Akismet Nedir? Akismet Nasıl Kurulur?

Akismet Nasıl Kurulur?
Bu yazımda Akismet’in ne olduğunu, neden kullanmanız gerektiğini ve nasıl kuracağınızı anlatacağım.
WordPress kurulumu yaptıktan sonra varsayılan olarak iki eklentinin yüklü olarak geldiğini görürsünüz. Bunlardan biri Akismet diğeri ise Hello Dolly eklentisidir. (Hello Dolly eklentisini gereksiz bulduğum için hemen siliyorum.) Akismet eklentisi önceden yüklü olarak gelmesine rağmen, varsayılan olarak etkinleştirilmemiştir.

Akismet Nedir?

Akismet, gelişmiş ve sürekli algoritması yenilenen spam filtreleme hizmetidir. Birden fazla platforma (WordPress, Drupal ve Joomla ) uyumlu spam koruması için en popüler araçlarından biridir.

Akismet sitesinde yer alan açıklamaya göre bu isim bildiğimiz “kısmet” ten geliyor. A-kismet, yani automattic kismet olarak kullanılıyor. İnternette kısmetin; karmanın işleyişine etki eden, genelde pozitif hissiyat için kullanılan bir sözcük olduğundan bahsediliyor.

Kaliteli ve sürekli güncellenen spam engelleyici, WordPress’e de sahip olan bir şirket olan Automattic’in ürünüdür.

Auttomatic, Akismet’in arkasındaki şirket ve WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulmuştur. WordPress’in geliştiricisi Matt Mullenweg, Akismet’in arkasındaki beyindir.

Bu eklenti, sitenize gönderilen yorumları ve geri bildirimleri analiz etmek için algoritmasını kullanır. Akismet sitenize atılan spam yorumları yakalar ve sitenizde görünmelerini sessizce engeller. Ruhunuz bile duymaz, o derece sessiz ve iyi çalışır. Ancak hemen hemen her fani ürünü gibi %100 sağlam bir algoritmaya sahip değil. Kaçırdığı spam yorum olabilir ve bu yüzden admin panelinde gereksiz yorumlarla başa çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olur.

Maalesef Akismet orijinal insanların, yılların blogcularının yorumlarını da istenmeyen olarak işaretleyebiliyor. Gerçi bu kişilerin bize gösterdikleri yüzleri dışında spamcı olma ihtimalleri de var.  🙂 Allah’tan akismet algoritması bu tarz yorumları silmeden istenmeyen kısmına alıyor. Oradan gereksiz değil deyip onaylamamıza imkan sağlıyor.

Hiçbir şey gibi mükemmel olmasa da, istenmeyen yorumları önlemek için tartışmasız en iyi ve en popüler eklentilerden biridir.

Akismet’i Neden Kullanmalısın?

# Bazı zamanlar öyle yoğun spam yorum geliyor ki hepsinin altından kalkmak ve kontrolünü sağlamak saatler alıyor. Zaman ve verimlilik adına akismet kullanmak çok önemli…

# Spam yüzünden CPU, bant genişliği verimsiz kullanılıyor.

# Spam yorumlar SEO çalışmalarınızın hiç olmasına neden olabiliyor.

# WordPress’in arkasındaki beyin olan Matt Mullenweg tarafından da geliştirildi. Onun bulunduğu projenin faydasız olduğu düşünülebilir mi? Matt Mullenweg’in adının geçtiği tüm projelerde mutlaka bir güzellik vardır.

# Akismet’in diğer tüm spam karşıtı eklentilerden çok daha iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Akismet, spam taktikleri hakkında diğer tüm spam koruma eklentilerinden daha fazla veri tutar. Algoritmasına her gün muazzam veriler ekler. Bir yorumun spam olup olmadığını değerlendirmek için kullanılabilecek çok büyük miktarda veriye erişimi var.

# Böyle bir eklentiyi asla göz ardı edemeyiz, alternatifini aramaya gerek bile yok.

Akismet Nasıl Kurulur? Akismet İçin API Anahtarı Nasıl Elde Edilir?

# Yazının başında söylediğim gibi Akismet’i ekstra kurmanıza gerek yok, çünkü WordPress ile birlikte gelen bir eklenti. Akismet’i aktif hale getirmek için Eklentiler > Yükle eklentiler sekmesine tıklayın, eklentiyi etkinleştirin.
WP Yüklü EklentilerWordPress Eklentiyi Aktif Hale Getirme

# Eklentiyi aktif hale getirdikten sonra Ayarlar > Akismet Anti-Spam sekmesine tıklayın.
Akismet Ayarları

# Burada API anahtarınızı girmeniz gerekecektir. API anahtarınızı almak için Akismet web sitesine gitmeniz ve WordPress hesabınızla bağlanmanız ya da oluşturmanız gerekiyor.
Akismet API

# Active Akismet” üzerine tıklayın. Bu sizi bir plan seçmek için sonraki sayfaya götürecektir.
Akismet

# Kişisel bir blog kullanıyorsanız Akismet’i ücretsiz kullanabilirsiniz. Akismet’i profesyonel siteler veya büyük ağlar için kullanmak istiyorsanız Premium korumayı tercih etmenizi tavsiye ederim. Planı seçtiyseniz, bir WordPress hesabı oluşturmak ya da ilerlemek için resimde gösterdiğim yere tıklayın.
Akismet Nedir?

# WordPress.com hesabınız varsa o zaman bir WordPress.com hesabım var bağlantısını tıklayın. Eğer bir WordPress.com hesabınız yoksa sadece detayları doldurun ve hemen oluşturun.
Akismet

# WordPress.com ile doğrulama tamamlandığında Akismet web sitesine geri döneceksiniz. Orada ödeme bilgilerinin yanı sıra kullanıcı detaylarını da girmeniz istenecektir. Ücretsiz planı seçecekseniz, fiyat tutarını 0 $ ‘a sürüklemeniz yeterlidir. Aksi takdirde Premium seçili olacak ve kart bilgileri isteyecek.
Akismet Ücretsiz Ayarları

# Resimde gösterdiğim gibi devam et düğmesini tıkladığınızda API anahtarınızı gösteren ekrana yönlendirilirsiniz. Ayrıca API Anahtarınızı içeren bir e-posta alacaksınız.
Akismet API

# Unutmayın, bir API anahtarı bir şifre gibidir. Kimseyle paylaşmayın. API anahtarınızı unutursanız ya da kaybederseniz Akismet.com adresinden her zaman API anahtarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Akismet Son Ekran

Bu yazımda Akismet’in ne olduğundan ve neden önemli olduğundan detaylıca bahsettim.

Web sitenize Akismet’i kurmanıza, Akismet API Anahtarını edinmenize umarım yardımcı olmuşumdur.

Sorularınız ve görüşleriniz için aşağıya yorum yazabilirsiniz.

Mutlaka Okumalısın

WordPress Abonelik Eklentisi

Email Subscribers & Newsletters – WordPress Abonelik Eklentisi

Bu yazımda tüm projelerimde kullandığım Email Subscribers & Newsletters eklentisinden kısaca bahsedeceğim. Bu yazı eklenti …

2 Yorum Var

  1. blank
    Kenar Yazarı

    Bir WordPress kullanıcısı olarak Akismet eklentisini bende kullanıyorum. Spam yorumlar çok fazla geliyor. Spam engelleyici olarak uzun yıllar kullandığım ve kullanmakta olduğum bir eklenti. Kesinlikle her WordPress panelinde aktif olması gereken bir eklenti.

  2. blank

    Detaylı bir anlatım olmuş. Teşekkür ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir