Bu yazımda e-kitap okuyucu tavsiyesi vereceğim. Birçok e-kitap okuyucu olmasına rağmen en kullanışlı olan kobo ve kindle cihazlarına odaklanacağım.
Uzun zamandan beri Kobo ve Kindle‘ı araştırıp karar verdikten sonra her ikisini de ilk elden deneyimleyen biriyim. Her iki cihaz da aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Kobo ve Kindle Cihaz Karşılaştırması ve Genel Bilgiler
Her ikisi de eşit derecede iyi olduğu için bu cihazların donanım kabiliyeti açısından net bir avantajı yoktur. Ekran netliği, pil, depolama kapasitesi, kalite, dayanıklılık neredeyse eşdeğerdir. Fiyatlara göre ekstra özellikler ve hizmetler değişse de temel şeyler aynı.
Donanım da eşit derecede iyidir. Hızlı sayfa yenileme, kaliteli ekranlar, üst model modellerde mükemmel çözünürlük, 300 dpi’ye kadar ve kullanıcı dostu yazılım. Temel farklılıklar cihazların kendisinde değil, ilişkili hizmetlerdedir.
Varsayılan olarak Kindle MOBI, Kobo ise EPUB formatındadır. Kobo, ePub’ı (endüstri standardı) kullanırken Kindle, Mobi dosyası adı verilen ePub’ın biraz değiştirilmiş bir sürümünü kullanır.
E-kitaplarda gezinme ve okuma deneyimine gelince her ikisi de bunda gayet iyidir.
Ancak cihaz satın alma kararınızı doğru yönlendirebilecek birkaç şeye dikkatinizi çekmek istiyorum.
Eğer İngilizce kitap okuyabiliyorsanız Amazon’da e-kitapların maliyeti çoğunlukla daha düşük olduğu için size avantaj sağlayacaktır.
İngilizce biliyorsanız, uzun bir süre İngilizce e-kitap satın alacaksanız ve e-kitapların maliyetinin ucuz olmasını istiyorsanız Kindle daha iyidir. Amazon’da daha fazla e-kitap seçeneği var.
Kindle Touch EPUB dosyalarını OKUMAZ, ancak diğer Kindle modelleri Kobo EPUB dosyalarını çok iyi olmasa da okuyacaktır. Aynı şekilde KOBO okuyucuları Kindle MOBI dosyalarını OKUYACAK ancak çok iyi okuma deneyimi elde edemeyeceklerdir.
MOBI’yi EPUB’a ve EPUB’u MOBI’ye dönüştürecek siteler (mobi to epub, epub to mobi vs) ve yazılımlar (calibre) var. Bu yüzden bu sorunlar aşılabiliyor.
EPUB formatında ücretsiz e-kitaplar bulma olasılığınız MOBI formatındakinden daha yüksektir. Yalnızca MOBI biçimli e-kitapları Amazon’dan alabilirsiniz, yani e-kitaplar için kapalı bir ekosistemdir. Ve kapalı ekosistemlerden nefret ederim!
Her iki şirket de e-kitap okuyucularının su altında 30 dakikaya kadar dayanabilen su geçirmez sürümlerini sunuyor. Su geçirmez e-kitap bazılarınız için çok önemli olabilir.
Amazon, Amerikan kitap pazarının % 83’üne, Kobo’da % 13’üne sahip.
Kobo, Kanada kitap pazarının % 46’sına, Amazon % 24’üne sahip.
Amazon, ABD’de hakim durumdayken aynı şey dünyanın geri kalanı için söylenemez. Kobo’nun ABD dışında güçlü bir etkinliği var. Bu nedenle satın alınabilecek e-kitapların kullanılabilirliği de dikkate alınmalıdır.
Kobo’nun ekstra özellikleri
- Kobo, Pocket uygulamanızda depolanan makaleleri okuyabilirsiniz. Pocket’ta depolanan tüm makalelerinizi senkronize etmenize olanak tanır ve böylece Kobo’da çevrimdışı olarak makale okuyabilirsiniz.
- Kobo, PDF formatını Kindle’a kıyasla daha iyi işleyebilir. Her ikisi de ideal olmaktan uzak olsa da Kobo daha okunabilir seviyededir. PDF bir e-kitap formatı olmasa da zor zamanlarda pdf okumak zorunda kalabiliyorsunuz.
- Kobo düz metin, HTML, resimler, RTF ve çizgi roman formatlarını okumak için kullanılabilir.
- Kobo, etraftaki çoğu e-Kitap mağazasıyla uyumludur; bu nedenle kitapları yalnızca Kobo’dan satın almak zorunda kalmazsınız. Sonsuza kadar Kindle’da olduğu gibi bir yere bağımlı değilsiniz. Özgürsünüz!
Kobo mu Kindle mı almalıyım? Hangisi daha iyi?
Bu nerede yaşadığınıza, nasıl okumaktan ve ücretsiz kitaplara erişmekten hoşlandığınızla ilgili birkaç faktöre bağlıdır.
Türkçe EPUB formatlı kitaplar satın alacaksanız ya da torrent vb. ağlardan kitap çekecekseniz kesinlikle Kobo satın almalısınız. Kobo cihazında kitap uyumsuzluğu kesinlikle olmayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Kobo Kepub Formatı: Neden ve Nasıl?
İngilizce okuyayım, Amazon gibi bir devden ucuza kitaplar alayım diyorsanız Kindle’ı tercih etmelisiniz.
Beni soracak olursanız Kobo kullanıcısıyım ve halimden gayet memnunum.
Tüm bu bahsettiğim şeyleri göz önünde bulundurarak hangisinin sizin için daha iyi olduğuna karar vermeniz gerekecek. Yani karar sizindir…
Kafanıza takılan herhangi bir şey olursa yorum olarak iletebilirsiniz.
Karşılatırma için teşekkürler.
Size bir kaç sorum olacaktı
Kindle için :
1-pdf’den yada epub’dan mobi’ye dönüştürdükten sonra zaman zaman sıkıntı yaşadınız mı?
2-Dönüştürülmüş dosyada altını çizme, sözlük kullanma, yazı boyutu büyütüp küçültme, not alma, boyanan yerleri dışarı aktarmada sıkıntı yaşadınız mı?
3-pdf dosyasını direk aktardığımız da yukarıda ki sorunların hepsi yaşanır mı, yoksa sadece yazı boyutu küçültme, büyütme ve okumada mı yaşanır?
4-japonca, çinçe sözlüğe hiç denk geldiniz mi?
Kobo için:
1-Sözlük kullanımı, çeviri kullanımı kolay mı?
2- mobi dosyalarını okuyabilir mi?
iyigünler dilerim.
1. pdf’ten her dönüşüm verimsiz oluyor. epub’dan kepub, mobi sıkıntı olmuyor. Bildiğiniz gibi pdf kitap formatı değil ve her türlü uyumsuzluğa neden oluyor.
2. Dönüştürülmüş dosya epub to mobi ise sıkıntı yok. Standart formatlarda dönüşüm sağlanıyor.
3. pdf dosyası okuma deneyimi açısından rezalet bir deneyim sunuyor. Direkt olarak atıp okuyamadığım onlarca pdf kitabı sildim. Küçültme, işaretleme, yakınlaştırma hepsi büyük bir sorun.
4. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca sözlükleri denedim. Ekstra sözlüğe ihtiyacınız olduğu zaman wifi’yi etkin hale getirip yükleyebilirsiniz.
Kobo sözlük kullanımı çok basit ve işlevsel. Kelimeye tıklıyorum her şey karşımda… Hem de cümle örnekleriyle…
Mobi okuyabilir ama mobiyi boşverin. Kobo için uygun format kepub’tır.
Detaylar aşağıdaki linkte mevcut:
https://candirgen.com/kobo-kepub-formati-neden-ve-nasil/
Teşekkürler, iyigünler dilerim
Rica ederim.
Teşekkürler şahane bilgiler için… Kobo kullanıcıyım ben de…
Peki bilgisayarımda ya da telefonumun i books bölümndeki kitapları aktarabiliyor muyım Kobo’ya acaba!
Kolaylıklar iyi günler size
Kitap aktarmasını calibre programıyla yapıyoruz. Aşağıda verdiğim linkte calibre programına e-kitapları atarak, dönüştürerek kobo’ya nasıl yükleyeceğiniz anlatmıştım.
https://candirgen.com/kobo-kepub-formati-neden-ve-nasil/
Merhabalar, çok uzun zaman geçmiş yazınızın üstünden ancak ben eokuyucu almak istiyorum konuyla ilgili olarak araştırma yaptım ançak hala Kobo ile Kindle arasındayım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Türkçe kitap okumak istiyorum, satın alabilir ya da pdf olarak sitelerden bulup okuyabilirim ancak bir dönüştürücüyle uğraşmak istemiyorum. Kitap satın alıp okumak benim için çok kolay ve keyifli bir iş bu yüzden alacağım e okuyucunun bana ekstra zorluk çıkarması beni bu yeni heyecandan uzaklaştıracaktır. 🙂
Türkçe güncel ve çeşitli kitaplara ulaşmak konusunda sıkıntı yaşamayacağım, PDF okuyabileceğim bir ürün arıyorum.
Teşekkür ederim ?
Ben kobo kullanıyorum. Kindle ancak amazon üzerinden satın almalarda format uyumluluğu nedeniyle rahat ettirir. Kobo ise zaten uğraştırır. 🙂
PDF formatıyla ekitap okuyucudan doğru düzgün kitap okunmaz. PDF’leri de açan tablet tarzı e-okuyucu edinmeniz gerekiyor. Huawei MatePad Paper E Kitap Okuyucu işinizi görecektir.