Bu yazımda “Bilinmeyen Bilişim” kitabının incelemesini yapacağım. Blogumda ilk kitap incelememi yapıyorum. Bu yönden de bu kitap bir ilk… 🙂
Benan Kahraman’ı bilen bilir. Nam-ı diyar Kodcu Herif… Bilişim – yazılım ile ilgili arama motorunda bir şeyler aradıysanız mutlaka blogunu ziyaret etmişsinizdir. Yıllardır sitesini takip ederim. Kullanıcı odaklı ve çok güzel bir blogu var. Yorum bölümünü-eklentisini sevmediğim için maalesef yorum olarak katkı sağlamıyorum. (Disqus)
2016 yılının son aylarında çıkan bu kitap ne zamandır okunacak listemde duruyordu. İçeriği itibariyle çoğu bilgiye sahip olsam da sanal ve gerçek yaşamda bilinmeyen ve söylenmeyen çok şey içerdiğini düşünerek (adından da etkilenerek) kitabı okumaya başladım. Kitabı bana hediye eden Benan Kahraman’a bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bilinmeyen Bilişim Kitabı Hakkında Olumlu Düşüncelerim
# Kitap gerçekten alanında bir ilk. Okurların kitaba etkisi nedeniyle içindekiler kısmını incelediğinizde bile görüyorsunuz ki içerik oldukça dolu ve ilgi çekici…
# Bir kere geldiğiniz şu hayatı mümkün olduğunca iyi yaşamak sizin elinizde. Dolayısıyla elinizden geleni yapmaktan asla vazgeçmeyin… Etkileyici söz ile kitaba giriş yapıyorsunuz. “Teşekkürler” kısmında kitaba katkı sağlayan kullanıcılarına teşekkür etmesi çok ince bir davranış. Onları kullanmadığını ve kendilerine değer verdiğini gösteriyor. Egoist ve başarıyı maddiyat ile ölçen insanlara yaptığı göndermede kendi düşüncelerimi buldum. Adeta benim düşüncelerimin metne dökülmüş haliydi.
# Kitabın sadece yazılım ve kısır konularda olmaması güzeldi. Yazılım-Tasarım-Sosyal Medya-Seo ile başlayıp bilişim sektörüne değinip ardından girişimcilik ve kişisel gelişim konuları oldukça güzel.
# Yazılıma yeni başlayacak insanlara kendilerini python ile test etmelerini söylemesi detay ve herkesin vermeyeceği bir bilgi. İnternet üzerinde herkes html ve css öğrenin diyor evet ama yazılım öğrenmeye başlayacaklara python önerisinde bulunan çok insan yok! Yaparsınız edersiniz deyip zora yönlendirip milleti bu işten hemen vazgeçiriyorlar. Benan ayaklarınızı sağlam basmanız konusunda size güzel tavsiyeler veriyor. Yazılım konusunda Türkçe içerik zaten yetersiz ve üstüne yol gösteren kimse yok. Allahtan Benan bu tarz bilgiler veriyor da insanlar nereden başlayacağı hakkında fikir sahibi olabiliyor.
# Bilişim başlığı altında bilişim işinin piyasasından ve zorluklarından bahsetmesi tatmin edici ve yine realist bakış açısıyla konuyu kaleme alması takdir edilesi. Adamın her yazdığında bir kontrol var, ayakları yere basma olayı var. Bu yönünü gerçekten sevdim.
# Freelance ve kurumsal çalışmanın artıları ve eksileri oldukça detaylı ele alınmış. Onedio tarzında maddeler halinde değil de gayet ilgilisine net bilgiler veriyor.
# E-ticaret işini merak edip araştıranlar için çok güzel bilgiler var. E-ticaret ilerleyen yıllarda ciddi ciddi yapmak istediğim işlerden biri… Benan’ın bilgilerinden e-ticaret başlığı altında faydalanmak güzel oldu. Kendisi de e-ticaret sitesine sahip ve e-ticaret eğitimleri veren biri.
# Kitabın sonuna doğru kişisel gelişim başlığında çok güzel bilgiler de ediniyorsunuz. Sıradan kişisel gelişim yazılarından farklı olarak yine realist bakış açısıyla yazılmış yazılar var.
# Kitabı çok kısa süre içerisinde bitirdim. Hatta saatlerimi aldı. Oldukça akıcıydı.
Bilinmeyen Bilişim Kitabı Hakkında Olumsuz Düşüncelerim
# Bazı bölümlerde “buda, hiç bir” benzeri yazım hataları gördüm. Hepsini not alıp kendisine iletmek ayıp olur diye bu kısmı es geçtim. Bende imla kurallarına bazen uymuyorum bazen yazım yanlışı da yapıyorumdur. Fakat basılı bir materyal için okuyucu nezdinde hoş bir durum değil. Editöryel desteğinde ya eksiklik var ya da editör yok. Bilmiyorum…
# İnternet üzerinden para kazanma başlığı atlında yer alan PTS,PTC, PTR reklam sistemleri oldukça eski ve faydasız bilgiler. Kitap okuma tarihi itibariyle güncel bir gelir modeli olmadığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Maalesef bu kısmı okumadan atladım.
# Konular bazen çok yüzeysel geçilmiş. Tabii ki kitabın amacı detaylı bilgiler vermek değil. Bazı başlıklar oldukça eksik ve başlangıç düzeyine hitap eder nitelikte.
# Çok fazla alt başlık olması sanki daldan dala atlıyor hissi yaratıyor. Bu akıcı okumayı bozmasa da huzursuz hissettirdi. Bilgi bombardımanı ağır gelmiş olabilir… Belki biraz daha yavaş okumalıydım.
# Bu olumsuz durumları göz önünde bulundurduğumda ilerleyen aylar ve yıllarda 2.baskısı için güncellenmesi gerektiğini söyleyebilirim. Daha detaylı ve güncel bir içerikle yayınlarsa bu kitabı bir daha okumayı çok isterim. SEO Hocası sürekli bilgileri güncelleyerek satmaya devam ediyor. Piyasadaki insanlar almaktan asla vazgeçmiyor. Güncellik istiyoruz Benan hoca…
# Popüler kitap satın alma sitelerinden satın alma imkanı yok. Stok tükenmiş olarak görünüyor. İnsanlara bu kitabı önerdiğimde ilk oraya bakacaklar ve almaktan maalesef vazgeçecekler.
Son olarak Benan Kahraman sizlere fayda sağlayacak bir kitap yazmış; alıp okumanız ve faydalanmanız gerekiyor. Benan Kahraman bugüne kadar edindiği tüm bilgilerini – tecrübelerini size kitabıyla aktarıyor. Daha ne olsun…