Kiracı Apartman Boyasını Öder Mi?

Kiracı apartman içinin boyasını öder mi?

Başkasına ait bir evin içine yerleşip, kendi hayatını yaşamaya çalışmaktır kiracılık. Para karşılığında evcilik oynuyormuşsun gibi hissediyorsunuz. Yeni eve taşınınca yeriniz yurdunuz olduğunu zannedersiniz ama bu büyük bir yanılsamadan ibarettir. Bir gün ev sahibi, ‘’evi satacağım, ayın sonuna kadar evi boşaltırsın artık” deyiverir…  Sen, evin olacağını düşündüğün ama aslında kısa süreli konaklama mekanın olacak başka yere taşınırken bulursun kendini. Garip duygular barındırmasının yanında birçok zorluğu olan durumda kalmaktır kiracılık.

Kentsel dönüşüm sayesinde gecekondusuna apartman dikilen ve bundan dört daire kapatan cahil ev sahibiniz varsa kiracılık daha da zor olacaktır. Maalesef bu zorluğu bizzat deneyimleme fırsatım oldu.

Yeni apartman  doğal olarak sürekli taşınılan ve sirkülasyonu çok olan bir yer. Eğitimsiz ve apartman kültüründen yoksun insanların eline geçince buralar haliyle hor kullanılıyor. Apartman içinin boyası eskitiliyor ve duvarlar çiziliyor. Yeni bina olmasına rağmen apartmanın içi tabiri caizse leş gibi oluyor.

Apartman yönetimi de bunun üzerine toplantı yapıyor. Apartman duvarlarının boyanması için karar alıyor. Her daireye düşen miktar karar defterine işleniyor.

Ev sahibi kapımı çalarak iç cephe boyasından sorumlu olduğumu söylüyor. Doğal olarak itiraz ediyorum. Daha sonraki günlerde muhtara danıştığını ve kiracı oturuyorsa para alınması gerektiğini söylüyor; karşımdaki zır cahil bir ev sahibi… Muhtar desen eğitim seviyesi yerlerde olan biri…  Kanunlardan bi haber yaşıyorlar. Bildiğiniz kafalarına göre yorum yapıyorlar. Bu kadar cahil ve oportünist insanlarla uğraşmak gerçekten zor oldu. Araştırma yapıp onları ikna etmeye çalışmakla bir sürü zamanım heba oldu.

Kiracının apartman giderlerine katılımı; yalnız günlük hizmet kapsamına giren asansör bakımı, kapıcı, yakıt gideri ve ortak kullanım kapsamında olan apartman su-elektrik gibi giderlerde söz konusu olduğu her yerde yazıyor. Bunlar dışında kalan asansör eklenmesi ya da komple yenilenmesi, çatı tadilatı, apartman iç ve dış boyası gibi konular ev sahibine aittir. Lamı cimi yok kardeşim. Bu kadar net!

Köşe yazıları ve hukuk forumlarında bu konuyla ilgili bir sürü paylaşım var. İnternette sağlam araştırma yapmanızı gerekirse ekran görüntülerini ve ilgili kanun maddelerini ev sahibinize göstermenizi öneririm.

Posta gazetesinin resmi internet sitesinde Tamer Heper adlı köşe yazarı masrafların kime ait olduğuna dair bir yazı yazmış. Okumak için tıklayın.

Oya Armutçu Hürriyet gazetesinin internet sitesinde apartmanlarda boya telaşı adlı yazı yazmış.

Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür.
(Borçlar Kanunu Madde 69)

Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. (kat mülkiyeti kanunu 19.madde)

Yargıtay’ın sitesinde arama yaparak emsal karar bulabilirsiniz.

Ev sahibi ile apartman yönetimi ikna olmuyor ve para talebine devam ediyorsa geriye tek bir şey kalıyor. Karar defterinin fotokopisini çekip ve ev sahibiniz ile apartman yönetimini mahkemeye vermek. Bu tarz durumları “komşuluk hukuku” içinde konuşup anlaşarak çözmek en iyisi olsa da hukuki yollara başvurmak zorunda kalınabiliyor.

Mutlaka Okumalısın

Plütokrasi Nedir? - Plütokrasi yönetimi nedir? - Plütokrasi ile yönetilen ülkeler …

Plütokrasi

Eric Hoffer – Kesin İnançlılar kitabını okurken “Plütokrasi” kelimesi karşıma çıktı. Basit anlamda plütokrasi nedir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.