Bir Blog Yazısı Ne Kadar Uzun Olmalı? | Etkili Blog Yazısı İçin Kapsamlı Bir Rehber!

Etkili Blog Yazısı İçin Kapsamlı Bir Rehber!
Bugün kendi tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak başlıktaki konu hakkında bilgilendirmek istedim: “Bir blog yazısı ne kadar uzun olmalı?”

Blog yazmak için kendi web sitenizi açmak istediğiniz zaman birçok cevaplanması gereken soruyla karşılaşıyorsunuz. “Nasıl başlamalıyım? Ne yazmalıyım ve nasıl kaliteli yazabilirim?” Blog dünyasına yeni başladığım zamanlarda tonlarca soru ve sorunla karşılaştım. Yıllar içinde deneyim kazanarak kendimce bir yol buldum.

İstediğiniz blog yazarına başlıktaki soruyu sorabilirsiniz ve hepsi size farklı cevaplar verecektir. Bir blog yazısının uzunluğunu etkileyebilecek tonlarca etken var. Fakat yazının uzunluğunu belirleyen en önemli şey amaçtır. Tam olarak demek istediğimi anlamıyorsanız aşağıda konuyu parçalara ayırarak detaylandıralım…

Blog Yazısının Uzunluğunu Belirleyen Ana Unsurlar:

1-Blog Yayınının Amacı

Blog

Blog yazısının uzunluğunu belirleyen en önemli unsur budur. Herhangi bir konuda blog yazısı yazdığınızda her zaman bir amaç için yazarsınız. Pazarlama, öğretme, bilgi paylaşma veya sadece tartışma için olabilir.

Daha kısa yazılar tartışma üretmek ve sosyal paylaşım için tavsiye edilirken, daha uzun yazılar genellikle kapsamlı bir inceleme ve arama motorlarında daha iyi sıralama için kullanılır!

2-Sosyal Medya

Sosyal Medya İçin Blog Yazısı

Sosyal Medya platformları günümüzde pazarlama aracı olarak kullanılan en önemli mecralardan biri. Ancak yazınızı doğrudan sosyal medya platformlarında paylaşmak genellikle işe yaramaz. Pazarlama anlamında geri dönüş sağlayamazsınız. Bu yüzden sosyal medya platformlarında paylaşmanız için ideal bir blog yazısı hazırlayarak linkinizini göndermenizi öneririm.

“İdeal yazı derken?”

Normalde sosyal medya için daha kısa blog yazıları önerilir. Farklı araştırmacılara göre kısa yayınlar genellikle sosyal medya sitelerinde beğeni ve yorum almak için en iyisidir. Direk geri dönüş sağlar ve potansiyel müşteriyi etkileyebilir.

SEO sıralaması için kısa yazılar kötü olsa da dikkat çekmek ve kullanıcılarınızdan daha fazla tıklama almak için buna mecbursunuz. Daha kısa blog yazıları kullanıcılarınız için daha ilgi çekici bir ortam yaratır. Bu tür kısa blog yazıları tanıtım ve pazarlama amaçları için mükemmeldir.

3-Konu
İdeal Blog Yazısı Uzunluğu

Bir blog yazısı yazarken dikkate alınması ve atlanmaması gereken bir başka önemli unsur yazının konusudur.

Konunuz belirsiz ve anlaşılması zorsa, sizin için bu dezavantajdır. Ziyaretçiler daha net, bilgilendirici içerik ister. Anlatacağınız şey kolay anlaşılabilirse uzun ve ziyaretçiyi yoran içerikler zaman kaybıdır. Çok fazla gereksiz bilgi olmadan ana noktaya odaklanmak genellikle etkili bir blog yazısının kilit noktasıdır.

Örneğin; WordPress’ten ve onun tüm özelliklerinden tek bir yazıda söz ediyorsak tonlarca ayrıntı olduğu için yazı çok daha uzun olabilir. Ancak konumuz bir WordPress teması veya WordPress eklentisi gibi belirli bir konu ise içerik çok daha kısa olacaktır.

Kendimden bir örnek vereyim: WordPress Site Hızını Arttırma Yolları – WordPress Hız Rehberi yazımı hazırlarken birçok konuya değinmem gerektiği için 2500 kelimelik bir yazı ortaya çıktı. Fakat WordPress Resim Sıkıştırma Eklentilerinden bahsettiğim yazımda ise eklentilere odaklandığım için 900 kelimelik bir yazı hazırlayabildim.

4-SEO
Blog - SEO

Backlinko tarafından SEO konusunda yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre; Google’daki üst sıralarda yer alan makaleler genellikle uzun ve ayrıntılı yazılarmış. İstatistiksel olarak Google’daki en üst sıralardaki makaleler genellikle 2.450 kelime civarındaymış. Dolayısıyla yazılarınızın ve web sitelerinizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını istiyorsanız daha uzun yazılar yazmak sizin için iyi olacaktır.

Ancak insanların yararlı buldukları bir konu hakkında yazdığınızdan emin olun. İlgi duyulmayan ve arama hacmi olmayan bir şey hakkında yazıyorsanız, doğal olarak kimse aramazsa bu yazınız çöptür. Harcadığınız emek boşunadır. Bu yüzden yazmaya başlamadan önce anahtar kelimeleri ve aranma hacimlerini araştırmayı unutmayın. Boşa kürek çekmek istemezsiniz diye düşünüyorum.

5-Hedef Kitle
Blog Hedef Kitlesi

Yazı uzunluğunu değiştirebilecek bir başka önemli unsur; odaklandığınız hedef kitledir. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını dinlemek, aradıklarına uygun yazılar hazırlamak çok önemlidir.

Bu nedenle ziyaretçilerinizi ilgilendiren ve onlara hitap eden konularda yazmayı seçtiğinizden emin olun. İçeriğinizi sunmak için ilgi çekici başlıklar ve ilginç yöntemler kullanın. Yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayın!

Bloglar için Standart Kelime Sayısı:

Yukarıda bir blog yazısı yazarken yazıyı etkileyebilecek ana unsurları özetlediğimize göre her bir blog yazısı için ideal veya standart kelime sayısını ele alalım. Hepimizin konuyla ilgili çeşitli görüşleri olsa da, blog yazarlarının çoğunluğunun hemfikir olduğu kelime sayısını araştırdım ve kaydettim. Blog yazınızın daha etkili olması ve ne kadar uzun olması gerektiğini öğrenmek için aşağıya bakabilirsiniz.

# 100-300 Kelime:

Daha önce de belirttiğim gibi kısa paylaşımlar, sosyal medya platformları için içerik oluşturuyorsanız daha fazla beğeni ve yorum almada etkilidir. Bu nedenle işinizi çevrimiçi olarak tanıtmak veya sadece herhangi bir konuda bir etkileşim başlatmak istiyorsanız 100-300 kelime arası genellikle ideal kelime sayısıdır.

# 300-600 Kelime:

Bu çoğu blog uzmanı ve webmaster tarafından önerilen blog yazıları için ideal uzunluktur. Sosyal paylaşım ve SEO arasındaki orta nokta her tür içerik için ideal uzunluğun 300 kelime ve üstünde olmasıdır.

# 750-999 Kelime:

Bu uzunluk genellikle profesyonel gazetecilerin kullandığı standart kelime sayısıdır. Bu blog uzunluğunu gazete ve dergi makaleleri için öneririm. Bilgiyi ve gerçeği kullanıcıların ilgisini çekecek kadar ayrıntılı ve sonuna kadar merak uyandırarak okunmasını sağlamak kilit noktadır.

1000-2000+ Kelime:

Yukarıda da belirttiğim gibi başarılı SEO sıralamasının anahtarı kesinlikle yazının uzunluğu ve kalitesidir. Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak ve daha fazla kitleye ulaşmak istiyorsanız, bu önerdiğim blog yazısı uzunluğu sizin için idealdir. Ancak bu, binlerce kelime sayısına ulaşmak için içeriği gereksiz ayrıntılarla doldurmanız anlamına gelmez. Gönderi kalitesi de son derece önemlidir! 2000 kelime yazacağım diye saçma sapan içerik oluşturmayın!!!

Sonuç olarak, daha uzun yazılar genellikle daha yüksek SEO sıralaması için idealdir; daha kısa uzunluk ise genellikle sosyal paylaşımlar için önerilmektedir.

Son Düşüncelerim:

Fikirler ve kavramlar değişebilirken tonlarca araştırmaya ve blog uzmanlarına dayanarak konunun temelini belirledim.

Blog uzunluğunu belirleyebilecek tonlarca öğe varken, kullanıcılarınız için ilgi çekici olmak tamamen size bağlıdır. Her yazı için belirli kelime sayısı veya ideal uzunluğu ana hatlarıyla belirtmiş olsam da, tam sırayı izlemeniz gerekli değildir. Önerilerimi mot a mot uygulamasanız da olur.

Kendi içinizden geldiği gibi yazın. Yalnızca arama motorları ve SEO için oluşturulan bir site yerine etkili ve faydalı yazılar oluşturun. Yukarıda belirtilen kurallara uymanız sizi ve blogunuzu hedefinize ulaştırmak için yararlı olsa da zorunlu değildir. Tavsiyem dilediğiniz gibi yazmanızdır. Sonuçta blog sizin blogunuz ne isterseniz yapabilirsiniz! Patron sizsiniz. 🙂

Umarım “Bir Blog Yazısı Ne Kadar Uzun Olmalı? Etkili Blog Yazısı İçin Kapsamlı Bir Rehber!” yazımı faydalı bulmuşsunuzdur.

Mutlaka Okumalısın

Blogger - Blog Yazarı

Blogger Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Blog yazmak neredeyse zemin kattan başlamanız gereken profesyonel bir kariyer seçimidir. Başarılı olmak istiyorsanız ihtiyacınız olan …

2 Yorum Var

  1. blank

    Can hocam, yine güzel bir yazıyı kaleme almış ve blogunuza taşımışsınız. Blog sayfalarındaki makale uzunlukları konusunda SEO açısından 300+ kelime yazmamız öneriliyor. Ben bu durumun az ama öz makale yazma olayına zarar verdiğini düşünüyorum. Okuyucu uzun yazıları okumak istemiyor. Yazar da daha çok okuyucuya ulaşmak için SEO’yu düşünüp 300+ kelime barajını aşmaya çalışıyor. Ortalık karma karışık çöp kelimelerden geçilmiyor…

    Bu durumun sorumlusu olarak da Google’ı görüyorum. İnternete ve içerik üretmeye kazandırdığı faydaları saymakla bitiremeyiz ama bu konuda yapılan dayatmalar bilgi çöplüğü oluşmasına neden oluyor. Herkes için boşa geçen bir zaman kaybı…

    • blank

      300+ kelime eleştirine sonuna kadar katılıyorum. Fakat şu bir gerçek hocam; uzun içerikler gerçekten kafaya oynayabiliyor. 300 ve altı yazılar 1. sıraya gelse bile uzun süre yerine koruyamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir