Değişim, hayatın her alanında görmezden geldiğimiz ya da alıştığımız bir gerçekliktir. Mevsim değişir, teknoloji değişir, insanlar değişir. Değişim hem gerekli hem de kaçınılmazdır. Bu yazımda hayatınızda değişim yaratmanın yollarından bahsedeceğim.
Ne demiş Herakleitos: Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. (plus ça change plus c’est la meme chose)
İnsanlar genellikle işlerini, sevdiklerini hatta bedenlerini bile değiştirmek istediklerini söyler. Ama sadece söylerler….
İlişkilerde, işletmelerde ve genel olarak yaşamdaki değişime neden olan nedir? Her yeni yıla veya işinizde yeni bir aşamaya geçerken yaşamınızda neyin değişmesi gerektiğini görmek için zaman ayırın.
1. Değişime istekli olun
Hepimiz forma girmek isteyen ancak McDonald’s, Burger King yemeye devam eden ve spor salonuna gitmeyi reddeden birilerini tanıyoruz. Peki ya istikrarlı bir ilişki istediklerini söyleyen ancak duygusal ve kişilik olarak uygun olmayan insanlarla çıkmaya devam eden arkadaşa ne demeli? …
Eğer bir değişiklik yapmak istiyorsak uygulamada istekli olmalıyız. Değişim istemek, değişimi yapmak için yeterli değildir. Değişmeme acısı o kadar şiddetli olmalı ki harekete geçmekten başka seçeneğiniz olmamalı. Kendinizi harekete geçmeye motive etmek için değişmemenizin ya da yapmadığınız şeylerin olumsuz olarak sonuçlarını düşünün.
2. Kendi koşullarınızı yaratın
Hepimizin bizi biz yapan bir geçmişi var. Bazen geçmişimiz yaşamda ihtiyacımız olan değişiklikleri yapmak için bize engeldir. Vizyonumuzu desteklemediği için piyasayı, müşterilerimizi veya eşlerimizi kolayca suçlayabiliriz ancak bir değişiklik yapmak istiyorsak bunu koşulları yaratarak biz yapmalıyız.
Her durumda kontrol edemediğimiz şeyler var, ancak kontrol edebileceğimiz şeyler de var. Koşullarınızı aşmak için sorumluluk alma ve değişikliği yaratma fırsatlarını belirlemelisiniz.
3. Hayatınızı değiştirmek için zihniyetinizi değiştirin
Zihniyet davranışını belirler. Değişim yaratmak için günlük yaptığımız eylemlerin farkında olmalı ve bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bir gecede veya anında bunu yapmaya çalışmak davranış değişikliğini uygulayamamamızın en yaygın nedenidir.
Öncelikle zihniyetimizi değiştirmemiz gerekiyor – kendimize şu anki davranışımızın artık bize hizmet etmediğini ancak tünelin sonunda bir ışık olduğunu kanıtlamamız – inandırmamız gerekiyor.
Bundan sonra yani belli bir aydınlanmaya ulaştıktan sonra değişim bir gün mutlaka olacaktır. Yazının başında ne demiştik: Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
Sonunda eskisini değiştirmek için yeni bir davranış şekli oluşturacaksınız. Zihniyetinizi güçlendirdiğinizde eyleme geçmeniz için kendinizi güçlendirirsiniz.
4. Tepkilerinizi kontrol edin
İstatistikler çoğu insanın yeni bir karar aldıktan 45 gün sonra bu kararından tamamen vazgeçtiğini göstermektedir. Değişim yaratmak kolay değil. Hayattaki her şey gibi aksilikler yaşayacaksınız.
Bu gerilemelere nasıl tepki vereceğiniz başarı olasılığınızı belirler. Anlamlı bir değişim yaratmanın hem işinizde hem de yaşamınızda zaman aldığını bilin!
Bir zorlukla karşılaştığınız ve olumsuz tepki verdiğiniz zamanı düşünün. Sorunu çözmenize yardımcı oldu mu? Dürüst olun! Büyük olasılıkla olmadı. Her başarısızlığı kendin için bir fırsat olarak gör
5. Değişimin içinizden geldiğini anlayın
Değişimin mümkün olduğuna inanın ve zorlandığınızda sizi ilerletmek ve ileriye taşımak için daima vizyonunuz olsun. Bu inanca sahip değilseniz ve bitiş çizgisini göremiyorsanız pes edip hayata havlu atarsınız. Başkalarından değişiklik beklemeden önce değişim sürecini başlatmalı, yaratmalı ve önce kendinizi geliştirmelisiniz.