Çocukken yerel bir dergide “kitap okumak” adlı kompozisyonum yayınlanmıştı. Yıllar sonra yine aynı konuda kendi mecramda yazmak büyük bir keyif gerçekten… Bu yazımda “Kitap Okumanın Faydaları” hakkında genel bilgiler vereceğim.
Okumak basit bir eğlence gibi görünse de, ne olduğunu bile anlamadan bedeninize ve zihninize inanılmaz fayda sağladığını biliyor muydunuz?
Okumayı bu kadar önemli yapan nedir? Sadece içindeki bilgiler nedeniyle önemli değil; elbette dahası da var…
Kitap okumaktan hoşlanmayanlar faydalarını duyduktan sonra fikrini kesin olarak değiştirecektir. Bu kadar kolay ve eğlenceli bir şey hayatınızı değiştirmeye ve geliştirmeye yardımcı olabilir mi? Tabii ki olabilir!
Okuma; zihninizi keskinleştirme, hayal gücü ve yazma becerilerinizi geliştirme gibi birçok yönden size fayda sağlayabilir. Bu kadar çok avantaj sağlamasına ve faydasına rağmen en azından okumak günlük bir rutininiz olmalı diye düşünüyorum.
Kitap Okumak Neden Önemlidir?
Okumak önemlidir; çünkü düşüncelerimizi geliştirir, zihinlerimizi aktif tutarken bize sonsuz bilgi ve ders verir. Bir kitabın öğrenmemize ve anlamamıza yardımcı olmasının önemi göz ardı edilemez. Günümüzde bilginin bol olduğu modern dünyada okuma, doğru şekilde bilgilenmenin en iyi yollarından biridir.
Kitaplar bu dünyadaki hiçbir şeye benzemeyen her türlü bilgiyi, hikayeyi, düşünceyi ve duyguyu içerebilir. Kelimeler, paragraflar ve kurgusal dünyalar sizin ve sağlığınız için harika olabilir mi? Kesinlikle olabilir! Ayrıca sizler için eğlence ve bilgi edinme biçimi de olabilir. Bu tamamen sizin elinizde!!!
Aslında yüzyıllardır okumak, kişisel eğlencenin tek şekliydi ve belki de bu kadar uzun bir süredir göz önünde olmasının ve kabul görmesinin nedeni de bu. Okuma yıllar boyunca hayatta kaldı ve neyse ki faydaları kitaplarla birlikte sağ kaldı. Öyleyse okumanın bu kadar önemli olmasının nedenlerinden bahsedelim.
Yararları zihinsel sağlığı iyileştirmekten, fiziksel sağlığı iyileştirmeye, sağlıklı alışkanlıklar edinmeye kadar değişmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda kitapların bu kadar çok tercih edilmesi tesadüf değildir.
Kitap Okumanın Faydaları ile İlgili Sözler – Kitaplarla İlgili Sözler
‘Ölünce unutulmak istemezseniz ya okumaya değer eser yazın veya yazılmaya değer işler başarın.”
“Yasalar ölür, kitaplar ölmez.”
“İyi kitaplar babalarını ebedîleştiren çocuklardır.”
“Bir kitap içinizdeki donmuş değerleri parçalayarak bir balta olmalıdır.”
“İçinde iyi yanı bulunmayacak kadar kötü kitap yoktur.”
“İyi bir kitap insana can veren kandır.”
“Dünyayı yöneten; kalem, mürekkep ve kâğıttır.”
“Kitaplar sağırlara seslenen dilsiz dostlardır.”
“Kitap insanın cebinde taşıdığı bir bahçe gibidir. “
“Kitaplar ruhun gıdasıdır.”
Kitap Okumanın 11 Faydası – Kitap Okumak İnsanı Nasıl Geliştirir?
1-Bilişsel Zihinsel Uyarım ve Beyin Egzersizleri
Okumak birçok insan için çok eğlencelidir; ancak zihinsel sağlığınızın gelişiminde düşünme ve anlama şeklinde birçok faydası vardır. Sözlere ve hikayeye yoğunlaşarak beyninizi ve bilişsel işlevlerinizi harekete geçirir. Özellikle konsantrasyon ve eleştirel analizden sorumlu olan beynin bir kısmını güçlendirmeye yardımcı olur. Beynin bu kısmını bir bıçak bileği gibi keskinleştirir. Zihnin bu şekilde keskinleşmesi, önemli bir şeye yoğunlaşırken odaklanmanızı arttıracaktır.
Kitapların Önemi ve Kitap Okumanın Beyne Faydaları
Yoğun bir şekilde kelimelere odaklanmanızdan sonra beyniniz hem eleştirel düşünme hem de analiz etme becerilerinizi geliştirecek önemli miktarda bilgi alır. Bu zihniniz için sağlıklıdır ve düşünce süreçlerinizi keskinleştirir.
Bir kitabın bunu başarabilmesi şaşırtıcı değil mi?
Tabii ki dünyanın en başarılı insanları hemen hemen her gün okuyor ve bilginin anahtarının okumak olduğunu söylüyorlar. Yalan söylüyor olamazlar değil mi?
Okuma, yalnızca eleştirel düşüncenizi geliştirmenize yardımcı olmaz; aynı zamanda beyin işlevinizi de geliştirir. Spor yaparken kas çalıştığınızda ne olduğunu düşünün. Bu kas büyür ve eskisinden çok daha güçlü hale gelir. Okuma eylemi de aklınız için aynısını yapar. Kitap sayesinde beynin sürekli uyarılması, bir kas geliştirmek için yapılan egzersize benzer; düşünme ve analiz etme becerilerinizi kontrol eden beynin ayrı bölümlerini güçlendirir.
2-Kelime Bilgisi ve Kelime Haznenizi Geliştirir
Okurken tam olarak anlamadığınız veya tanımadığınız kelimelerle karşılaşabilirsiniz. Bu da kelimeyi aramanıza ve tanımı öğrenmenize vesile olabilir.
Hem basılı hem de e-kitap formatında bulunan sözlükler, yeni sözcüğü anlamanız için faydalı olabilir. Çünkü kelimeyi bilmiyorsunuz, tanımı arama eylemi beyninizin bu yeni ve heyecan verici kelimeyi öğrenmesine yardımcı olacaktır.
İlk okumayı öğrendiğinizden beri kelime haznenizin ne kadar geliştiğini düşünün. Artık okumaya başladığınız andan daha çok yeni kelime biliyorsunuz. Her gün okuma yaparak bilmediğiniz kelimeleri öğrenerek kelime haznenizi daha da geliştirebilirsiniz.
Öğrendiğiniz bu yeni kelimeleri günlük konuşmalarınıza entegre ederek konuşma sırasında fark yaratmaya başlayacaksınız. Bu da kitap okumanın insanı nasıl geliştirdiğine güzel bir örnek…
3-Kitap Okumak Stresi Azaltır
Çoğu kişi okumanın harika bir şey olduğunu bilir; ancak siz ve diğer insanların fark edemediği bir şey var. O da okumanın stres seviyesini düşürmeye yardımcı olabileceğidir.
Kitaba odaklanmak, kaygılarınızı ve günün stresini azaltmanıza yardımcı olabilir. Aklınızı stresten uzaklaştırarak rahatlayabilir ve stresi minimuma indirebilirsiniz.
Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor değil mi? Gerçekten okuma stresi nasıl azaltır?
Beyniniz kendisini farklı insanlara ve farklı bir dünyaya taşıyor. Beyindeki bu değişim stres altında olan veya uzun süre stres çeken biri için rahatlama sağlayabilir. Kitap okuyarak rahatlamanıza ve başka bir dünyaya sürüklenmenize izin verebilirsiniz.
Stres günlük yaşamınızın birçok bölümünü etkileyebilir ve uzun süren yoğun stresin ardından genel sağlığınıza bile zarar verebilir. Hem romanlar hem de diğer kitaplar zihninizin ve vücudunuzun rahatlamasına izin vererek strese neden olan sorunları çözmenize yardımcı olabilir. Başladıktan sonra stresinize değil kelimelere ve hikayeye odaklanmaya başlayacaksınız. Okumak zamanla stres seviyenizi düşürerek zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
4-Kitap Okumak Depresyona İyi Gelir
Özellikle psikoloji ve kişisel gelişim, mizah kitapları okumak depresif olayları engellemeye yardımcı olabilir. Stres seviyenizi düşürmek gibi beynin de depresyonla uğraşan kısmını harekete geçirir. Gelişim kitapları kendinizi ve zihin durumunuzu nasıl iyileştireceğinize dair bilgilerle dolu; depresyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kitap okumak depresif eğilimlerden muzdarip ancak ilaca ihtiyaç duymayan biri için oldukça faydalı olabilir.
Bazılarının depresif eğilimlerini hafifletmeye yardımcı olabilecek tek şey kitap değildir. Kısa öyküler, dergi makaleleri ve kurgusal olmayan kitaplar da bu eğilimleri hafifletebilir. Okuyarak depresyonunuza neden olan düşüncelere değil başka şeylere odaklanıyorsunuz. Doğal olarak artık durumunuz için endişelenmiyorsunuz, bunun yerine hikaye üzerine odaklanıyorsunuz.
Depresyonun azalması garip bir fayda gibi görünebilir; ancak beynin uyarılması son derece faydalıdır. Hikâyelerden gelen mutluluk hissi ruhunuzu aydınlatabilir ve gününüzü hüzünden mutluluğa çevirmenize yardımcı olabilir.
Tabii ki intihar eğilimi olan daha ciddi hastalar için bir çözüm değil fakat depresyon zorluklarını hafifletebilir. Edebiyat tüketmek, ağrı kesicinin eklem ağrısını hafifletebildiği gibi etki yaratır!
5-Hafızanızı Geliştirir ve Daha İyi Odaklanmanızı Sağlar
Her gün düzenli olarak okumak odaklanmanızı ve hafıza işlevinizi geliştirebilir. Özellikle beynin hafızaya ve dikkate yardımcı olan kısmını uyarır.
Okumak, tıpkı fiziksel egzersizde olduğu gibi hafızanızı zorlayan ve sınırlarını genişleten bir zihinsel egzersiz şeklidir.
Basit anlama, hemen anlama fonksiyonunuzu geliştirir. Okurken beyniniz sürekli hikaye hakkında bilgi parçalarını birleştirir. Beynin hafızayı kontrol eden kısmı için egzersiz yapar gibi hareket eder ve daha iyi hafıza sağlar.
Odaklanmanız Nasıl Gelişir?
Odaklanmanız gelişiyor çünkü okumak için odaklanmanız gerekiyor. Bir kitabı veya makaleyi okumak için otururken, odaklanmadığınız sürece ne okuduğunuzu anlamazsınız. Bir matematik problemi çözerken hangi aşamalardan geçtiğinizi düşünün. Problemi çözmek için dikkatlice odaklanmalısınız. Aynısı okumak için de geçerlidir. Yine beyninizdeki hafıza işlevi gibi odak noktanız da kullanılır ve bu da genel odak noktanızın iyileştirilmesine yardımcı olur.
6-Yazma Yeteneğinizi Geliştirir
Okumanın sadece sağlık yararları yoktur; yaşamınızın diğer yönleri için de yararları vardır.
Bu avantajlar okuyucuları çok yönlü bireyler haline getirmeye yardımcı olur. Yazanlar okumanın önemini bilir.
İş için veya sadece eğlence için yazılar yazsanız da yoğun okuma- yazma becerilerinizi ve yeteneklerinizi artırabilir. Yazma becerilerinizi geliştirebileceğiniz çeşitli yollar vardır ve bu yolların her biri siz farkında bile olmadan bu şekilde gelişir.
Okumak ve Yazmak Neden Önemli?
Yazarlar genellikle iyi okuyuculardır; çünkü okumak gelişimlerine katkı sağlar. Romanların ve diğer kitapların kurgu ve yazılma şekline odaklanarak bu stilleri taklit edebilir, böylece yazma becerilerinizi önemli ölçüde geliştirebilirsiniz. Başkalarının yazı stilini çalışmak, özellikle yazmaktan hoşlanıyorsanız harika bir şeydir. En çok satan yazarlar bile bu yazma stillerini incelemek için okurlar.
7-Hayal gücünüzü ve Empati Yeteneğinizi Geliştirir
Hayal gücünüzü artırmak en yaygın faydalarından biri olmasa da okumak hayal gücünüze önemli ölçüde katkı sağlar.
İçine daldığınız dünyaları ve karşılaştığınız karakterleri düşünün. Bu dünyalar ve karakterlerden dolayı beyninizin hayal gücünü barındıran kısmı uyarılır; bu da yerleri ve insanları sadece kelimelerle nasıl göründüklerini hayal etmenize neden olur.
Bir kitabı okumaya başladığınızda genellikle en başta kafanızda bir resim oluşmaz. Ancak kitabı bitirdiğiniz zaman kitap karakterlerini kolayca hayal edebilirsiniz. Bu harika bir duygudur…
Hayal gücü, hayatın her alanında yararlı olabilecek güçlü bir araçtır. Her ne kadar çok önemsenmese de hayal gücü insanlarla empati kurmamızı sağlayan şeydir.
Okumak hayal gücünüzü geliştirmek için mükemmel bir yoldur; kitapların uzun zamandan beri en sevilen şeylerin başında gelmesi şaşırtıcı değil.
8-Uyku Düzeni ve Uyku Kalitenizi İyileştirir
Okumanın uykunuza da faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Bu uykuya dalmanıza yardımcı olduğu anlamına gelmez, ancak genel uyku düzeninizi ve dinlenmenizi iyileştirmeye katkıda bulunur. Bir nevi yaşam kaliteniz artar.
Okumak rahatlamanızı ve stresi azaltmanızı sağladığından, derin ve huzurlu bir uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelebilir ama okumak aslında uyumanıza yardımcı olabilir.
Yatmadan önce geceleri kitap okumak harikadır. İyi kitap seçmek ve hava karardıktan sonra okumaya başlamak inanılmaz derecede rahatlatıcı bir eylemdir. Günün yoğunsa, rahat bir nefes alabilirsiniz.
Geceleri uykuya dalmadan hemen önce okuyarak rahatlamanıza ve dinlenmenize yardımcı olabilirsiniz.
Yatmadan önce okumak, özellikle uzun ve stresli bir günün ardından vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirir.
Kitapların getireceği rahatlama, yatmadan önce her gece okumanın harika faydalarından sadece bir tanesidir.
9-Eğlence ve Huzurun Keyfini Çıkarın
Muhtemelen okumanın en bilinen yararı, beyaz sayfalara sahip bir kitap açmanın eğlence değeridir. Tabii ki kitabı eğlenceli yapan hevesli okuyuculardır. Sizlerde kitap okuyarak huzurun ve eğlencenin dibine vurabilirsiniz!
10-Okumak Gününüzün İyi Geçmesine Neden Olabilir
Okumak hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa büyük fayda sağlar; ancak gününüzün iyi geçmesine de vesile olabilir. Bazen günler stresli ve endişe verici olabilir; ancak uzanıp iyi bir kitapla bu stresten kurtulup kendinize reset atabilirsiniz!
Stresli durumlardan dolayı üzülmek için hiçbir neden yok. Gününüzden biraz zaman ayırın, okuyun ve kendinizi rahat hissedin.
Bir kitapla yalnız başına biraz vakit geçirmek öğleden sonra veya gecenizi iyi geçirmek için güzel bir yoldur.
11-Fikrinizi ve Düşüncenizi Geliştirmenize Yardımcı Olur
Örneğin; belirli bir kültür hakkında okumak, bu kültürün kendinizden ne kadar farklı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Bu kültürün bakış açısına katılmayabilirsiniz ama en azından olaylara yeni bir açıdan bakacaksınız.
Kitaplar size yeni fikirler verir. Okurken sürekli öğreniyorsunuz; dünyaya daha dengeli ve geniş bir bakış açısıyla bakmaya başlıyorsunuz.
Her şeye kendi deneyimlerimizden bakarız. Kendi bakış açımızı kullanarak yolumuzun doğru yol olduğunu varsaymak kolaydır.
Kitaplar, dünyayı farklı bir pencereden görmemize yardımcı olabilir; “doğru” veya “yanlış” kavramlarını bırakmamıza ve bunun yerine insan olmanın farklı yollarını görmemize imkan sağlayabilir.
Örneğin; bir burka veya başörtüsü giyen Müslüman bir kadının görüntüsünü ele alalım. Batı toplumunda birçok insan bunu bir baskı türü ve gericilik olarak görebilir. Oysa gerçekte birçok Müslüman kadın manevi inançlarının bir parçası olarak bu şekilde giyinmeyi tercih ediyor.
Müslüman bir kadının yazdığı konuyla ilgili bir kitap ya da makale okursanız olayları onun bakış açısıyla görmeye başlayabilirsiniz.
Umarım “kitap okumanın faydaları” hakkında hazırladığım yazımı beğenmişsinizdir.
okunmalı ama her boş vakitte değil belirli bir süre içerisinde.
Güzel bir noktaya değindiniz. Her boş vakitte okumak insanı ahmak yapar, zihni felç eder. Bununla ilgili taslaklarda bekleyen şahane bir yazım var. İlerleyen günlerde paylaşacağım.