Zabıt katibi olmak mı istiyorsunuz? Bu konuda yol gösteren kimse yok mu? O zaman doğru yerdesiniz. İnternet üzerinde bulabileceğiniz en güzel ve nokta atış katiplik rehberini hazırladım. Bu yazımda “zabıt katibi nasıl olunur” sorusuna yanıt bulacaksınız. Katiplik hakkında birçok soruya da yer vereceğim. Atladığım bir şey varsa veya sormak istediğiniz her ne varsa konu altına yorum yaparak bana iletebilirsiniz.
Hadi başlayalım…
Öncelikle katipliğe başvurmak için lisans, önlisans, lise fark etmez 70 üzerinde puan almanız gerekmektedir. Bu konuda anlaşalım. 70 puanınız yoksa bu yazıyı hemen terk ederek önümüzdeki yıllarda yapılacak olan sınava çalışmaya başlayın.
Zabıt Katibi Olmak İçin Genel Şartlar Nelerdir?
# 35 yaşını bitirmemiş olmanız çok önemlidir. 35’i geçtiyseniz üzgünüm bu konuda hiç esneklik yok.
# Askerlikle ilgisi bulunmamak (tecilli olmak) veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik görevini yerine getirmiş olmak… Başta olmasa bile kazandığınız zaman kesinlikle askerlik durum belgesi isteniyor. Aksi durum söz konusu ise sorun yaşayabilirsiniz.
# Taksirli suçlar memuriyete engel değildir. Zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, devlet büyüklerine hakaret ve onlara karşı suç işlemek, inancı kötüye kullanmak, ihaleye fesat karıştırmak vb. suçlarınız varsa zabıt katibi olamazsınız. 657 sayılı Kanunun 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlara göz atmanızda fayda var.
# Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
# Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak…
Zabıt Katibi Olmak İçin Özel Şartlar Nelerdir?
# Bilgisayar ve adalet mezunu iseniz sizlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası asla istenmeyecektir. Adalet lisesi ya da açıköğretim adalet mezunu olmanız bir şeyi değiştirmez. Yine de sertifika istenmez. Adalet ve bilgisayar mezuniyeti dışında kalan herkesten bilgisayar sertifikası ya da bilgisayar dersi aldığını gösterir transkript istenir.
# Bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmanız gerekmektedir. Ayrıca bu 90 doğru kelimenin dışında hatalarınız %40’ı geçerse anlam bütünlüğünü bozduğunuz için yazdığınız metin geçersiz sayılır.
# Siz yukarıda bahsettiğim 90 kelimeyi kendinize kıstas almayın. İzmir, Adana ve daha birçok şehirde klavye sınavı en az 110 ile kapattı. Artık rakipler çoğaldı klavyede döktürmeniz gerekiyor. Hala 90 kelimeyle kapatan yerler var mı? Var tabi ki. Küçük ilçeler ve insanların genel olarak tercih etmedikleri yerler… Rakip az ise 90 kelime yazan çok olmuyor. Büyükşehirlerde yaşıyorsanız ya da başvuracağınız yerler buralar ise 100-110 kelime üzerinde yazmanız sizi mülakata taşıyacaktır.
Zabıt Katipliğine Başvuru Koşulları Nelerdir?
Başvuru koşullarında ufak tefek değişiklikler olabileceği için sizi yanlış yönlendirmek istemem. Burada başvuru formu yayınlarım ama bakarsınız Adalet Bakanlığı formun içeriğini değiştirir. KPSS 70 puanınız var ve başvurmak istediğiniz yere karar verdiyseniz başvuru koşullarını Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü internet sitesindeki duyurular kısmından alım ilanına tıklayarak görebilirsiniz.
“Daha sadece anlatım istiyoruz!!!” dediğinizi duyar gibiyim.
# KPSS 70 puanınız var ise Adalet Bakanlığı ilan şartlarına ve başvuru formuna göre başvuru yapıyorsunuz. Puana göre sıralama yapıp çağırılıp çağrılmadığınız duyuruluyor.
# Belirtilen günde klavye sınavı için başvurduğunuz yere gidiyorsunuz. Burada HP, A4Tech tarzı normal klavyelerle klavye sınavına tabii tutuluyorsunuz. 3 dakika sonra ekran kitleniyor ve yazıcı otomatik çıktı veriyor. Doğru yanlış hemen orada yazıyor. Metni imzalayıp oradaki memurlara veriyorsunuz.
# Klavye sınavından sonra istihdam edilmek istenilen komisyon için ilan edilen pozisyonun 3 katı kadar aday sözlü sınava çağrılıyor. Önce klavye başarısı ve klavye sıralamasına göre sözlüye çağrılma…
# Sözlü mülakata çağrıldığınız gün en iyi takım elbise ya da kadınsanız en güzel elbisenizi giyip mülakata gidiyorsunuz.
a)İlgilinin istihdam edileceği pozisyonun gerektirdiği mesleki bilgi (40 puan),
b)Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi (20 puan),
c) Genel kültür (20 puan),
d) Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20 puan)
puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacaktır.
Şansınız yaver giderse soruların çoğunu bilirseniz ve komisyon üyeleri üzerinde iyi bir intiba uyandırdıysanız muhtemelen açıklanan listede asil olarak yer alacaksınız.
Şimdi gelelim en çok sorulan soruları yanıtlamaya…
Zabıt Katibi Ne İş Yapar?
Adli ve İdari yargıda çalışan zabıt katipleri kağıt üstünde hemen hemen aynı görev tanımlarına sahiptir. Fakat mahkemeler ve daireler arasında iş farklılıkları olduğu için zabıt katibinin görevleri de değişebilir. Benzerlik gösterse de kalem işleri yapan zabıt katibinin görevi farklıdır, duruşmaya çıkan katibin görevi farklıdır. Aşağıda maddeler halinde yazdığım görevler genellemek adına yer almaktadır.
# İş bölümüne göre kendisine verilen işleri biriktirmeden zamanında yapmak.
# Dosyaları ve evrakı zamanında kaydetmek.
# Keşiflere katılmak.
# Ara kararların gereğini yerine getirmek.
# Karar ve görüşme tutanaklarını imzasız bırakmamak.
# Tebligat evrakı hazırlamak.
# Kesinleşen dosyaları arşive kaldırtmak (bu görevi mübaşire yaptırır).
# Avukat, davacı, davalı, müdahil vb. kişilerin talebi olursa dava dosyasının incelemesini sağlamak ve dosya inceleme tutanağı düzenlemek.
# Hakim, başkan ya da yazı işleri müdürünün vereceği diğer görevleri yerine getirmek.
# Esas dosyalarına gelen dilekçeler, savunmalar, cevaplar ve bunlara ilişkin tebliğ alındılarının takibi ve dosyalara takılması.
# Dava dosyalarını, UYAP ve fiziki ortamda güncellemek (taraf bilgileri, kişi bilgileri avukat bilgileri vb.).
# Başlıca yapılan işlerinin dışında, karar yazımına yardımcı olmak.
# Fizikî olarak bilirkişilere teslimi gereken dosyalarla ilgili işlemleri yapmak.
Ve daha birçok görev sayabilirim. Zabıt katibinin ne iş yaptığı görev yapılan yere göre değişkenlik göstermektedir.
Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar?
# Bekar bir zabıt Katibi 2019 itibariyle yaklaşık 3700 civarında maaş almaktadır. Kişinin evli olması ve eşinin çalışmaması halinde eş yardımı, çocuk yardımı gibi kalemler eklenerek bu miktar 4 bin lirayı bulmaktadır. Bu miktar her sene değişmektedir. ++ Yılda birkaç kez mesai ücreti var. Banka promosyonu var. Keşiflere çok gidilen bir mahkemede çalışıyorsanız dosya başı yaklaşık 20 lira keşif ücreti alıyorsunuz.
Zabıt katibi olanların yorumlarını da merak ediyorsanız memurlar.net forumundaki Adalet Bakanlığı kategorisine tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Zabıt katipliği klavye sınavına hazırlanmak için çok şahane bir video var. İzlemenizi şiddetle öneririm.
Ayrıca “klavye kafası” adlı YouTube kanalında klavye sınavı için faydalanacağınız onlarca şahane video var. Tavsiye ederim.
Umarım “Zabıt katibi nasıl olunur” yazımı faydalı bulmuşsunuzdur. Zabıt katipliği hakkında tüm sorularınızı yorum olarak iletebilirsiniz.
2 yorum
Hocam lisans mezunlarının lisans kpss’inden yüksek alması diğer kpsslere göre zor.Alımlarda-terichlerde lisans kpssnin veya lisans mezunlarının bir avantajı bulunmakta mıdır?
Herhangi bir avantajı bulunmamaktadır. Tek dezavantajı diğerlerinin kpss puanı daha yüksek olduğu için sıralamada sizin önünüze geçmeleri…