Dini nikah, İslam’da evliliğin en önemli adımlarından biri. Peki, bu süreç nasıl işliyor? Nikah kıyılırken neler söyleniyor, hangi dualar ediliyor? Gel, bu güzel ve anlamlı ritüeli birlikte inceleyelim.
Kız İsteme: Sözün Başlangıcı
Bir kadını ailesinden istemeye giden kişi, söze her zaman Allah’a hamd ederek ve Peygamber Efendimiz’e (s.a.s.) salât ve selâm getirerek başlamalı. Bu, İslam’ın güzel bir geleneği. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyor:
“Herhangi bir iş ki, Allah’a hamd ile başlamazsa, sonuçsuz kalmaya mahkûmdur.” (Ebû Davud, Edeb, 21; İbn Mâce, Nikâh, 19)
Bu aşamada şu sözlerle açılış yapılabilir:
“Eşhedü ellâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Ve eşhedü enne Muhammeden ‘abdühû ve rasûlüh.”
(Anlamı: Şahadet ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur, O’nun ortağı yoktur ve şahadet ederim ki, Hz. Muhammed (s.a.s.) O’nun kulu ve elçisidir.)
Ardından, “Falanca kadını veya falanca kadının kızı falancayı, falancaya istemeye geldim” gibi ifadelerle niyet belirtilir. Her yörenin kendine özgü örf ve âdetleri olabilir. Ancak bu süreçte İslamî usullere ve genel ahlak kurallarına uygun davranmak esastır.
Nikah Merasimi: Şartlar ve Dualar
Nikah kıyılmadan önce, gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar; evlenecek çiftlerin rızası, iki şahit ve mehir gibi temel unsurlardır. Nikahı kıyacak kişi, evlilikle ilgili bir ayet ya da hadis okuyarak, evliliğin öneminden ve aile kurmanın güzelliğinden bahseder. Ardından, çiftlerin rızası alınır ve nikah duası yapılır.
Nikah Duası
Nikah sırasında şu dua okunur:
Arapça:
اَلْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ وَالصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِهِ وَ اَصْحَابِهِ اَجْمَعِينَ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ هَذَا الْعَقْدَ مَيْمُونًا وَمُبَارَكًا* وَاجْعَلْ بَيْنَهُمَا اُلْفَةً وَمَحَبَّةً وَقَرَارًا* وَلاَ تَجْعَلْ بَيْنَهُمَا نَفْرَةً وَفِتْنَةً وَفِرَارًا* اَللَّهُمَّ اَلِّفْ بَيْنَهُمَا كَمَا اَلَّفْتَ بَيْنَ آدَمَ وَحَوَّا* وَكَمَا أَلَّفْتَ بَيْنَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَخَدِيجَةَ الْكُبْرَى رَضِىَ اللهُ عَنْهَا* وَكَمَا أَلَّفْتَ بَيْنَ عَلِيٍّ رَضِىَ اللهُ عَنْهُ وَفَاطِمَةَ الزَّهْرَى رَضِىَ اللهُ عَنْهَا
اَللَّهُمَّ اَعْطِ لَهُمَا اولَادًا صَالِحًا وَرِزْقًا وَاسِعًا وَعُمْرًا طَوِيلاً
اَللَّهُمَّ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
اَللَّهُمَّ رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ وَسَلاَمٌ عَلَى الْمُرْسَلِينَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Türkçe Anlamı:
“Allah’a hamd olsun. Peygamberimiz Hz. Muhammed’e, âl ve ashabına salât ve selâm olsun. Nefsimizin şerlerinden ve kötü amellerimizden Allah’a sığınırız. Bir tek Allah’tan başka ilâh olmadığına ve O’nun ortağının bulunmadığına şahadet ederiz. Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve resûlü olduğuna da şahadet ederiz.”
“Allah’ım! Bu evlilik akdini mübarek eyle. Bu çiftler arasında sevgi, ülfet ve huzur nasip eyle. Aralarına nefret, geçimsizlik ve ayrılık koyma. Allah’ım! Bu çiftlere salih evlatlar, uzun ömürler ve bol rızık ihsan eyle. Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle. Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi ateş azabından koru.”
Sonuç: Nikah, Sevgi ve Huzurun Başlangıcı
Dini nikah, sadece bir sözleşme değil, aynı zamanda bir dua ve teslimiyettir. Bu süreçte, Allah’a olan bağlılık ve Peygamberimizin sünnetine uygun hareket etmek, evliliğin bereketini artırır. Nikah sırasında yapılan dualar, çiftlerin hayatına sevgi, huzur ve bereket getirmesi için bir vesiledir. Unutma, evlilik bir yolculuktur ve bu yolculuğun en sağlam temeli, Allah’a olan teslimiyettir.