Bacheha-Ye aseman | Cennetin Çocukları

Cennetin Çocukları Film İncelemesi

Cennetin Çocukları 1997 yılı İran yapımı dram filmidir. Filmin çekimleri Tahran’da gerçekleştirilmiş. Farsça orijinal adı ise Bacheha-Ye Aseman Cennetin Çocukları filmi bütçesinin düşük olması ve toplamda 180 bin dolara mal olması ilginç bir anekdot. Bu kadar az bütçeyle çekilmiş olması ilk okuduğumda beni oldukça şaşırtmıştı.

İranlı yönetmen Majid Majidi gerçekten dram türünün kralı.  Asghar Farhadi’den sonra İran yapımlarına sempati duymamı sağlayan ikinci yönetmen oldu.

Bacheha-Ye Aseman filmi; fakir bir ailenin çocukları olan Zehra ve Ali adlı iki kardeşin hikayesini anlatıyor.

Zehra’nın eskimiş ayakkabılarını tamirciden getirirken kaybeden Ali, kendi ayakkabısını kardeşine vermek zorunda kalıyor. Çünkü Ali, babasının yeni ayakkabı alamayacak kadar fakir olduğunu biliyor; ayrıca vereceği tepkiden çekinip durumu anlatamıyor. Bu durum Ali ve Zehra arasında sır olarak kalıyor. Film bu sır üzerinden şekilleniyor.
Bacheha-Ye aseman - Cennetin Çocukları

Ali’nin bez ayakkabılarıyla idare etmek zorunda kalan iki kardeş ayakkabılarını değişerek giymek zorunda kalırlar. Zehra, dersi biter bitmez okuldan çıkarak Ali ile sokak arasında buluşup ayakkabılarını değişir. Ali koşarak değil adeta uçarak gittiği okula her seferinde geç kalır ve okul müdüründen sürekli azar işitir. En sonunda müdür Ali’yi okuldan kovar ve bir daha gelmemesini ister. Bu duruma şahit olan Ali’nin öğretmeni, müdüre Ali’nin iyi bir öğrenci olduğunu söyler ve okuldan atılmasını engeller.

Ali’nin babasına değinmeden finale geçmeyelim. Evi geçindirmek için izin gününde Ali’yi yanına alarak zengin semtlerine bahçıvanlık yapmaya gidiyor. Bir süre dolaştıktan sonra iş bulup düşündüğünden fazla para kazanıyor. Kazandığı bu parayla hiçbir şey yapmıyor, ilginç bir şekilde ailesinden saklıyor.

Kardeşinin kaybettiği ayakkabısını ona verebilmek Ali’nin hayat amacı haline geliyor. Tesadüf bu ya bir gün okulda koşu yarışması afişini görüyor. Başta bu yarışmayı pek önemsemiyor. Fakat ödülleri gördükten sonra özellikle üçüncü olana verilecek spor ayakkabısı onu yarışmaya katılmak için heveslendiriyor. Yarışmaya katılma süresi bittiğinden, öğretmenine yalvar yakar kendini yarışmaya kaydettiriyor.  Ali’nin bütün amacı üçüncü olup ayakkabıyı kazanmak olsa da bir an aşırı derecede hırslanıp yarışmayı ilk sırada bitiriyor. Ayakkabıyı kaybettiği için birinci olduğuna hiç sevinemiyor ve gerçekten derinden sarsılıyor.  Eve gelip Zehra’ya üzüntülü bakıyor; bu sırada filmin son sahnesinde babaları iki çift ayakkabıyla evlerine doğru gelmektedir…. Mutlu son görmek istediğimiz bu filmde Ali ve Zehra’nın mutluluğunun gösterilmemesi çok üzücü…  En azından Zehra ona alınan yeni ayakkabıyı görmeliydi…

  • Bir belgeselde Majid Majidi film bittikten sonra salondakilere sormuş;

-Ali’nin birinci gelmesine sevindiniz mi?
Majid Majidi de dahil kimse çocuğun birinci gelmesine sevinmemiş. Bu oldukça ilginç bir detay…

  • (1999 yılı) 71. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar’a aday gösterildi ama bu ödülü Yahudi lobisi nedeniyle “Hayat Güzeldir”e kaptırdı. (Hayat Güzeldir filmi de şahane ama Yahudi ve soykırım muhabbetine ekstra parlatıldığı da bir gerçek.) Sonuç itibariyle akademide son 5’e kaldı. Bu sayede adını duyurarak 1 milyon dolara yakın gişe yaptı.
  • Okul müdürünün Ali’ye yaklaşımı eğitimcilerin çocukları anlamaktan ne kadar uzak olduğunu gözler önüne seriyor. Öğrencilerin “anlamsız” davranışlarının arkasında yatan sebebi anlamak için özellikle öğretmenlerin izlemesini öneriyorum. Çevrenizdeki öğretmenlere bu filmden bahsetmeyi unutmayın.

Dünyaya çocukların gözünden bakmayı seviyorsanız ve dönemin İran’ını görmek istiyorsanız bu film izlemeye değer…

Cennetin Çocukları(Bacheha-Ye aseman) Filminin Oyuncuları

  • Amir Farrokh Hashemian – Ali
  • Bahare Seddiqi – Zehra
  • Mohammad Amir Naji – Baba
  • Fereshte Sarabandi – Anne
  • Dariush Mokhtari – Ali’nin öğretmeni

Mutlaka Okumalısın

Vivarium - Film - İnceleme - Eleştiri

Vivarium Film İncelemesi ve Konusu

Banliyöden daha rahatsız edici bir ortam yoktur. Gerilimden dehşete kadar birçok film yıllar boyunca banliyö …

3 Yorum Var

  1. blank

    Yıllar önce izlemiştim. Muazzam bir dram filmi. Özellikle çocukların doğal oyunculuğu izlemeye değer. Hiç sıkılmadan izlenebilecek güzel bir film.

  2. blank

    Yüreğim dağlandı.. Sen ne güzel filmsin öyle. İran sinemasından önerileriniz var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir