Serkan İnci 1987 doğumlu İnci Sözlük kurucusu ve internet girişimcisidir. Silikon Vadisi Kafasıyla 90 Yıllık Meseleler adlı kitap Serkan İnci’nin okuduğum ilk kitabı oldu. Diğer yazar İsmail Alpen ise Uludağ Sözlük kurucusudur. Bu kitap kategori anlamında siyasete daha yakın olsa da bana göre teknoloji kategorisine giriyor.
Kitabın ilk bölümü yazılım ve özgüvenin önemi üzerine… Gelişen teknolojiyle birlikte yazılım sayesinde ilerleyebileceğimize dair şeyler söyleniyor. Güney Kore gibi teknolojik bir dev olup yazılıma yeterli önem vermediği için kar marjının çoğunun ABD’li firmalara gittiği aktarılıyor. Yazılımın günümüzde en önemli gelir kaynağı olduğundan bahsediliyor.
Türkiye’de genç nüfusun fazla olmasının umut verici olduğunu ve bizimde yazılım anlamında potansiyellerimizi aşmamız gerektiği sık sık vurgulanıyor. Her Türk genci yazılım anlamında kendini geliştirmeli… Serkan İnci yazılımı, kitap alıp temel döngüleri öğrenerek zaman içerisinde çözebileceğimi söylüyor. Serkan bu konuya pek iyi niyetli yaklaşıyor. Bu kadar basit olsaydı tüm dünyada yazılımcı kaynardı. Yazılımcı ihtiyacı olmaz, yazılımcı enflasyonu oluşurdu. Yazılım yazılım eyvallahta hangisi dediğiniz anda Web için PHP vb. diğer platformlar için yüzeysel önerilerde bulunuyor. Tabi ki yüzeysel hani laf olsun tarzı söylemi mevcut.
Kitabın ilk bölümünde yazılımın önemi, sorun tespiti ve minik bir çözüm var. Kişisel gelişim kitapları gibi inanırsan başarabilirsin tadında…
Ülkemizde sosyal medya fenomenlerinin çöp olduğu ve medyayla birlikte gençlere gelişim-üretim anlamında hiçbir şey katmadığı önemli tespitler arasında…
ODTÜ bilgisayar mühendisliğinden bir arkadaşın Traffic Racer ve Traffic Rider oyunlarını geliştirdiği bilgisi veriliyor. Bu oyunları zamanında oynamış biri olarak çok şaşırdım. Demek ki potansiyelini aşan oyun geliştirebiliyor.
ABD’de AR-GE’nin önemi bizde ise bir kobi batınca AR-GE’nin çöp oluşu bunlar önemli sorun tespitleri…
İlk bölümde Türk adının önemi bölümünde kısa bir tarih dersi var. Bilinç kazandırma açısından önemli bir alt başlık olmuş. Kronoloji olarak başarılı…
Aziz Sancar’ın eğilmeden bükülmeden Türk adından güç alarak hangi başarılar elde ettiği ve bundan çıkarmamız gereken dersler olduğunu anlıyoruz.
İkinci bölüm dördüncü sanayi olarak nitelendirilen nesnelerin interneti üzerine yoğunlaşıyor. Yapay zeka, silikon vadisi, yazılım üzerine güzel tespitler var. Microsoft, Google, Apple, Amazon, SpaceX tarzı şirketlerin yaptıkları ve gelecek planları anlatılıyor. Nesnelerin internetini, muhteşem dijital dönüşümü mutlaka yakalamamız gerektiği tespitleri oldukça ufuk açıcı…
Microsoft TAY yapay zeka teknolojisinin insanlar tarafından nasıl canavarlaştırıldığı gerçekten çok komik. Yapay zeka bilinçsiz ellere bırakılınca ne olurun cevabı gözümüzün önünde…
1910 yılında Amerikan Patent Enstitüsü Başkanı “Biz yapılabilecek her şeyi yaptık, bundan sonra daha fazla icat olacağına inanmıyorum.” demecini okuduğunuzda kahkaha atacaksınız. Vizyonunun önemi iyi vurgulanmış.
Daha sonraki sayfalarda yerli teknolojiler, siber saldırılar, veri merkezleri, bitcoin, kamu bürokrasisi başlıkları var.
Kitap gerçekten teknoloji ile yakından ilgilenen insanlar için oldukça ideal. Okumasanız aman aman bir kaybınız olmasa da kafanızda bazı şeylerin tam olarak oturması için fayda sağlayacağını düşünüyorum. Tavsiye ederim.