Bu yazımda Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) hakkında bilgileri ve LSI Anahtar Kelimeleri Bulmanın 5 Yolunu okuyacaksınız.
Yıllar önce “gizli anlamsal indeksleme – LSI” ilk duyduğumda “o ne ola ki?” diye şaşırdığımı ve ciddiye almadığımı itiraf edeyim.
Yalnız geçmiş dönemi düşününce gizli anlamsal indeksleme mantığını 2007-2008 yıllarında bir projede kullandığım aklıma geldi. Bilmeden uyguladığımda inanılmaz yüksek sıralamalar elde etmiştim. Tabi o zamanlar arama motorları daha akıllı ve karmaşık değildi. İnsanların benzer aramalarını analiz ederek yazılarıma o anahtar kelimeleri ekliyordum. Google, on numara kaliteli yazı deyip binlerce ziyaretçi gönderiyordu.
Gizli Anlamsal İndeksleme (LSI) size çok yabancı geldiyse hemen endişe etmeyin. SEO konusuna yeni başlamış biriyseniz “gizli anlamsal indeksleme –LSI ” teriminin profesyonel işi olduğunu düşünmeniz gayet normal.
Bu terimi sadece işin uzmanı olan kişilerin kullandığını veya anladığını düşünüyorsanız çok yanlış düşünüyorsunuz. Çünkü gizli anlamsal indeksleme – LSI karmaşık değildir; aksine çocukların bile becerebileceği kadar kolay bir şey.
LSI, arama motorlarının daha doğru arama sonuçları sunmak için ilgili anahtar kelimeleri ve eş anlamlıları tanımlamasına yardımcı olur.
Örneğin; fındık ile ilgili makale yazdığınızı varsayalım. Yazınızda ‘’Fındık Fiyatları, Karadeniz, Ordu, Giresun, Fındık İhracatı’’ gibi kelimeleri geçirirseniz arama motorları alakalı anahtar kelimeler sayesinde kullanıcıların ihtiyacını karşıladığınızı algılayarak yazınızı kaliteli olarak algılar. Fındık ile ilgili kelimeler arasında bir anlamsal bağ oluşturur ve bu anlamsal bağ ile bağlanan kelimelerden biri arandığında yazı içerisinde aranan kelime geçmiyorsa bile anlamsal bir bağ olduğu için o sayfayı gösterir.
Kadir İnanır aramasını ele alalım. Google internetteki on binlerce alakalı sayfayı tarıyor ve bu sayfalarda Kadir İnanır, Tatar Ramazan, Selvi Boylum Al Yazmalım, Yeşilçam, Sinema ve Film kelimeleriyle oldukça alakalı görüyor. Bu kelimeleri Latent Semantic Indexing (LSI) sayesinde birbiriyle anlamsal olarak ilişkilendiriyor ve hali hazırda indekslediği bütün sayfalarda bu anlamsal bağı arıyor. Bu anlamsal bağa sahip kelimeleri içeren sayfalar Kadir İnanır aramasıyla daha alakalı oluyor; dolayısıyla daha fazla trafik ve sıralama ile ödüllendiriliyor.
İnternetin ne kadar büyük olduğunu düşündüğünüzde, arama motorları bir sitenin içeriğinin ne hakkında olduğunu belirlemesi kolay değildir. LSI anahtar kelimeler sayesinde arama motorları içeriğin ne hakkında olduğunu daha iyi anlar. Bu yüzden arama motorları LSI anahtar kelimeleri içeren siteleri özellikle ödüllendirir.
LSI anahtar kelimelerini yazılarınızda kullanıyorsanız sektörünüz istediği kadar zorlu olsun bu kelimelerle önemli bir avantaj sağlayabilirsiniz. Çünkü bu kelimeler çoğu webmaster tarafından kullanılmaz ve rekabet seviyesi düşüktür.
LSI Anahtar Kelimeleri Bulmanın 5 Yolu
1-Basit Bir Google Araması Yapmak
LSI anahtar kelimeleri bulmanın en kolay yollarından biri Google araması yapmaktır. Arama sorgusu alanına bir anahtar kelime girdiğinizde belirli bir sorguyla ilgili anahtar kelimeleri otomatik olarak gösterir.
Örneğin; ‘’kişisel blog” kelimesini arayalım. Google kelime ile ilgili aşağıdaki sonuçları veriyor:
Aradığınız anahtar kelimeyle ilgili çok arama olabilir. Bu yüzden en alakalı LSI anahtar kelimelerini bulmak için aşağıya doğru ilerleyin.
“İlgili aramalar” başlıklı bir bölüm ve verilen sorgunuzu bulacaksınız:
Potansiyel LSI anahtar kelimeleri buradan seçip kullanmanız daha mantıklı. Üstelik bu yöntem % 100 ücretsiz ve çok kolay!
2- Google AdWords Üzerinden Anahtar Kelime Planlayıcı Aracını Kullanın
Google AdWords’e erişiminiz varsa, Anahtar Kelime Planlayıcı aracını da kullanabilirsiniz.
Sorgu kutusuna anahtar kelimeyi ekleyerek başlayın. “Fikirleri al” seçeneğini tıkladığınızda alakalı anahtar kelimeler sunan bir sayfaya ve sıralamada ne kadar rekabetçi olduğu konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz.
Ortağımla birlikte açtığım hukuk sitesinde adwords anahtar kelime planlayıcısından ilerledik. Tebligat mazbatası diye anahtar kelime belirleyip adwords aracılığıyla fikir aldık. Sonunda ’’Tebligat mazbatası nedir?’’ yazısı yazmaya karar verdik. Yazdığımız yazıda Latent Semantic Indexing (LSI) yöntemiyle ilerledik.
‘’Tebligat mazbatası nedir?’’ yazısında adwords sayesinde tespit ettiğimiz tebligat, mazbata, tebligat nasıl yapılır, tebligat mazbatasında bulunması gerekenler, ptt tebligat teslimi, tebligat çıkartmaya yetkili kurumlar gibi anahtar kelimeleri yazıya serpiştirdik. Bu sayede çok kısa sürede 5. sayfadan giriş yaptığımız Google’da ilk sayfa ve ilk sıradaki yerimizi aldık. Bu anahtar kelimeye ait hitler tamamen bize geldi. Yazı öyle kaliteli oldu ki girenler uzun süre sitede kalarak oturum süremizi bile arttırdı.
Basit düşünerek Google AdWords üzerinden Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanarak ve Latent Semantic Indexing (LSI) yöntemiyle yükselmeye devam ediyoruz.
3- SERPS Anahtar Kelime Araştırma Veritabanı Aracından Yararlanın
Kullanmanızı önereceğim başka bir ücretsiz araç SERPS. Bu araç Google’ın Kelime Planlayıcısı’na çok benziyor. Sorgunuzu arama çubuğuna yazmanız yeterlidir; arama hacmine ve TBM’ye dayalı sonuçları görebiliyorsunuz.
4- LSI Anahtar Kelime Oluşturucusunu Kullanın
LSIGraph özellikle LSI anahtar kelimeleri belirlemek için oluşturulan ücretsiz bir araçtır ve tahmin edebileceğiniz gibi kullanıcıların alakalı bir anahtar kelime listesi oluşturmak için arama çubuğuna terim eklemesini istiyor.
5- Ubersuggest’ı Deneyin
Son olarak potansiyel LSI anahtar kelimeleri belirlemek için kullanabileceğiniz bir başka ücretsiz araç Ubersuggest.
Basitçe birincil anahtar kelimenizi giriyorsunuz; bu ücretsiz araç hacme, zorluğa ve TBM’ye dayalı olarak ilgili arama sorgularının listesini oluşturarak sizlere sunuyor.
Can hocam, ben genelde basit Google aramasıyla ve Google Trend ile anahtar kelime analizimi yapıyorum 🙂 Şimdiye kadar da sorun yaşamadım. Nokta atışı bulabiliyorum bile çoğu zaman. Verdiğiniz diğer araçlar da kullanılabilir. Özellikle sürekli içerik giren ve Adsense gelirine önem verenler için daha profesyonel olacaktır.
Tarzımız birbirine yakın hocam. 🙂
Sürekli içerik girmediğim ama yazdığım zaman nokta atış yazmam gereken bir sitem var. Farklı analiz sitelerindeki raporlar konuyu derinleştirmem için harika fikirler veriyor. Umarım kullanacak arkadaşlara faydalı olur.
Çok yararlı bir yazı olmuş, Google trendden yararlanıyordum ama çokta yeterli değildi benim için, deneyeceğim ?
Yararlı bir yazı olduğunu düşünmene sevindim. Google Trends aslında tam olarak iş görmüyor. Kısa süreli, hit getirecek site yapıldıysa kullanılacak bir yer. Uzun vadeli ve sürekli hit sağlanması isteniyorsa kesinlikle önerilerim işinize yarayacak.
ahrefsin kelime aracı da güzeldir.
Evet güzel ve profesyoneldir. Fakat eskiden ahrefs bu kadar pahalı ve her şeyden para talep eden bir site değildi. Fazlasıyla abarttılar… Ufak siteleri olan insanları bile ücretsiz hizmet almaya yönlendiriyorlar.
Bu anahtar kelimeler için googlenin bir kodu varmı?
Arama kriteri olduğunu düşündüğümüz için bu yöntemi kullanıyoruz. Herhangi bir kodu yok.