WordPress sitesi satın alan bir webmaster mısınız? Var olan bir WordPress sitesini devralmak birçok sorumluluğu da devraldığınız anlamına gelir. Bu yazıda bir WordPress sitesini satın aldıktan sonra yapmanız gereken 8 şeyi anlatacağım.
1-Parola / Tüm Erişim Bilgilerini Alın
Bir WordPress sitesi satın alırken yapmanız gereken ilk şey tüm kullanıcı adı ve şifreleri almaktır. Buna web barındırma şifresi, FTP şifresi, CDN şifresi, etki alanı yönetim şifresi, üçüncü taraflara ait tüm premium eklentilerin şifresi ve temel olarak ihtiyacınız olan her şey dahildir.
WordPress sitesini satın aldığınız eski sahibi ile skype aracılığıyla iletişim kurmanızı tavsiye ederim. Çünkü her şeyin detaylı olarak açıklanması gerekebilir. Mail veya webmaster forumları aracılığıyla işlemleri hızlıca halledemeyebilirsiniz. Tecrübeyle sabittir.
2-Tüm Parola ve E-posta Adreslerini Değiştirin
Şifreleri aldığınızda yenisiyle değiştirmek iyi bir yöntemdir. Bu, önceki geliştiricinin veya site sahibinin hiçbir şeyi değiştirememesini sağlar. Sizden habersiz işlem yapılmamasını istiyorsanız önerimi dikkate alın.
Bazı arkadaşlar WordPress ayarlar sayfasından yönetici e-postasını değiştirmeyi unutuyorlar. İletişim bilgilerini de güncellemeyi unutmayın!
3-Not Alın ve Kendinizi Tanıyın
Sitede herhangi bir değişiklik yapmadan önce not almanız ve web sitesini tanımanız önemlidir. WordPress’e aşina değilseniz eğitim videoları izlemenizi öneririm.
Her eklentinin önemini ve işlevselliğini anlamanız çok önemlidir. Temayı ve kullandığınız bileşenleri de not etmek önemlidir. Not alarak ilerlemek öğrenmenizi ve aşina olmanızı sağlar.
4-Yedekleme !!!
Sitedeki herhangi bir şeyi değiştirmeye başlamadan önce yedek oluşturmanız çok önemlidir. Eğer bir şey bozulursa kolayca orijinal sürüme geri dönmenizi sağlar.
5-Kullanıcı Rollerini ve İzinlerini Güncelleyin
Bir WordPress sitesini satın aldıktan sonra yapacağımız ilk şeylerden biri hangi kullanıcının hangi izinlere ihtiyacı olduğunu tespit etmektir. Buradaki temel hedefimiz yönetici kullanıcı rolünü yalnızca gerçekten ihtiyacı olanlarla sınırlamaktır. Sıradan kullanıcılara admin – editör gibi yetki verilmiş olabilir. Bunun gereksizliğini görüp derhal izinleri sınırlandırın!
Siteye ve duruma bağlı olarak tüm kullanıcılar için şifre sıfırlaması yapmak çok mantıklı bir seçenek olacaktır.
6-Güvenlik ve Performans Taraması Yapın
Bu yeni bir site olduğundan güvenlik ve performans taraması yapmanız önemlidir. Güvenlik taramaları için Sucuri kullanmanızı öneririm. Güvenlik ve Performans taraması yapmaya aşina değilseniz web barındırma şirketinizden güvenlik taraması yapmasını da isteyebilirsiniz. Birçok firma bunu ücretsiz bir hizmet olarak sunmaktadır.
“WordPress Güvenlik Önlemleri” yazımda daha ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.
7- Analytics ve Webmaster Araçlarını Kontrol Edin
Genellikle yeni başlayanlar Google Analytics izlemelerini temalarına ekler. Sitede herhangi bir istatistik, izleme eklentisi ya da kodu yer almıyorsa Google Analytics’i kurmanızı tavsiye ederim.
Sitenin Google Web Yöneticisi Araçları’na ve diğer arama motorlarının webmaster hizmetlerine düzgün bir şekilde gönderildiğinden emin olmanız da önemlidir. Site haritalarınızın düzgün çalıştığından ve web yöneticisi araçlarına gönderildiğinden emin olun.
8-Bahar Temizliği
Artık projeye aşina olduğunuza göre tüm gereksiz şeyleri temizlemek en iyisidir. Tüm etkin olmayan temaları ve eklentileri silin. Gerekli olmayan tüm kullanıcı hesaplarını silin.
WordPress veritabanınıza giriş yapın ve veritabanını optimize edin. Bazı kötü eklentilere ait veritabanı tablolarını silindikten sonra bile kalıntısı bulunur. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz silmek en iyisidir.
Umarım bu yazı WordPress sitesi satın aldıktan sonra neler yapmanız gerektiği konusunda bazı fikirler vermiştir.
Başka önerileriniz var mı? Aşağıya yorum yaparak yazıya katkıda bulunabilirsiniz.