Günümüzde en kolay elde edilen unvanlardan biri blog yazarlığıdır. Herkes sosyal medya sitelerinde, bloglarında bir şeyler karalıyor. Kendisine bir şekilde blogger unvanını veriyor.
Blog yazarıyım demek kolay; peki başarılı blog yazarı olmanın yolları nelerdir diye düşünen ve buna göre hareket eden var mı? Bence yok gibi… Bu yazımda başarılı blog yazarı olmanın yollarını okuyacaksınız.
Herkes kolayca blogger olabilir fakat herkes iyi içerik üreten blogger olamaz. Köpeğin kakasını yapması, dışarı çıkması ya da mama yemesini anlatmak kaliteli bir blog yazarı olduğunuz anlamına gelmez. Köpeklerin yetiştirilmesi ve köpekler hakkında bize faydalı bilgiler sağlamadıktan sonra çöpsünüz. Kendi egonuzu tatmin etme, karşı cinsi etkileme, görünür ve ünlü olma isteğinizden dolayı asla başarı yakalamayacaksınız.
Her yıl binlerce kişi blog yazarı olmaya karar verip hevesle sitelerini açıyor. Fakat kaliteli yazarak sonrasında başarı yakalayarak yazmayı sürdürebilen blog yazarı oldukça az. İnternet binlerce çöplük ve hayalet blog sayfasıyla dolu…
Tüm bu olumsuzluklara rağmen blog yazarları hala markaların takibi altında… Avrupa ve Amerika’da gündem belirleyip toplumu yönlendirebilme güçleri var. Ülkemizde blog yazarlığının ilerlemesini geçtim, gün geçtikte geriliyor. Herkes sosyal medyanın esiri olmuş durumda. Bizim üzerimize düşen blog yazarlığı kültürünü benimsetip, başarılı olmanın yollarını öğretmek…
İşte başarılı blog yazarı olmanın 11 yolu:
1: Yazacağınız Konuları Belirleyin
Başarılı blog yazarı olmanın yollarından ilki kesinlikle alanınızı belirlemektir. Çoğunluk tek alana yönelmenizi önerse de ben birden fazla alana yönelmeyi ama daldan dala atlamamayı tercih ediyorum.
Örneğin; zayıflamayla ilgili blog açacaksınız. Yalnız kilo vermeye yönelik sınırlı bir alan ilerde sıkıntıya düşürebilir. Ekipman egzersiziyle, kuvvet antrenmanıyla, uzak doğu diyetleriyle kilo vermeye çalışan insanları hedefleyen bir blog açmak kesinlikle daha akıllıca olacaktır.
Yazmaya başlamadan önce alanınızı belirlemeniz daha doğru olacak. Kervan yolda düzülür mantığıyla hareket ederseniz çok dağınık ve kötü içerik üretirsiniz.
Blog alanınızı nasıl bulacağınız konusunda hala kafanız karışıksa yorum bölümünden yardım isteyebilirsiniz.
2: Kitlenizi Tanıyın
Alanınızı belirledikten sonra kitlenizi tanımanın vakti geldi demektir. Hedeflediğiniz kitle az çok bellidir. Örneğin; candirgen.com’da SEO, Google, WordPress, Blog Yazarlığı gibi kategoriler ile webmaster ve blog yazarlarını hedeflediğim açık. Blog yazarlarına ulaşmak ve onların ne istediğini öğrenmek için blog sözlük okuyorum. Oradan takibe alacağım bloglar zaten karşıma çıkıyor. SEO ipuçlarına, algoritma güncellemelerine ve merak edilenlere webmaster forumlarından ulaşıyorum. Kitlemi bu şekilde tanıyıp içeriklerimi ona göre düzenliyorum.
Diyelim ki hobi blogunuz var. Facebook gruplarına, İnstagram sayfalarına, konuyla alakalı otoriter sitelere girip kitlenizin hoşlandığı ve talep ettiklerini gözlemleyip ona göre içeriğinizi yazabilirsiniz.
Bloglamaya başladığınızda e-posta abonelerinize ve yorum yapan ziyaretçilerinize en büyük sorunlarının ne olduğunu mutlaka sorun. Bu şekilde de kitlenizi tanıyabilirsiniz. Basit bir yorumdan kitlenizin analizini yapar hemen uygun içerikler oluşturabilirsiniz.
3: Fikirlerinizi not alın
Bazen ilham perisi zamansız zamanlarda gelir. Köpeğinizi gezdirirken, havuzda yüzerken, duş alırken… Sorun, bu fikirleri daha sonra hatırlamak. Bilgisayarınızı açtığınız zaman aklınıza gelen fikri hatırlayacağınızı umarsınız; bu büyük bir yanılgıdır! Bu tarz güzel fikirler anlık gelir ve sonrasında puffffff….
Yanınızda mutlaka bir defter taşıyın. Gününüzle ilgili olarak tüm fikirlerinizi bir yere not edin. Bazı şeyleri not almak, yazınızı oluştururken fikirlerinizi hatırlamanıza yardımcı olur.
4: Yeni alışkanlıklar edinin
Başarılı bir blog yazarı olmayı istemek yeterli değil. Bu konuda çok çalışmanız gerektiğini bilmelisiniz. İşte bu yüzden başarılı blog yazarı olmak için yeni alışkanlıklar edinmeniz şart.
Her gün yarım saat veya bir saat yazmak için zaman ayırmanız gerekiyor. Düzenli yazma programı zaman içerisinde başarıyı mutlaka getirecektir.
5: Kendi kendinize editörlük yapmayı öğrenin
Kendi içeriklerinizi, taslaklarınızı, notlarınızı gözden geçirmeyi öğrenirseniz daha az zaman harcar ve daha fazla yazarsınız. Gereksiz yere editörünüze mail gönderip geri dönüş beklemek çok uzun iş…
Kendi kendini düzenleme her zaman kolay veya eğlenceli bir iş değil. Bir içeriği onlarca kez revizyondan geçirmek moralinizi bozabilir. Sinirlenip yazınızı komple silebilirsiniz. En az beş kez gözden geçirmeliyim diye standart belirleyebilirsiniz. Standartlarınızı belirlerseniz sinirlerinizi kontrol edersiniz; böylece emeklerinizi çöp kutusuna göndermek zorunda kalmazsınız.
6: Özgün Olun
İnternet dünyasında okuduklarımızın çoğu, diğerlerinin yazdıklarına çok benziyor. Herkes birbirinin aynısı… Çalıntı veya kopyala-yapıştır içerikten uzak durun. Eğer orijinal bir içerik ortaya çıkarmayacaksanız boşa zaman harcamanın anlamı var mı?
Dikkat çeken özgün ve kaliteli bir yazıyı nasıl oluşturabileceğinizi düşünün. Özgün olmak gibi değişmez kurallarınız olsun. Başarının sırrı özgün ve farklı olmaktan geçiyor…
7: Daha az kelime kullanın
Günlük hayatta iki dakikalık olayı saatlerce anlatan insanlar gibi olmayın. İçerik kraldır ama az ve öz anlatım imparatordur. Yazınızı 500 kelimeyle ifade edebiliyorsanız 1000 kelime yazmanın anlamı var mı? Arama motorlarına sempatik görüneceksiniz diye yazıyı anlamsızca uzatmayın! Başarılı olamazsınız…
8: Dikkat dağıtıcı nesnelerden kurtulun
Kaliteli içerik oluşturmak istiyorsanız dikkatinizi dağıtan bütün nesnelerden kurtulmanız gerekiyor. Arka planda sosyal medya açık olmasın, telefonu diğer odaya götürün… Yazdığınız sırada çevredeki seslerden etkileniyorsanız arka fonda sade bir müzik çalabilirsiniz.
Dikkat dağıtıcı nesneleri ortadan kaldırmak düşüncelerinizin dağılmasını engeller. Yazarken kesintiye uğramayacaksınız ve kaliteden ödün vermeyeceksiniz.
9: Başka Birisinin Okumasına İzin Verin
Başka birinin yayınlanmaya hazır içeriğinizi okumasına izin verin ve geri bildirim isteyin. Editörün yazınızı düzeltmesi gibi düşünmeyin… İnsanlar hatalarınızı görmenize yardımcı olabilir. Sonuçta başkaları için yazıyorsunuz. Yazınızı başkalarının da beğenmesine ihtiyacınız var. Farklı gözün bakması her zaman iyidir.
10: Blog yazarlığının ciddi bir iş olduğunu unutmayın
Birçok insan blog yazmaya başlar çünkü bundan keyif alıyordur. Muhtemelen sizde bu yüzden blog yazarı oldunuz.
Ancak gerçek şu ki, blog yazarı olmak ciddi bir iştir. Her gün yazmak için çok fazla zaman ayırmak gerekebilir. Birçok insan bir blog yazarının yatağında çalıştığını ve bütün gün dinlendiğini düşünüyor. Blog yazarlığı bu kadar rahat ve bir saatlik iş değil… Bazıları bunu yapabilirken, çoğumuz yapamaz. Gerçek hayatta işimiz ve sorumluluklarımız var. Boş vakitlerinizde bunun ciddi bir iş olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Daha fazla zaman ayırın…
11: Araştırmacı olun
Birçok yazar araştırması gerektiği kadar araştırma yapmayı sevmez. Gereksiz yere vakit aldığını düşünür. Araştırma, iyi yazı yazmanın önemli bir parçasıdır. Bir konu hakkında yazdıklarınızı doğrulamak için başkalarından görüşlerinizi doğruladığınızda, fikriniz çok daha geçerli hale gelir.
12- Para kazanmayı ilk amaç haline getirmeyin.
13- Sosyal medyayı iyi kullanın.
14- Blog yazarları ile bağlantıda olun.
15- Bloğunuzun renk, tasarım, yazı fontu, görsel kullanımı vs. özen gösterin.
(Güzel bir yazı olmuş ve ekleme yapmak istedim. Aslında her gelen bir iki ekleme yapsa listeyi uzatırız ve bilmediğimiz orjinal bir düşünce belki birilerinden çıkar)
Eklemeler için teşekkürler güzel hocam. Dediğin gibi bu konuda beyin fırtınası yapsak ve listeyi desteklesek muazzam fikirler çıkabilir. Nerede eski blog yazarları? Şimdikiler yorum yapmaktan aciz. Kaldı ki içeriği geliştirsin…
Başarılı ve emek dolu bir içerik olmuş. Umarım bu yola baş koymuş içerik üretmek isteyen değerli dostlara faydalı olur.
Beğendiğine sevindim hocam. Elimden geldiğince faydalı bir yazı hazırlamaya çalıştım.