Bu yazımda kullanabileceğiniz en iyi kod editörlerinden bahsedip sizin hangi kod editörünü seçeneğiniz ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunacağım.
En iyi kod editörlerinden birini kullanmanız verimlilik ve işiniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İster programlama dünyasında yeni olun isterse yıllardır kodlamalar yapıyor olun, kod sihrinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak harika bir kod editörüne ihtiyacınız olacaktır.
Windows’ta Not Defteri veya macOS’ta TextEdit gibi temel metin editörleri kod düzenleme görevlerinde yetersizdir. Çok fazla gerekli özellik eksiktir, kod düzenleme zahmetlidir. Yerleşik editörleri bu yüzden es geçiyoruz.
En iyi kod editörleri kodlama ve yazmada daha verimli olmanızı sağlar; kodunuzu incelemekte ve düzenlemede size yardımcı olur ve elbette özelleştirilebilir olur. Ayrıca daha rahat bir kullanıcı deneyimi yaratacaktır; özellikle kod editörünüze birkaç saat boyunca bakacağınızı düşündüğünüzde bu durumu ciddiye almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Bir kod editörünü nasıl seçersiniz? Bir kod editörü seçmek zor olabiliyor. Belki de hatırlanması gereken en önemli şey neye ihtiyacınız olduğunu bilmenizdir. Hangi özellikler sizin için en önemli? Klavye kısayolları? Görünüm? Hız? İstikrar? Çapraz platform deneyimi? Açık kaynak? Sözdizimi vurgulama seçenekleri?
Visual Studio Code (Özellikli, çok yönlü kod düzenleyici)
Fiyat: Ücretsiz | Kararlılık: Yüksek | Hız: Orta | UI / UX: Yüksek | Özelleştirilebilirlik: Orta
Başlangıç seviyesindekiler için karmaşık, daha büyük projeler için iyi.
Visual Studio Code, Microsoft tarafından geliştirilen bir kod editörüdür ve şaşırtıcı bir şekilde açık kaynaklı bir yazılımdır. VS Code, bana göre en iyi kod editörüdür. Çok sağlamdır ve aynı zamanda açılış hızı yavaş programlardan biridir. Birden fazla klasörün içerisine klasör açma ve sıralama gibi ilginç görevler yapabilir.
VS Code sürekli olarak kullanıcı sayısını büyütüyor ve geliştiricileri diğer editörlerden uzaklaştırıyor. Youtube ve yazılım dünyasında kimin sohbetini görsem hep bu programdan bahsediyor. Kodları yazdığınızda yağ gibi akıyor VS Code. Kod yazmak için en elverişli ortamı sunuyor.
Notepad++
Notepad ++, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir editördür. Paris merkezli yazılım mühendisi Don Ho’nun eseridir. Notepad ++ bu listede olmayı gerçekten hak ediyor çünkü hala en iyi metin editörleriyle rekabet edebiliyor.
Yeni başlayanlar için kullanımı kolaydır ve ileri düzey kullanıcılar içinde oldukça iş görmektedir. PHP, JavaScript, HTML ve CSS dahil olmak üzere birçok dili vurgulayan sözdizimi ile birlikte gelir. Ayrıca sunucunuza bağlanmanıza ve düzenleyiciden ayrılmadan doğrudan dosyaları düzenlemenize izin veren yerleşik bir FTP eklentisi de bulunmaktadır.
Özellikle başlangıç seviyesindeki arkadaşlar için tavsiye ettiğim programdır. Bununla başlamanızda fayda var.
CSS ve HTML dosyalarımda çok minik değişiklikler yapacaksam notepad++ kullanırım. Ayrıca css dosyalarımın açılması için varsayılan program olarak notepad++ ayarlı…
Atom
Fiyat: Ücretsiz | Kararlılık: Orta | Hız: Orta | UI / UX: Yüksek | Özelleştirilebilirlik: Yüksek
Atom açık kaynak kodludur ve GitHub tarafından geliştirilmiştir. İlk gelişim sürecinde Sublime Text tarafından popüler hale getirilen editör tarzından büyük ölçüde etkilendi. Bununla birlikte önemli farklılıklar var: Atom ücretsiz – açık kaynaklıdır. Git ve GitHub ile kolay kullanıma hazır entegrasyon sunar.
Atom tarihsel olarak performans ve istikrar sorunları yaşadı; ancak bunlar geliştirildikçe önemli ölçüde azaldı. Bazı editörlerden daha yavaş açıldığı doğrudur; ancak kullanımı da güvenilir ve hızlıdır.
Sublime Text
Fiyat: 80 $ (ücretsiz sürümü de mevcut) | Kararlılık: Yüksek | Hız: Yüksek | UI / UX: Orta | Özelleştirilebilirlik: Yüksek
Sublime Text, kod editörlerinin çalışma şeklini gerçekten değiştiren editördür. Hafiftir, hemen dosyanızı düzenlemeye hazırdır. Bir dosyayı açmak ve hızlı bir düzenleme yapmak istiyorsanız yükleme için birkaç saniye beklemek çok hoş olmayabiliyor. Sublime Text’i sınıfındaki en iyi kod editörü yapan şeylerden biri hızdır.
Sublime Text‘in bir diğer büyük avantajı, paket yöneticisi aracılığıyla kurulabilecek devasa ve sürekli büyüyen bir eklenti listesi ile delice geliştirilebilir olmasıdır. Sublime Text, düzenleyicinin görünümünü özelleştirmek için temalar, kod çizelgeleri (kodunuzdaki hataları daha hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olabilir); git eklentileri, renk seçicileri ve daha fazlasını içerir.
Sublime Text‘i indirmek ve kullanmak ücretsizdir; ancak uzun süreli kullanım için 80 dolar ödemeniz gerekir. Program siz ödeme yapana kadar (bıktırana kadar) durmadan hatırlatma penceresi açar. Ücretli lisans belki de Sublime Text’in en büyük dezavantajıdır diyebilirim.
Editörünüzün sizin için ne yapmasını istediğinizi iyi düşünün. İşlev isimlerinin, etiketlerin otomatik olarak tamamlanmasını istiyorsanız, karanlık modun büyük bir hayranıysanız Visual Studio Code kullanın.
Yok, basit olsun benim olsun diyorsanız notepad++ kullanın.
Git ve GitHub ile entegrasyonu olsun diyorsanız atom kullanın.
Adobe Dreamweaver, Komodo Edit, GNU Emacs, Buffer Editor, CoffeeCup HTML Editor, Coda, DroidEdit Pro, Textastic, Brackets, Vim daha birçok kod editörü var.
Tercih sizin…
Benim için faydalı bir yazı oldu. Teşekkürler.
Rica ederim. Faydalı bir yazı hazırlamışsam ne mutlu bana…
İçlerinden gerek tasarım olarak gerekse kullanım kolaylığı olarak en beğendiğim ve sürekli kullandığım Sublime Text. Açıkcası bu alanda Sublime Text’i tek geçerim.