Kellogg Deneyi: Maymun ve Çocuk

Gua ve Donald- Kellogg Deneyi - Maymun ve Çocuk
Gua ve Donald

Kellogg ve karısı Florida’daki evlerine oğulları Donald on aylıkken yedi buçuk aylık Gua adında bir dişi şempanze aldılar.

Amaçları aynı muameleye tabi tutulursa Donald ve Gua arasında hangi benzerliklerin ve farklılıkların gelişeceğini öğrenmekti.

Kardeş gibi yetiştirildiler, aynı saatte yediler, aynı kıyafeti giydiler, aynı oyuncaklara sahip oldular, aynı yerde uyudular. Deney dokuz aylık bir süre boyunca dikkatli bir şekilde günlük gözlemler, filmler ve testler kaydıyla gerçekleştirildi.

Şempanzenin birçok insani durumu yaptığı gözlendi. Ayakkabı giydi ve dik yürüdü. Kaşıkla yemek yiyebiliyor, bir bardaktan içebiliyor ve kapıları açabiliyordu. Donald’ı ve ebeveynleri kucaklamak ve öpmek gibi insani jestleri ve sevgi gösterme yollarını taklit etti. Çoğu çocuk gibi “ebeveynler” dışarı çıkıp onları yalnız bıraktığında yaygara kopardı.

kellogg deneyi - maymun - çocuk

Gua’nın gelişim hızı özellikle tırmanma ve atlama motor becerilerinde çocuğunkinden çok daha hızlıydı. Ayrıca ‘Donald’ı öp’, ‘el sıkış’, ‘burnunu göster’ gibi toplam doksan beş kelime ve ifadeye cevap vermeyi de öğrendi. İsteklerini homurdanma ve ciyaklamalarla bildirmekten, başka sözcükleri söylemeyi asla öğrenemedi. Tuvalet eğitimi çocuktan fark edilir derecede daha yavaş gelişti.

Deney ilerledikçe Donald, Gua’yı kopyalamaya, bir Şempanze sesi çıkarmaya ve aynı zamanda bir Şempanze gibi yürümeye başladı. Yavaş yavaş vahşi bir çocuk olmaya başladı. Bu durum Gua’nın Donald’ı taklit etmesini bekledikleri için deneyin sonlandırılmasına neden oldu. Maymun insanı taklit etmesi gerekirken insan maymunlaşmaya başlamıştı. Deneyin sonucu herkes için sürpriz olmuştu.

Deney, 43 yaşında kendini öldüren Donald üzerinde uzun süreli bir etkiye neden oldu. Gua, Donald’dan ayrıldıktan bir yıl sonra öldü.

 

Mutlaka Okumalısın

Plütokrasi Nedir? - Plütokrasi yönetimi nedir? - Plütokrasi ile yönetilen ülkeler …

Plütokrasi

Eric Hoffer – Kesin İnançlılar kitabını okurken “Plütokrasi” kelimesi karşıma çıktı. Basit anlamda plütokrasi nedir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.