WordPress sistemi ile yeni tanışan arkadaşlar için kurulum işleminden sonra mutlaka öğrenilmesi gereken şeylerin başında WordPress eklenti kurulumu geliyor.
WordPress altyapısıyla kurduğunuz sitenize kolaylıkla iletişim formu, galeri, üyelik sistemi, Cache eklentisi, SEO eklentisi ve bunlara benzer ihtiyacınıza göre fonksiyonlar ekleyebilirsiniz.
Onbinlerce eklenti içerisinde ihtiyacınıza göre eklenti bulamamanız imkansız! Öyle eklentiler var ki; sitenizi bir anda alışveriş sitesine ya da forum sitesine çevirebiliyor. Şimdi gelin WordPress eklenti kurulumu nasıl yapılır, WordPress eklenti yüklemek için hangi yöntemleri kullanabilirsiniz adım adım görelim.
1. Yöntem: Eklenti Arama Kutusu İle Yükleme
- WordPress admin panelinize giriş yapın ve Eklentiler > Yeni Ekle sekmesine tıklayın.
- Özellikle istediğiniz eklentinin adını biliyorsanız, arama kısmına yazıp ENTER‘a basabilirsiniz. Örneğimizde Revive Old Post eklentisini kuracağız.
- Arama yaptıktan sonra istediğiniz eklentinin yanındaki ‘’Hemen Yükle’’ butonuna tıklayın.
- Yüklediğiniz yeni eklenti varsayılan olarak pasif kalır. Etkinleştirmek için ‘’Etkinleştir’’ butonuna tıklamayı unutmayın.
İşte bu kadar! Başarıyla WordPress eklentisi kurdunuz. Bundan sonraki adım ise, kurduğunuz eklentinin yönetim paneline gidip eklentiyi istediğiniz şekilde ayarlamanız olacaktır.
Kurulan her eklentinin farklı bir ayarı olduğu için bu adımda anlatmam mümkün değil.
2.Yöntem: Dosya Yükleyerek WordPress Eklenti Kurulumu
Ücretli olarak sunulan eklentiler arayarak bulunmaz. Örnek olarak: Ücretini ödeyerek satın aldığınız ThemeForest, CodeCanyon, MyThemeShop ya da özel yazdırdığınız premium eklentiler…
Hosting şirketinden kaynaklı arama yaptıktan sonra eklenti yüklenmemesi durumu da söz konusu olabilir. Sıkıntılı durumlar için WordPress’in güzel bir kolaylığı bulunuyor.
Aşağıdaki adımları takip etmeye başlamadan önce indirmiş olduğunuz bir eklenti bilgisayarınızda yüklü olmalıdır.
- WordPress admin panelinden “Eklentiler > Yeni ekle” sekmesine tıkladıktan sonra bu defa arama kutusuna değil de “Eklenti yükle” butonuna tıklıyoruz.
- Eklenti yükle butonuna tıkladıktan sonra aşağıya doğru yükleme alanı açıldığını göreceksiniz. Buradan yüklemek istediğimiz eklentinin dosyasını seçiyoruz ve “Hemen yükle” butonuna tıklıyoruz. (Eklenti .zip formatında olmalıdır.)
- Hemen yükle butonuna tıkladıktan sonra eklenti yüklenecek ve karşınıza bir ekran gelecek. Bu ekrandaki “eklentiyi etkinleştir” butonuna tıklayarak eklentiyi etkin hale getirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Admin paneli ile eklenti kurulumu bu kadar kolay…
3.Yöntem: FTP Yöntemi İle WordPress Eklenti Yükleme
Profesyonellikten uzak hosting firmaları wordpress sistemi için admin panelinden dosya yükleme limitleri koyabiliyor. Böyle durumlarda kullanıcılar eklenti yükleme işlemi sırasında wordpress eklenti yükleme başarısız uyarısı, yani wordpress eklenti yükleme hatası ile karşılaşabiliyor.
Yukarıda bahsettiğim admin paneliyle eklenti yükleme yöntemleri başarısız olduysa FTP ile yüklemek zorundasınız.
- Yüklemek istediğiniz eklentiyi bilgisayarınıza indirin. Bilgisayarınıza indirdiğiniz eklentiyi zip dosyasından çıkarmayı unutmayın.
- Hosting satın aldıktan sonra size verilen giriş bilgileriyle FTP istemcinize bağlanın. Bağlandıktan sonra; public_html/wp-content/plugins/ klasörüne ulaşın.
- Ya eklentiyi wp-content/plugins içine sürükleyin ya da resimde gösterdiğim şekilde yükle deyip sunucunuza gönderin.
- Dosyaları sunucunuza ve dediğim dizin yoluna yükledikten sonra WordPress admin panelinize gelin, Eklentiler sayfasına tıklayın. Eklentinin altındaki “Etkinleştir” bağlantısını tıklamayı unutmayın. Hepsi bu kadar…
Umarım WordPress eklentilerini nasıl kuracağınızı öğrenebilmenize yardımcı olmuşumdur.