Sürekli öğrenme ve gelişme işimiz ve yaşamımız için gerçekten çok önemlidir. Ancak zamanınız sınırlıdır ve belirli bir sürede öğrenmek istediğinizden çok fazla şey vardır. Bu yazımda “kişi daha hızlı ve daha etkili nasıl öğrenir? Etkili öğrenmenin yolları nelerdir?” size bunlardan bahsedeceğim.
Yaz bunu güzel laf bu 🙂
Etkili bir şekilde öğrenebilmek bilgiyi daha iyi hatırlayabileceğiniz ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz anlamına gelir. Kulağa harika mı geliyor? Açıkçası bu dediklerim bir gecede olmaz.
Ancak bir gecede olmuyor dediysek tümden olmayacağı anlamına gelmiyor. Sadece zaman ister. İşte şimdiye dek istediğiniz süper öğrenme gücüne ulaşabilmenize yardımcı olacak 7 teknik…
Kısa sürede daha fazla bilgi öğrenmek, daha derin seviyedeki kavramları anlamak ve başarıya ulaşmak için etkili bir şekilde öğrendiklerinizi uygulamak için aşağıdaki yöntemleri kullanın.
1. Arzulanan Zorluğu Artırma
Kas yapmak gibi düşünün; ne kadar çok egzersiz yaparsanız o kadar güçlenirsiniz. Aynı şey öğrenme için de geçerli.
Beyniniz bir bilgiyi – anıyı hatırlamak için ne kadar çok çalışmak zorunda kalırsa öğrenme de o kadar çok olur. Beyin aynı oranda gelişir.
Daha etkili bir şekilde öğrenmek için zorluklardan korkmayı bırakın. Bunun yerine istenen zorlukları arttırın; böylece bilgiyi uzun vadede daha iyi öğrenir ve saklarsınız.
2. Çoklu İş Yapmayın Bırakın
Çoğu kişi çoklu iş yapabilme becerisinin profesyonel olmakla ilgili olduğunu düşünüyor. Aynısı öğrenme için de düşünülüyor. Bu doğru değil! İnsanlar aynı anda birden fazla şey öğrenebilirlerse daha hızlı öğrenebileceklerini düşünüyorlar.
Gerçek şu ki; çoklu iş yapma bir yanılsamadır. Hatta daha iddialı bir cümle kurayım: Multitasking aptallıktır. Aynı anda birçok görevi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz ancak yaptığımız şey bir görevden diğerine geçmek.
Çoklu görev yerine bir şeye odaklanmak ve yoğunlaşmak gereklidir. Öğrenmek ve pratik yapmak için tek bir konu seçmek daha mantıklı olacaktır. Bu sizin daldan dala atlamanızı önleyecektir.
3. Unutmayı Öğrenin
Geleneksel öğrenme yöntemi bize her şeyi tek seferde incelemeyi ve öğrenmeyi öğretti ve unutkan olduğumuzda bizi öğrenememekle, aptallıkla suçladı.
Forgetting Curve’a göre öğrendiklerimizin% 75’ini 24 saat içinde, % 90’ınını 30 gün içinde unutuyoruz. Alışılagelmiş öğrenme yönteminin geçersizliği çok açık…
Neyse ki gözden geçirme – tekrar etme ile hafızada tutma süresini büyük ölçüde artırabiliriz. Aynı materyali ne kadar çok tekrar edersek o kadar çok ezberleriz, uzun bir süre geçse bile hatırlarız.
Bu yüzden her şeyi tek seferde çalışmak ve öğrenmek yerine aralıklarla gözden geçirme- tekrar etme yöntemini kullanın.
4. Uykunuzu-Düzeninizi Geliştirin ve Değiştirin
Uyku, öğrenmeyi de sağlayan bilişsel gelişimimizde önemli bir rol oynar. Uyurken beyindeki omurilik sıvısı akışı uyanma saatleriniz sırasında oluşan zararlı toksinleri temizler.
Öğrenme yeteneğinizi geliştirmek için her gün yeterince kaliteli uyuduğunuzdan emin olun. İşte 3 hızlı ipucu:
# Günde 7-8 saat uyku…
# Odanızı karanlık, sessiz ve serin olacak şekilde ayarlayın.
# Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatte uyanın. İstikrar çok önemlidir.
Zaman esnekliğine sahipseniz öğle yemeğinden sonra 30 ila 60 dakika arasında uyumayı deneyin. Şekerlemeler size ve beyninize iyi gelecektir.
5. Çevreden Yararlanın
Çevremiz davranışlarımızı düşündüğümüzden daha fazla biçimlendirir. Aynısı öğrenme için de geçerli; çevre önemli bir rol oynuyor.
Bir performans için örneğin bir konuşma yapmak için pratik yapıyorsanız bunu gerçekleştireceğiniz ortamda uygulayın. Bunu yapmak alıştırmaları kolaylaştırır ve aynı zamanda gerçek performansa dönüştürür.
Çevreyi yeni bir kavram öğrenirken veya yeni bir beceri elde ettiğinizde de kullanabilirsiniz. Bu, beyninizin daha fazla bağlantı kurmasına ve söz konusu konsept veya beceri için zihinsel tetikleyicilerin kapsamını genişletmesine yardımcı olur.
6. Basitleştirin ve Öğrendiklerinizi Öğretin
Öğrenme tamamen ezberlemekle ilgili değildir. Genellikle karmaşık bir kavramı veya konuyu öğrenmenin en iyi yolu onu basitleştirmektir. Basitleştiremezseniz anlamıyorsunuzdur.
Richard Feynman, Nobel ödüllü bir teorik fizikçidir ve karmaşık fikirleri basit, sezgisel yollarla başkalarına aktarma kabiliyeti nedeniyle “Büyük Açıklayıcı” olarak bilinir. Birçoğumuz bir bilim adamı olmayabiliriz fakat Feynman Tekniği olarak bilinen tekniği uygulayarak öğrenmek istediğimiz her şeyi öğrenebiliriz.
7. Çözülmemiş Bir Sorundan Uzaklaşın
Çözülmemiş bir problemle karşılaştığınızda daha fazla uğraşmak yerine onu rahat bırakmaya ve başka bir şey yapmaya çalışın.
Çözülmemiş bir problemden uzaklaşmak pes etmek anlamına gelmez. Bunun yerine sorunu çözmek için beyne rahatlama sağlıyorsunuz. Zihniniz sorunu sabit varsayımların ötesinde haberiniz olmadan çözüyor.
Son düşüncelerim
Ortamdaki en zeki kişi olmaktan kaçının. Çünkü böyle bir zorunluluğunuz yok! Senden sadece akıllı insanlarla takılmanı istemiyorum. Bunun yerine sizden Dunning-Kruger Sendromunu araştırmanızı ve kendinizin her şeyi bildiğini düşünmenizi istiyorum. Umarım ne demek istediğimi anlarsınız.
Açık fikirli olun, meraklı kalın ve yukarıdaki öğrenme tekniklerini mutlaka deneyin.