Atalarımız yaklaşık altı milyon yıldır varken, modern insan formu sadece 200.000 yıl önce evrildi… Bildiğimiz gibi medeniyet yaklaşık 6.000 yaşında ve sanayileşme dediğimiz şey ciddi anlamda 1800’lerde başladı. Kısa sürede çok şey başarmış olsak da şu anda üzerinde yaşadığımız gezegenin bekçileri olarak sorumluluğumuzu da bilmemiz gerekiyor.
Not: Göbekli Tepe gibi 12.000 yıl öncesinden beri var olan arkeolojik alanları ele almadım; çünkü Göbekli Tepe tamamen gizemlerle dolu… Çözülemeyen sırlar var. Ve bildiğimizin dışında bir oluşum. Benim bilgim dahilinde olan medeniyet yaklaşık 6 bin yaşında…
İnsanların Dünya üzerindeki etkileri hafife alınamaz. Antarktika gibi sert ortamlarda bile dünyanın dört bir yanındaki ortamlarda hayatta kalmayı başardık. Her yıl, büyüyen nüfusumuzu yedirecek- içerecek ve daha fazla konut inşa etme ihtiyacımız nedeniyle ormanları yıktık; diğer doğal alanları yok ettik, türleri daha küçük alanlara veya tehlikeye sürükledik.
Yedi milyar insanla birlikte sanayi ve arabalardan kaynaklanan kirlilik… İklim değişikliğinde büyüyen ve sonumuza getirecek gelişmeler yaşıyoruz.
Buzulların erimesi ve artan küresel sıcaklıklar üzerindeki etkileri zaten görüyoruz.
Smithsonian Enstitüsü‘ne göre insanlığa ait ilk somut bağlantı altı milyon yıl önce Ardipithecus adlı bir primat grubuyla başladı.
Afrika merkezli bu grup dik durarak iki ayak üzerinde yürümeye başladı. Bu dönüm noktası kabul edilir; çünkü alet yapımı, silahlar ve diğer hayatta kalma ihtiyaçları için eller daha fazla kullanır hale gelmiştir.
Australopithecus grubunun yaklaşık iki milyon ila dört milyon yıl önce dik yürüdüğü ve ağaçlara tırmanabildiği biliniyor. Sonrasında yaklaşık bir milyon ila üç milyon yıl önce var olan Paranthropus geldi.
Kendi türlerimiz de dahil olmak üzere Homo grubu, Homo sapiens’in iki milyon yıldan fazla bir süre önce ortaya çıkmaya başladığı biliniyor. Büyük beyinler daha fazla alet yapımı ve Afrika’nın çok ötesine ulaşma yeteneği ile diğerlerinden ayrılmaktadır.
Türlerimiz yaklaşık 200.000 yıl önce gerçekleşen iklim değişikliğine rağmen hayatta kalmayı ve gelişmeyi başardı. Yaklaşık 60.000 ila 80.000 yıl önce Ilıman iklimlerde türümüzün doğduğu kıtanın dışında başıboş dolaşmaya başladık…
National Geographic: Avrasya’nın ilk kaşiflerinin şimdi Yemen ve Cibuti’yi bölen Bab-al-Mandab Boğazı’nı kullanarak bölge değiştirdiğini söylüyor. Bu insanlar Hindistan’a daha sonra 50.000 yıl önce Güneydoğu Asya ve Avustralya’ya ulaştılar. Ardından başka bir grubun Orta Doğu ve güney-orta Asya’da bir yolculuğa başladığını ve daha sonra Avrupa ve Asya’ya ilerledikleri belirtiliyor.
Merhaba hocam hakkımda ve iletişim bölümünde e-postanızı göremedim size soracağım birkaç sorum var e postanız nedir?
adım soyadım @gmail.com hocam.