Herkes iyi kötü bir blog açmak istiyor. Blog açmak kitleye gerçekten ulaşmada ilk adımdır. Sizlerde blog açtıysanız ve blog yazarlığına yeni adım attıysanız bu yazı tam size göre… Okunma oranınızı artırmanın ve yayınlarınızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmanın birçok yolu var; bu yüzden blog yazarları için 16 blog ipucu listesi hazırladım:
1-Öğrenmeyi Asla Bırakma
Yazdığınız her kelime size yeni bir şey öğretecektir. Zamanla daha çok öğreneceksin; yazma hakkında, belirli konular hakkında, internet hakkında ve kendiniz hakkında… Blog yazarlığı kişisel gelişime önemli katkı sağlar…
2-Kendiniz Olun
Sesiniz yazılarınıza nüfuz etsin. Konuşma şeklinize uygun yazın. Olmadığınız biri gibi olmaya çalışmayın. Henüz kim olduğunuzdan emin değilseniz, dürüst olduğunuz sürece yazınız aracılığıyla kendiniz hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
3-İlginç Olun
Tahmin edilemez olmak ilginç olmanın anahtarıdır. Okuyucularınızı şaşırtın; kendinizi şaşırtın. Kendinizi güldürün, kendinize sinirlenin – kendinizden tepki aldığınız sürece doğru yöne ilerlersiniz. İlk önce öngörülebilir fikirleri düşünmenize izin verin ve bunları aklınızdan yavaş yavaş çıkarın. Sonra daha derine dalın ve daha eşsiz fikirleri ortaya çıkarın.
4-Orijinal Olun
Konunuz tamamen benzersiz olmasa bile farklı sunun. Başka bir açıdan ele alın. Söyleyecek yeni bir şey bulamıyorsanız en azından söylemenin yeni bir yolunu bulun.
5-Kanıt Sunun
Bir iddiada bulunacaksanız en azından bunu destekleyecek bazı kanıtlar sunmalısınız. Elbette bu internet ve burda her şey doğru değil, ama insanların içeriğinizi okumasını ve gerçekten takdir etmesini istiyorsanız biraz güvenilirlik sağlamalısınız. Yazılarınız güvenilirse blogunuza daha fazla okuyucu kazandırmanıza yardımcı olabilecek başka bir blogcu tarafından referans alınma olasılığınız daha yüksektir.
6-Tutarlı Bir Şekilde Yazın
Belirli bir programa göre yazmak zorunda değilsiniz; ancak okuyucularınızın aklında kalmak için düzenli olarak yayın yapmak zorundasınız. Mesela unutulmamak için candirgen.com’da 3-4 günde bir yeni içerik paylaşıyorum. Blogunuzun yayın amacına bağlı olarak haftada iki veya üç kez veya mümkünse her gün yazı yayınlamak isteyebilirsiniz. Ayrıca yazınızda tutarlı kalın ve kendinizle çelişmemeye çalışın.
7-Sürekli Okuyun
Her gün yeni bir blog keşfetmeye çalışın. Diğer blogcuların kolayca kullanabileceğiniz araçları kullanma şeklini not edin ve sizi ilgilendiren siteleri bulun. Bir konuyu okumaktan hoşlanıyorsanız belki de bu konuda yazmaktan zevk alırsınız. Kim bilir?
8-Yanıltıcı Olmayan Akılda Kalıcı Başlıklar Oluşturun
İnsanların yazınızı okumasını istiyorsunuz ancak insanların blogunuzu da okumasını istiyorsunuz. Zeki olun ama kasten kimseyi aldatmayın. İnsanlar sizi olumsuz olarak etiketlerse bir daha gelmez!
9-Bol Resim Kullanın
Oh adamım, insanlar resimlere bakmayı severler. Sadece kelimeleri olan bir kitabı mı yoksa resimli bir kitabı mı okumayı tercih edersin? Bunu düşünün.
10-Gönderilerinizin Uzunluğuna Dikkat Edin
Yazınızın Google gibi bir arama motoru tarafından kabul görmesi için genellikle 300 kelime yazmanız gerekir; bu yüzden kesinlikle SEO açısından bunu aklınızda tutmalısınız. Ancak yazılarınızın uzunluğu okuyucularınızın dikkatleri ve yazdığınız konu ile doğrudan ilgili olmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Bir Blog Yazısı Ne Kadar Uzun Olmalı?
11-Risk Alın
Yeni fikirleri keşfetmekten korkmayın. Sizi biraz rahatsız eden bir şeyle karşılaşırsanız üzerine gidin. Konfor bölgenizden çıkın ve anlatmak için ilginç bir hikaye oluşturun.
12-Sınırlarınızı Bilin
Hiçbir şey için kendinizi zorlamayın. O rahatlık bölgesinden ayrıldıktan sonra daha fazla şey öğreneceksiniz, ancak bir şey sizi çok rahatsız ediyorsa belki de bunun bir nedeni vardır. Duracağınız yer belki de tam olarak burasıdır.
13-Gönderilerinizi Düzenleyin
Akıllı okurlar, yazım hataları ve dilbilgisi hatalarıyla dolu yazıları görürse o blogu sevmez. Yazınızı yayınlamadan önce tamamen düzenlediğinizden emin olun.
14-Geri Bildirimlere Dikkat Edin
Yorumlara izin verin ve insanların yazınız hakkında neler söylediklerini okuyun. Belki sizin bilmediğiniz bir şey söylerler; diyalog iyi bir şeydir.
15-Trolleri Önemsemeyin
Yorumlara izin verirseniz kaçınılmaz olarak gereksiz olumsuz eleştiriler alacaksınız. Çoğu aptalca olacak ancak bazı insanlar kaba olabilir. Önemsemeyin…
16-Okuyucularınızla Bağlantı Kurun
Onlarla etkileşime geçin. Yorumlarına ve geri bildirimlerine cevap verin ve nelerden zevk aldıklarını anlamaya çalışın. Düşünmelerini sağlamaktan korkmayın. Gelecekteki içeriğinize ilham bile verebilirler.
Can bey şahane bir yazı hazırlamışsınız. Teşekkür ediyorum.