Yıllardan beri HTML bilirim diye ortalıkta dolaştınız. Gerçekten bildiğinizi düşünüyor musunuz? Mutlaka az çok bilginiz vardır. Fakat bu işaretleme – biçimlendirme – etiket dilinin tam olarak ne olduğunu karşı tarafa anlatabilir misiniz? Eğer gerçekten anlatabileceğinizi düşünüyorsanız yazıyı okumadan yorum bölümünden yardırın görelim bilginizi. 🙂 Bu yazımda html nedir sorusuna kısaca cevap vereceğim. Amacım HTML’nin tam olarak ne olduğunu başlangıç seviyesindeki arkadaşlara öğretmek. Çünkü Web’in temeli HTML dilidir. Bence gayet önemlidir.
İlginizi Çekebilir: HTML Tarihi
HTML, bir sayfanın görselleştirilmesi için kendi içinde etiketleme-belirtme mantığıyla kodları bulunan fakat programlama dili olmayan bir işaretleme dilidir. Türkçe karşılığı Hiper Metin İşaretleme Dili’dir.
HTML web sayfaları oluşturmak için kullanılmaktadır. Resim, yazı ve video gibi içeriklerin web sayfasında yer alan konumlarını belirlemenize yardımcı olmaktadır.
HTML ile oluşturulan web sayfaları bilgileri arama motorlarına aktarmaktadır. Ayrıca özel olarak oluşturduğunuz içeriklerin internet sitenizde düzgün ve sabit bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır.
Her etiket önceden tanımlandığı için HTML’yi öğrenmek oldukça kolaydır; bu nedenle sadece etiketlerin çalışmasını ve niteliklerini bilmemiz yeterli olmaktadır. Birazcık aşina olup mini projeler oluşturarak sizde HTML öğrenebilirsiniz. En azından HTML biliyorum diyebilecek ve sorunlarınızı çözecek seviyeye rahatlıkla gelebilirsiniz.
HTML’yi Not Defteri, Word gibi herhangi bir basit düzenleyicide yazabilirsiniz. Adobe Dreamweaver, Notepad++ vb. programlarda HTML yazmak ve düzenlemek için gayet idealdir. Ben bu iki programı kullanıyorum.
.html veya .htm , HTML dosyası oluşturmak için kullanılan uzantılardır. Bu nedenle herhangi bir düzenleyicide (not defteri, Word, Dreamweaver, Notepad++) HTML kodu yazabilir ve dosyaadı.html veya dosyaadı.htm olarak kaydedebilirsiniz.
HTML Kodları Hakkında Önemli Birkaç Nokta
# Açılan HTML etiketlerinin “/” (slash) işareti ile kapatılması gerekmektedir.
# Html kodları yazılırken Türkçe karakterlere yer verilemez. İngilizce karakterler esas alınır.
# Etiketler yazılırken büyük ya da küçük harfler arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Estetik görünmesi ve standartlara uymak açısından genellikle küçük harfler tercih edilmektedir. World Wide Web Consortium (W3C) HTML 4 versiyonu ile beraber küçük harf kullanımını önermektedir.
# “<” ve “>” şeklinde büyüktür ve küçüktür ifadesi ile yazılan birime html tag – etiketleme sistemi denilmektedir.
Sizler için en basitinden “Merhaba Dünya” yazan bir html kodu oluşturdum.
<html> <head> <title>İlk Sayfam</title> </head> <body> Merhaba Dünya </body> </html>
Yeni kategori açtığınızı görüyorum. HTML dersleri gelecek mi?
Yakında gelecek. Kategoriyi takip etmeye devam edin.