Kobo Kepub Formatı: Neden ve Nasıl?

Kobo - Kepub - Epub to Kepub

Bu yazımda kobo marka elektronik kitap kullananlar için .epub kitapları .kebup formatına nasıl dönüştüreceğinizi  ve kitapları kobo cihazınıza nasıl yükleyeceğinizi anlatacağım.

Bu karantina sırasında Kobo benim en yakın arkadaşım oldu… Kobo cihazınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardım edebileceğimi düşündüm. Böylece siz de benim kadar okumalarınızdan zevk alabilirsiniz.

Neden epub formatını kepub formatına çevirmeliyim?

Çünkü kobo cihazıyla uyumlu format .kepub’tır. Sayfa geçişleri inanılmaz hızlıdır. Epub formatında görülen sayfa kararması neredeyse hiç yoktur. Sadece kobo kullanıcılarının az şarj gitsin diye ayarladığı ekran yenileme ayarı mevcut. Benim her 10 sayfada bir az karartı oluşuyor. O şekilde ekran yenileme ayarladım.

Kepub formatında dipnot olayı bir harika; ayrıca dipnota dokununca dipnotların olduğu sayfaya gidip/gelmek yerine hemen bulunulan sayfada küçük bir kutu açılıyor. Böylece ekstra zaman kaybı ve dikkat dağınıklığı yaşamıyorsunuz.
Kobo Dipnot

Kepub formatında zaman tahmini metrikleri otomatik olarak devreye giriyor. Böylece kendinizi “Bu kitabı bitirmem ne kadar sürer?” diye düşünürken bulmuyorsunuz. Cihaz tahmini zaman söylüyor. Okuma süresi-kalanı edeni hepsini görüyorsunuz.
Kobo İstatistik

Gelelim fasulyenin faydalarına…

.epub kitaplar nasıl .kepub yapılıyor?

Aşağıda anlatacağım maddeler çok uzun görünebilir ama inanın 3-4 dakikalık basit bir işlemdir. Kobo cihazı eve getirdiğimde düzgün anlatım olmadığı için saatlerce delirerek ayar yapmak zorunda kalmıştım. Bu yazı sayesinde siz bu zorluktan kurtulacaksınız!

  1. İlk olarak Calibre programına indirerek bilgisayarınıza yükleyin.
  2. Calibre programını açınca sol üstte “ekle” sekmesine tıklayarak cihazınıza yükleyeceğiniz kitapları calibre kitaplığına İsterseniz kitapları sürükleyebilirsiniz. İki seçeneği de kullanabilirsiniz. Ben genellikle kitapları programa sürükleyerek atıyorum.
    Calibre Kepub
  3. Tam ekran modunu seçin. Yoksa tercihler butonunu göremezsiniz! Sağ üstte “tercihler” butonuna tıklayın, gelen pencerede gösterdiğim gibi “Calibre’yi iyileştirmek için eklentiler kullan” seçeneğine tıklayın. Açılan pencerede “yeni eklentiler edin” butonuna tıklayın. Arama kutusuna “kepub output” ve “kobotouchextended” eklentilerini yükleyip pencereyi kapatın ve bir önceki eklenti penceresine dönün.
    Calibre - Kepub - Eklenti
    Calibre Kepub Eklenti
  4. Eklenti penceresinde “kobotouchextended” eklentisini arayın ve üzerine çift tıklayıp gelen pencereden sadece .kepub formatını işaretleyin. Başka format varsa işaretleri-tikleri kaldırın. Bundan başka ayara gerek yok!

Kobo’ya kitapları nasıl yüklerim?

Şimdi cihazımıza .kepub formatlı kitapları yükleyelim:

# Cihazımızı bilgisayara bağlayıp calibre’nin cihazı görmesini bekliyoruz. Ardından göndereceğiniz kitap veya kitapları seçip üzerinde sağ tıklayıp “cihaza gönder -> ana belleğe gönder” seçimini yapıp kitapların cihaza yüklenmesini bekliyoruz. Başarılı şekilde cihaza gönderilen kitabın başında yeşil renkli onay işareti çıkacaktır. Gönderildiğinden bu şekilde emin olabilirsiniz.

# Yükleme işlemleriniz tamamlanınca direkt olarak cihazın kablosunu çıkarmıyoruz. Burası çok önemli!!!! Bunu zamanında (2017 yılında) bulana kadar saatlerce kafayı yemiştim. Yukarıdaki calibre ana menüsünde cihaz butonunun yanındaki ok simgesine tıklayıp “eject this device-bu cihazı çıkar-bu cihazı kapat” şeklinde seçenek ile cihazınızın bağlantısını düzgün bir şekilde kesin. Bunu yapmazsanız tüm yüklemeler başarılı olsa bile cihazınızın içine kepub formatlı kitaplarınız yüklenmeyecektir! Dediğim şekilde yaparsanız kobo cihazı kitapları içeri aktaracaktır. Bu süreçte yine kabloyu çıkarmayın. İçe yükleme tamamlanınca kabloyu gönül rahatlığı ile çıkarabilirsiniz.

Yukarıdaki işlemler kobo glo, kobo aura h2o, kobo aura one, kobo clara hd cihazları için de geçerlidir.

Kitapları nasıl edineceğiniz veya ilgili diğer konular hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, yazıya yorum yapmaktan çekinmeyin! Keyifli okumalar…

Mutlaka Okumalısın

Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood

Damızlık Kızın Öyküsü | Margaret Atwood | Kitap İncelemesi

‘Damızlık Kızın Öyküsü’ bugünkü kadar çok popüler olmamıştı. Roman 1985’te Kanada’da yayınlandı ancak son birkaç …

6 Yorum Var

  1. blank

    faydalı yazınız için çok teşekkürler.

  2. blank

    No module named PyQt4 hatası alıyorum kepub dönüştürmek isterken. Ne yapabilirim acaba?

  3. blank

    Cab Bey yazdıklarınız için teşekkürler. Pdf kitapları Epub formatına çeviriyorum online olarak sonra kepub a çevirmek istiyorum ama yapmıyor. bu kısmı açıklayabilir misiniz?

    • blank

      Online çeviriciler berbat. Pdf to epub sağlıklı çeviri yapmıyor. Hadi yaptınız diyelim. Calibre programına dediğim eklentileri yüklerseniz epub to kepub yapabilirsiniz. Şimdi denedim. Sorunsuz epub to kebup oluyor. Eklentileri yüklediğinizden emin olun.

  4. blank

    Merhaba, kitapları kepub formatına getirmeme rağmen; aynı iki sayfa farklı olarak peşpeşe açılıyor. Anlayamadım yardımcı olabilir misiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.