Bir WordPress web sitesi oluştururken herkes hata yapabilir. Ancak her hata sizin büyümenize ve gelişmenize yardımcı olacak bir öğrenme fırsatıdır. Bu yazımda yeni başlayanlar için kaçınılması gereken WordPress hatalarından bahsedeceğim.
Yıllar boyunca yüzlerce WordPress altyapılı site kurdum. Kendi web sitelerimi kurarken, başkalarına yardım ederken bazı WordPress hatalarından kaçınmayı öğrendim. Bu yazıda kendi deneyimlerimi dile getireceğim için sizleri yaygın olarak yapılan WordPress hatalarından kurtaracağımı umuyorum.
Amacım bilmişlik taslamak değil; kendi web sitenizi yaparken başkalarının hatalarından ders almanıza yardımcı olmak.
1-Yanlış Platformu Seçmek
İnsanların başlangıçta yaptığı en büyük hata; yanlış blog platformunu seçmektir. Temel olarak iki tür WordPress var. Birincisi bir blog hizmeti olan WordPress.com, ikincisi kendi sunucunuzda kuracağınız WordPress dosyalarını içeren WordPress.org var. Tercihiniz 2. Seçenek olmalı. 1. seçenekte çok sınırlı bir admin paneline ve WordPress’e sahip olacağınız için hareket alanınız çok daralacaktır.
2-İhtiyacınız Olandan Daha Fazlasını Almak
Bir WordPress sitesi kurmak için alan adı ve WordPress barındırma hizmeti gerekiyor.
Buradaki sıkıntı birçok alan adı kayıt şirketinin diğer hizmetleri de bir şekilde satmaya çalışmasıdır. Bunun yeni başlayanların kafasını karıştırdığına eminim. Alan adını alıyorsunuz Whois koruması cazip geliyor. Ek özellikleri alasınız geliyor.
Ayrıca sıfır siteye fiyatı daha uygun diye gidip reseller hosting alınıyor. Bunlara gerek yok!
Daha sonra bu hizmetlere ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz bunları her zaman barındırma şirketinizden satın alabilirsiniz. Emeklemeye başlamadan koşmaya çalışmamalısınız.
Yeni açılan web sitelerinin % 90’ı için paylaşımlı hosting yeterli olacaktır.
3-Otomatik Yedekleme Yapmamak
Her yıl milyarlarca dolarlık zarar, veri kaybından kaynaklanmaktadır. Neredeyse internetteki her web sitesi kazalara, hırsızlığa, saldırı girişimlerine ve diğer felaketlere uğrayabilmektedir.
Bu tehditlere karşı en güçlü savunma hattınız otomatik yedeklemelerdir. Yedekleme olmadan tüm WordPress verilerinizi kaybedebilirsiniz.
Birçok kişinin web sitesini tamamen kaybettiğini gördüm; çünkü sık sık yedekleme yapmıyorlardı. Önemsiz görüyorlardı.
Yedekleme yapmak son derece kolaydır ve piyasada bulunan ücretsiz WordPress yedekleme eklentileri işinizi fazlasıyla görecektir. Bu yedekleme eklentilerinden birini kurduğunuzda sizin için otomatik olarak yedekleme yapacaktır.
Yedeklerinizi Google Drive, Dropbox vb. bulut depolama hizmetinde sakladığınızdan emin olun.
4-Google Analytics’i Kullanmamak
İşinizi güvenle büyütmek istiyorsanız insanların web sitenizi nasıl bulup kullandıklarını bilmeniz gerekir. Google Analytics tüm bunları ücretsiz bir şekilde yapıyor. Google Analytics kullanmadan hiçbir istatistiğinizi analiz edemezsiniz.
5-İletişim Formu Kullanmamak
Bir iletişim formu oluşturmamak yeni başlayanların kesinlikle yaptığı bir hatadır. İletişim formu olmadan web sitenizin ziyaretçileri sizinle iletişim kuramayacak ve bu önemli iletileri alamamanıza neden olacak. Belki reklam gelirinden ve güzel bir tekliften mahrum kalacaksınız.
Her web sitesinin sahip olması gereken en önemli sayfalardan biri iletişim sayfasıdır. WordPress yerleşik bir iletişim formu ile gelmez, Contact Form 7 işinizi görecektir. (Contact Form 7 Kurulumu ve Ayarları)
6-Bir E-posta Listesi Oluşturmamak / Abonelik Eklentisi Kullanmamak
Web sitenizi ziyaret eden kişilerin % 70’inden fazlasının bir daha geri gelmeyeceğini biliyor muydunuz?
Web sitesi ziyaretçilerini e-posta abonelerine dönüştürmek; bu kullanıcıları web sitenize geri getirmenizi sağlar. WordPress sitenizde mutlaka abonelik eklentisi kurmanız gerekiyor.
7-Doğru WordPress Temasını Seçememek
WordPress’e yeni başlayanların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri web siteleri için doğru tema bulmaktır. En baştan doğru WordPress temasını seçmenizi ve daha sonra buna bağlı kalmanızı öneririm.
Ziyaretçilerin web sitenize, markanıza ve benzersiz tarzınıza aşina olmasını sağlar. Tasarımınızın tutarlılığı ve sürekliliği, marka bilinirliği ve farkındalığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
8-WordPress Güncellemelerini Yapmamak / Ertelemek
Pek çok yeni başlayan kişi ve hatta sitelerinde güncelleme yapmayan deneyimli WordPress kullanıcıları da gördüm. Birçoğun güncelleme yapmanın hatalara neden olacağını düşündüğü için es geçtiğini biliyorum.
Bu doğru bir düşünce değil.
Web sitenizi bozmadan WordPress’i kolayca ve güvenle güncelleyebilirsiniz. Yalnızca WordPress değil, WordPress temanız ve eklentileriniz içinde güncellemeler yapmalısınız.
İlginizi Çekebilir: WordPress Versiyon Numarası Nasıl Gizlenir?
9- Web Sitenizi SEO İçin Optimize Etmemek
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur; böylece daha fazla kullanıcı web sitenizi bulabilir.
SEO için web sitenizi düzgün bir şekilde optimize etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde ziyaretçi çekemezsiniz.
İlginizi Çekebilir: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir ve Neden Önemlidir?
10-Kategorileri ve Etiketleri Düzgün ve Yerinde Kullanmamak
Başka bir büyük hata da kategorileri ve etiketleri düzgün kullanmamaktır.
Düzinelerce kategoriye sahip ve hiç etiketi olmayan web siteleri gördüm. Yüzlerce etiket kullanan ve hiç kategori olmayan web siteleri de gördüm.
Temel olarak kategoriler web sitenizin içindekiler listesidir. Web siteniz bir dosya dolabı olsaydı kategoriler onun çekmeceleri olurdu.
Öte yandan etiketler dizin sayfası gibidir. Web siteniz bir dosya dolabı olsaydı etiketler ayrı ayrı dosya klasörlerindeki etiketler olurdu.
11-Yazıları ve Sayfaları Düzgün Kullanmamak
Bazen yeni başlayan WordPress kullanıcıları yazılar için özel sayfaları kullanırlar. Temel olarak sayfalar, iletişim, gizlilik politikası vb. gibi çok sık değişmeyen statik sayfalar içindir.
Öte yandan yayınlar, haberler, güncellemeler, makaleler ve bloglar gibi zamana dayalı içerik içindir.
Gidip de her yazı için ekstra sayfa açmayın. Normal yazıları gönderi şeklinde yayınlayın.
12-Doğru URL Yapısını Kullanmamak (Kalıcı Bağlantılar)
Web siteniz için doğru URL ayarlarını (kalıcı bağlantı yapısı) seçmek gerçekten önemlidir. URL yapınızı daha sonra değiştirmek kolay değildir ve web sitenizin trafiğini önemli ölçüde etkileyebilir.
“Wordpres SEO Dostu Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır?” yazısında önerdiğim şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
13-Web Site Hızını ve Performansını Umursamamak
Modern insanların dikkat süresi hızla düşüyor ve kullanıcılar anında memnuniyet istiyor. Arama motorları bile daha hızlı web sitelerini daha üst sıralarda çıkarıyor. Web sitesi hızını ve performansını dikkate almazsanız kullanıcı deneyimini ve arama sıralamasını riske atabilirsiniz.
Bu nedenle web sitenizin hızlı bir şekilde yüklendiğinden emin olmanız gerekiyor.
İlginizi Çekebilir: WordPress Site Hızını Arttırma Yolları | WordPress Hız Rehberi
14-Doğru Eklentileri Kullanmamak
WordPress’in gerçek gücü ve kalitesi eklentileri ile birlikte gelir. Birkaç tıklama ile yükleyebileceğiniz binlerce ücretsiz WordPress eklentisi var.
Ancak tüm WordPress eklentileri iyi değil. Bazı eklentiler gerçekten kötüdür ve web sitenizin performansını ve güvenliğini etkileyebilir. Genellikle kullanıcılar gizli kötü amaçlı yazılım dağıtan güvenilir olmayan kaynaklardan eklentileri indirirler.
Eklentileri sadece WordPress.org veya WordPress şirketlerinden yükleyin. Eklenti incelemelerini arayın ve forumlarda araştırma yapın; çünkü bunlar bir eklentinin kalitesinin iyi bir göstergesidir.
15-WordPress Güvenlik Önlemi Almamak
Birçok kullanıcı WordPress güvenliği için herhangi bir önlem almaz. Bazıları web siteleri çok küçük olduğu için korsanların saldırısına uğramayacağını düşünüyor.
Hackerlar web sitelerini ayırt etmeden saldırıyorlar. Amaçları; kötü amaçlı yazılım dağıtmak, veri çalmak ve daha fazlasını yapmak için sizi ve sitenizi kullanmak.
Web sitenizi güvenceye almayınca arama sıralamalarını, verilerinizi ve / veya müşteri bilgilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu size pahalıya mal olabilir.
İlginizi Çekebilir: WordPress Güvenlik Önlemleri
16-Web Sitesi URL Yapısını Değiştirerek Tüm Trafiği Kaybetmek
Web sitesi adresini veya etki alanı adını değiştirebilseniz de bunun arama motorları gözünde eksi puan olarak geri dönüşü var. Sorunları daha da kötüleştiren şey; uygun adımları atmadan ani link değişikliği yapmaktır.
Yönlendirmeleri ayarlamanız, değişiklik hakkında Google’ı bilgilendirmeniz ve yeni etki alanını Google Arama Konsolu’na eklemeniz gerekmektedir.
17-WordPress Demo İçeriği Kaldırmamak
Birçok kişi yeni bir WordPress kurulumu sonrası demo içeriği silmez. Buna örnek; ‘Merhaba Dünya’ başlıklı yazı ve altındaki varsayılan yorumdur.
Bu içeriğin kaldırılmaması sonucunda arama motorları yazıyı dizinlerine ekler. Google’da demo içeriğindeki metni ararsanız yüz binlerce sayfayla karşılaşacaksınız. Bu içerik arama motorları tarafından kopya ve düşük kaliteli sayfa olarak cezalandırılır. Eksi SEO puanıdır.
Profesyonel olmayan ve kötü bir izlenim oluşturan tüm varsayılan içeriği silmeniz gerekmektedir.
18-Yorum Ayarlarını Yapmamak
Spam can sıkıcı ve markanızın kötü görünmesine neden olabilir. Birçok yeni başlayan kişi bloglarını tüm yeni yorumları denetlemeden otomatik olarak yayınlayacak şekilde ayarlıyor.
Bu kötü amaçlı bağlantıları olan spam yorumları ve düşük kaliteli sitelerin bilginiz olmadan web sitenizde yorum bölümünde yayınlanabileceği anlamına geliyor. Arama sıralamanıza ve web sitenizin itibarına zarar gelebilir.
Ayarlar »Tartışma sayfasına gidin ve‘ Bir yorum el ile onaylanmalı ’seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.
Bundan sonra web sitenizdeki yorumlar sizin onayınız olmadan yayınlanmayacaktır.
19-Resimlerinizi Web İçin Optimize Etmemek
Web sitenize görüntüleri optimize etmeden ekliyorsanız, bu web sitenizin hızını yavaşlatabilir.
Görüntülerinizi web için optimize etmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Yüklemeden önce resim dosyasının boyutunu küçültmek için Photoshop veya daha pratik çevrimiçi araçları kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: WordPress Resim Sıkıştırma Eklentileri
20-Temanın Functions.php Dosyasında Gereksiz Kod Kullanılması
Sıklıkla yapılan hata; temasının Functions.php dosyasına çok fazla kod parçası eklenmesidir.
Functions.php dosyası bir eklenti gibi iş görecek şekilde tasarlanmıştır; ancak her tür kod için ideal bir yer değildir. Temayı değiştirdiğinizde bu değişiklikleri kaybedeceksiniz. Bir süre sonra oraya bazı kodlar eklediğinizi bile unutabilirsiniz.
Functions.php dosyasına eklemeyi düşündüğünüz özel kodlar için siteye özgü bir eklenti kullanmak daha iyi olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Functions.php Dosyasına Nasıl Kod Eklenir?
21-Admin Panelindeki Functions.php Dosyasını Gelişigüzel Düzenleyerek Siteyi Bozmak
WordPress varsayılan olarak tema ve eklenti dosyalarını düzenlemek için yerleşik bir kod düzenleyici ile birlikte gelir. Genellikle yeni başlayanlar bu editörleri kullanarak kod eklerken veya silerken web sitelerini bozarlar.
WordPress’te tema ve eklenti düzenleyicisini devre dışı bırakmanızı ve WordPress’te dosyaları düzenlemek için FTP kullanmanızı öneririm.
22-Google Arama Konsolu’nu Ayarlamamak
İşinizi ve web sitenizi büyütmek için bir strateji planlarken veriler gerçekten çok önemlidir. Birçok kullanıcı WordPress sitelerini Google Arama Konsolu’na uzun süre eklemiyor.
Bu, web sitelerin büyümelerine yardımcı olabilecek önemli arama verilerini kaçırdıkları anlamına geliyor.
Google Arama Konsolu, Google tarafından sağlanan ücretsiz bir araçtır. Web sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü görmenize ve arama indeksleme sorunlarını hızla çözmenize olanak tanıyor.
Arama sıralamasını iyileştirmek ve işinizi büyütmek için Google Arama Konsolunu kullanın.
23-Kategori Seçmemek / Varsayılan Kategoriyi Değiştirmemek
Pek çok kişinin varsayılan kategorisi Genel olarak kalır. WordPress sitenizde yazı yayınlarken kategori seçilmediğinde yazı otomatik olarak varsayılan kategori içine eklenir.
Çoğu zaman kullanıcılar gönderileri için bir kategori seçmeyi unutur ve bu gönderiyi yayınlar.
WordPress ayarlarında uygun bir varsayılan kategori seçerek bu hatadan kolayca kurtulabilirsiniz.
24-Profesyonelliğe Yakışır E-posta Adresi Kullanmamak
Gmail veya Hotmail hesaplarından e-posta göndermek gerçekten profesyonel dışı bir şey. Ücretsiz bir e-posta hesabından müşterilerinize – takipçilerinize ileti gönderiyorsanız, o zaman insanlar sizi ciddiye almakta zorlanacaktır.
Barındırma hizmeti aldığınız firma size zaten mail servisi kullandırıyor. info@sitenizinadı .com şeklinde mail adresi alabilirsiniz.
25-Düzenleme Yaparken Siteyi Dışarıya Kapatmamak
Halka açık bir web sitesi, arama motorları tarafından her zaman otomatik olarak taranabilir ve dizine eklenebilir. Rakipleriniz onu bulabilir ve fikirlerinizi çalabilir. Müşterileriniz onu bulabilir ve bitmemiş web sitesini görebilir.
Bu hatayı önlemek için kolay bir çözüm var.
İlginizi Çekebilir: WordPress Sitesini Arama Motorlarına Nasıl Kapatırım?
26-WordPress Öğrenmemek / WordPress Alanında Kendinizi Geliştirmemek
WordPress teknik bilgisi olmayan kullanıcılar için bile çok kolaydır. Bu, birçok kullanıcının WordPress hakkında fazla şey öğrenmeden web sitelerini açık tutmasını sağlar.
Fakat bunu yaparak WordPress’in inanılmaz derecede yararlı özelliklerini keşfetme fırsatını kaçırırsınız. Uygulaması çok basit olan ancak es geçtiğiniz inanılmaz özellikler olabilir.
WordPress’i öğrenmek, zaten çalışan bir WordPress siteniz olduğunda oldukça kolaydır. WordPress’in farklı alanlarını keşfedin, yeni eklentileri deneyin, SEO ve e-posta pazarlaması hakkında daha fazla bilgi edinin.
Umarım bu yazım WordPress hataları ve bunların kolayca nasıl önlenebileceği hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmuştur.
Dolu dolu bir makale olmuş. WordPress SEO için altın kuralları maddeler ve kısa açıklamaları ile gayet güzel özetlemissiniz. Yedek olayını ben kendim elle yapıyorum. Ama dediğiniz gibi otomatik yedekleme eklentilerini kullanmayı deneyeceğim.
Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum. Elle yedeklemek eski alışkanlığımız olsa gerek. Artık kolayı varken uğraşmaya gerçekten gerek yok.