Blog yazmakta yeniyseniz internette dolaşan ve size anlamsız gelen jargondan bunalmış olabilirsiniz. Bu makaleye, yeni başlayan blog yazarlarının temellerini oluşturmasına yardımcı olabileceğimi düşünerek başladım.
Blog : Web günlüğünün kısaltması. Blog, çevrimiçi olarak başkalarıyla paylaşılan düşünceler, medya, bağlantılar topluluğudur. Çoğu blog herkese açıktır ancak bloglar parola korumalı olabilir.
– En yeni içeriği sayfanın en üstüne yayınlayın (ters kronolojik sırada)
– Okuyucuların blog yazarına geri bildirimde bulunabilmeleri ve sohbete devam edebilmeleri için yorumlara izin verin.
Blogosfer (Blogosphere): Tüm bloglar ve onların kendi aralarındaki bağlantıları için kullanılan bir sözcüktür. Bloglar arasında bağlantılar sonsuz olduğu için evrene benzetilmektedir.
CAPTCHA: Bilgisayarları-botları ve İnsanları ayırmak anlamına gelir. Captcha’yı, bazı bloglara yorum bıraktığınızda veya bazı çevrimiçi hesaplarda değişiklik yaptığınızda insan olduğunuzu doğrulamak için yazmanız gereken kelimeler olarak tanıyacaksınız.
Kategori: Blog kategorisi, blogunuzda ele aldığınız bir konudur; kategori listeniz ise blogunuzun içindekiler tablosu gibidir. Kategoriler geniştir ve daha küçük, daha tanımlanmış konuları (yani etiketleri) kapsayabilir. Bir kategori başlığı açıklayıcı olmalı ve birkaç kelime uzunluğunda olabilir.
CSS :Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelir. CSS, bir web sayfasının HTML öğelerini nasıl görüntülediğini tanımlar. Basamaklı stil sayfası kullanarak tüm sitenin sayfa öğelerini (örn. bağlantı rengi, başlık rengi, yazı tipi vb.) tek bir yerde tanımlayabilirsiniz.
Favicon: Tarayıcınızın adres çubuğunda bazı linklerin yanında gördüğünüz 16 piksele 16 piksel küçük resimlerdir. Bunları ayrıca yer imi eklenmiş siteler listenizde de görürsünüz. Çevrimiçi olarak oluşturmak oldukça kolaydır.
SEO : Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve birisi blogunuzla alakalı bir anahtar kelime aradığında blogunuzun nasıl sıralandığını ifade eder. SEO’ya giren birçok faktör vardır; bu hususta kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.
Etiket: Gönderinize eklenmiş ve gönderinin bulunabilir olmasına yardımcı olan bir kelime veya kısa ifadedir.
Tema : Bir blogun tasarımı veya şablonu. Başlıca blog platformları, blogunuzun tasarımı için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz tema sağlar. İsterseniz Premium tema da satın alabilirsiniz.
Platform : Blog yazılımınızı ifade eder. Blog yazmak için kullanılabilen birçok farklı platform (hepsi çevrimiçi olarak bulunur, bilgisayarınızda değil) vardır, ancak en popülerleri Blogger ve WordPress’tir.
NoFollow / DoFollow: Bir site bağlantılar içinde NoFollow etiketi kullanıyorsa arama motorları harici siteye verilen bağlantıları onaylamaz. DoFollow ise harici sitelere bağlantılar arama motorları tarafından kabul edilir ve bağlantı verildiği için o site güven puanı kazanır.
Troll: Blogunuza kırıcı ve kaba yorumlar bırakan (genellikle anonim ancak her zaman değil) bir yorumcu. Bir trol spam’dan farklıdır çünkü spam genellikle bir tür reklamdır. Bir trolün tek amacı sitenizde sorun çıkarmaktır.
Ne yapabilirsiniz?
Bunları mümkün olduğunca görmezden gelin veya durum artarsa IP adreslerini engelleyin.
Benim tavsiyem ve söylemesi yapmaktan daha kolay olan trolleri olabildiğince görmezden gelmeye çalışmak. Onunla sohbete girmeyin. Sonu iyi bitmeyecek.
Lütfen görmek istediğiniz diğer blog terimleri için fikir vermekten çekinmeyin veya yorumlar bölümüne kendi tanımlarınızı ekleyin.