Damızlık Kızın Öyküsü | Margaret Atwood | Kitap İncelemesi

Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood

‘Damızlık Kızın Öyküsü’ bugünkü kadar çok popüler olmamıştı. Roman 1985’te Kanada’da yayınlandı ancak son birkaç yılda popülaritesinde büyük bir canlanma oldu.

Bunun başlıca nedeni; kitabın aynı isimle bir Hulu Televizyon dizisine dönüştürülmesi ve dünyanın dört bir yanından kadınları ve erkekleri, romandaki baskı sembollerini protesto yolları olarak yeniden kullanmaya teşvik etmesidir.

Distopik Bir Roman Olarak Damızlık Kızın Öyküsü

Çağdaş okuyucular ve televizyon izleyicileri arasındaki popülaritesinin yanı sıra The Handmaid’s Tale şimdiye kadar yazılmış en iyi distopik/spekülatif kurgu romanlarından biridir. 1984, Biz ve A Clockwork Orange gibi iyi romanlar arasında yer alıyor. Bu romanların hepsi insan doğası hakkında bir şeyler, insanlığın daha iyi doğasını yakalayan ve dünyayı çaresizlik içinde bırakan karanlık ve çarpık bir şeyi aktarmaya çalışmaktadır.

Bu romanların ve diğerlerinin The Handmaid’s Tale ile ortak noktası umuttur. Yani işlerin farklı olabileceği, hayatın daha iyi olabileceği ya da bir yerlerde birinin nezaket ya da merhamet göstermeye istekli olacağı umudu. Offred’in umudu çoğunlukla içeriden geliyor ama aynı zamanda direniş grubu Mayday’in bir üyesi olan Ofglen ile yaptığı kısa toplantılardan ve Nick ile barış anlarından geliyor. Gilead’de hizmetçi olarak hayatı, kızını tekrar görmek için duyduğu umutsuz arzuyla karışık bir korku düğümüdür.

Roman belirsiz bir şekilde tanımlanmış iki bölümde yapılandırılmıştır.  “Gece” bölümü Offred’e ve bir birey olarak hayatını bir Damızlık Kız olarak nasıl idare ettiğine odaklanıyor. Diğer bölüm daha geniştir. Gilead’in daha geniş dünyasına ve Offred’in çevresindeki tüm Damızlık Kızların mücadelelerine dokunuyor. Offred’in hikayesinin bu bölümlerinin her ikisinde de zamanda atlıyor. Son derece dokunaklı geçmişe dönüş hikayesini anlatıyor.

Atwood, bunları Offred’in eskiden kim olduğuna dair birleşik bir bakış yerine bir dizi sahne olarak sağlamayı tercih etti. Ancak romanın sonunda bile hala bir gizem olan o kadar çok şey var ki. Bazı romanlarda belirsiz son, okuyucuyu hayal kırıklığına uğratabilirken The Handmaid’s Tale örneğinde okuyucular Offred’in kim olduğunu ve diğer Damızlık Kızların hayatlarının yaşadığını günlerce düşünerek merak içinde kaldı.

Romanın dışında kalan en dikkat çekici detaylardan biri de kahramanın gerçek adı: Offred, “Of” kelimesi ile komutanının ilk adı olan “Fred”in rahatsız edici bir birleşimidir. Bu, Atwood’un okuyucu için Damızlık Kız’ın Gilead’deki erkekler tarafından toplum egemenliğini onayladığı yaratıcı bir şekilde ürkütücü birçok yoldan sadece biridir. Offred’in etrafındaki her kadın hikâye için kendisinin farklı bir parçasını paylaşıyor. Bazıları isimlerini paylaşıyor, diğerleri korkularını paylaşıyor ve özellikle bir Damızlık Kız durumları hakkında bir şeyler yapma kararlılığını paylaşıyor. Offred, Gilead’i yok etmek için hayatını riske atmak ve aynı zamanda kızını bulmak için elinden gelen her şeyi yapmak istemek arasında gidip gelir.

Kitabın Artıları

-Totaliter bir teokrasinin korkunç derecede gerçekçi tasviri.

-Yaratıcı ve etkili yazma stili ve geçmişe dönüşlerin kullanımı.

-Gizem ve kesinliğin doğru dengesi.

Kitabın Eksileri

-Ana karaktere ne olduğundan emin olmayan tanımsız sonuç.

-Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer bölgelerinde neler olduğuna dair açıklama eksikliği.

-Zihinsel ve fiziksel istismar gibi konulara duyarlı okuyucular romanı okumakta zorlanabilirler.

Mutlaka Okumalısın

Yüzeysellik - İnternet bizi aptal mı yapıyor?

Yüzeysellik: İnternet bizi aptal mı yapıyor?

Aslı Perker ve Tuna Kiremitçi’nin sunduğu Bibliyoterapi adlı podcast yayınındaki önerileri sayesinde öğrendiğim bu kitaba …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.