Google’ın Türkiye’deki ortakları tarafından piyasaya sürülecek yeni akıllı telefonlar için Android lisansı verilmesinin askıya almasının ardından Rekabet Kurumu, Google şirketinin kullanıcıların arama motorlarını seçmelerine izin verme talebine uymadığını belirtti.
Google, Türkiye’deki ortaklarına işletim sistemini kullanan mevcut kullanıcıları etkilemeyecek şekilde “yeni telefonlara lisans verilmeyeceğini” bildirdiğini söyledi. Tüketiciler şu an piyasadaki mevcut cihaz modellerini satın alabilecek; cihazlarını ve uygulamalarını normal şekilde kullanabilecekler.
Google, sorunu çözmek için Türkiye Rekabet Kurumu ile iletişim halinde olduğunu söyledi.
Her şey Eylül 2018’de mobil yazılım satışlarıyla ilgili olarak Rekabet Kurumunun Google’a 93 milyon TL (15,9 milyon $) tutarında bir ceza vermesiyle başladı. O zamanlar Google’a “etkin rekabeti yeniden kurması” için altı ay süre verilmişti.
Yetkili makam olan Rekabet Kurumu 7 Kasım’da Google’ın Türk iş ortaklarıyla yaptığı sözleşmelerde yapılan değişikliklerin yetersiz olduğunu ve hala Android cihazlarda varsayılan arama motorunda değişiklik yapılmasına izin vermediğini iddia etti.
Google’ın arama motoru seçeneği sunma emrini yerine getirene kadar günlük gelirinin yüzde 0,05’ini ödemesi istenildi. Google’a itiraz ve savunma sunması için 60 günlük bir süre verildi.
AB Komisyonu Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir. Ayrıca AB Komisyonu tespit ettiği ihlalleri Google’a bildirip tüm taleplerini istediği şekilde yerine getirtti.
Avrupa Birliği’ne hay hay Türkiye’ye bay bay diyen Google gerçekten ikiyüzlü bir tavır sergiliyor.
Son verilere göre Türkiye’de her yıl 10 milyondan fazla cep telefonu satışı yapılıyor ve bu telefonların yaklaşık yüzde 90’ı Android işletim sistemini kullanıyor.
Bakalım Google restini daha da sürdürüp domine ettiği Türkiye pazarını bu şekilde bırakabilecek mi?
Belki de mobil yazılımların doğu ve batı olarak ikiye bölünmesinin zamanı gelmiştir.
Gelişmeleri izleyip görelim…