Bu yazımda web tasarıma giriş nasıl yapılmalı ve web tasarıma nereden başlamalı konusunda kısaca bilgiler vereceğim. Web Tasarım eğitimlerine başlamadan önce size izlediğim yolu gösterdiğime emin olabilirsiniz.
Hadi başlayalım…
2005 yılından beri Web işleriyle haşır neşirim. Alaylı biriyim. Web tasarıma ilk başladığım ve öğrenmek istediğim zamanlarda ciddi bir kaynak eksikliği vardı. Günümüzde ise video eğitimlerden, kitaplardan tutunda inanılmaz kaynaklar, zibilyon tane eğitim sitesi var. Çok şanslı bir dönemdesiniz.
İlk olarak web tasarımına başlamadan önce kararlı olun. Bu işlerde kararlı olmak gerçekten çok önemli… Kararlılık ardından azim ve mücadeleyi getiriyor. Sonunda da başarı yakalanıyor.
Kararlılığınızdan eminseniz bu işe giriştiyseniz aklınıza web tasarım öğrenmek ne kadar sürer tarzında gereksiz soruları getirmeyim. Çünkü bu işin tam anlamıyla bir reçetesi yok. Öğrenme ve gelişme süreci kişiden kişiye, durumdan duruma değişiklik göstermektedir. Temeli olan biri, yıl bile bitmeden her şeyi halledip bu işlerde tamamım diyebilirken; web tasarım hakkında bilgisi sıfır olan biri, iki-üç yılda anca tam anlamıyla ben oldum diyebilir.
Kavramların iç içe geçmesi, pekiştirilmesi için belli bir süre vardır; bu nedenle istikrarlı bir tempoyla ilerleyerek becerilerinizin daha hızlı seviyelere yükseldiğini göreceksiniz. Spor salonuna gitmeden önce en fazla beş şınav çekerdim. Spor salonunda üç ay düzenli çalıştıktan sonra 30-40 şınav çekmeye başladım. Spor salonunda çalışırken sanki ilerleme kaydedemiyor gibi hissediyordum ama öyle değilmiş. Gelişimime çok şaşırmıştım. Web tasarımda ilerlemeniz aynı şınav örneğinde olduğu gibi zamanla fark etmeden olacak.
Yeniliklere açık olun. Sürekli araştırma yapın. Kararlılık sağlandı, ardından tekdüze düşüncelerle ilerlemeyin. Web teknolojileri güncelleniyor ve daha iyisi geliyor olabilir. Öğrenirken her zaman araştırın ve gelişime –yeniliklere açık olun.
Nereden Başlamalı? Web Tasarım Öğrenme Aşamaları
Web sayfaları oluşturmak için kullanabileceğiniz çok sayıda dil ve araç var. Hepsinin faydaları var ve tonlarca akıllı insan tarafından geliştiriliyor. Bu, web’i geliştirmek için harika olsa da kafa karıştırıcı ve başlaması çok zor.
İlk olarak HTML öğrenin. Web’in temeli html’dir. Eski sürüm html etiketlerini deneyerek aşina olup ardından güncel sürüm olan HTML5’i öğrenin. HTML’ye başladıktan sonra biraz ilerlemekte fayda var. Hemen CSS konusuna atlamayın. Azıcık öğrenin.
Artık ben temel HTML etiketlerini biliyorum ve mantığını kavradım diyorsanız CSS öğrenin.
CSS konusunda üstat olarak kabul ettiğim Fatih Hayrioğlu’nun web sitesinde CSS giriş kitabını bulabilirsiniz. CSS 2.x kodları ve içerikleri yer alsa da mantığını kavramak için bu elektronik kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu kitaptan faydalanıp css kodlarını denedikten sonra CSS3’e geçebilirsiniz.
HTML ve CSS’in ne demek olduğunu ve web tasarım için ne kadar elzem olduğunun daha akılda kalması amacıyla şöyle bir örnek vermek istiyorum: Kaslarımızın oluşabilmesi için iskelete ihtiyacımız vardır. İskeletimiz HTML iken; kaslarımız, derimiz, dış görünümümüz CSS’tir. HTML bir kadının makyajsız hali iken, CSS full makyaj yapmış bir kadın gibidir.
HTML & CSS temelinin ardından HTML5 ve CSS3’ü iyi bir şekilde öğrendikten sonra JavaScript öğrenmeye başlayın. Birçok blog yazarı ve webmaster arkadaşım JavaScript’e giriş yaptıktan ve öğrenmeye başladıktan hemen sonra soğuyup vazgeçiyor. Sakın bu hataya düşmeyin! JavaScript’i ileri düzeyde bilmenize gerek yok. Temel düzeyde öğrenmeniz yeterli olacaktır. İleri düzeyde bilirseniz daha güzel olur tabi. 🙂 Javascript web’in betik dilidir ve bugünlerde hemen hemen her şeyi yapmanızı sağlar. İOS / Android uygulamaları, web uygulamaları, masaüstü uygulamaları oluşturabilirsiniz. Tüm zamanınızı bu dili temel olarak öğrenmeye odaklayın.
HTML, CSS’i iyi seviyede ve Javascript’i ortalama bir seviyede bilirseniz internette istediğiniz her şeyi oluşturabilirsiniz.
Web tasarıma nereden başlamalı tam olarak bilmiyorum ama öncelikle kararlı ve uzun soluklu olunmalı diyebilirim. Web sitesi yapmak hemen olacak bir şey değil. Yazılım, tasarım ve web bilgisi edinmek ve birbirine harmanlamak gerekiyor. Bu sebeple önce bu yolculuğa çıkmaya kararlı ve azimli olmak gerektiğini düşünüyorum.
Nokta atış ve güzel yorumun için teşekkür ediyorum.
Gerçekten yararlı bir yazı oldu teşekkürler…
Faydalı bir yazı olduysa ve beğendiyseniz ne mutlu bana…