Bill Gates ve Elon Musk Çok Fazla Bilgiyi Nasıl Edindi?

Bill Gates - Elon Musk - Kitap - Okumak

Elon Musk ve Bill Gates Forbes dergisine göre en güçlü insanlar listesinde yer alan iki varlıklı adam.

Milyar dolarlık şirketleri var, milyonlarca değeri olan evleri var. Her şeye ve arzulayabilecekleri her şeye sahip görünüyorlar. Bill Gates’e bakın; o kadar çok parası var ki birazını düzenli olarak bağışlıyor.

Senden ya da benden daha varlıklı ve ünlüler. Bu yüzden bu avantaja sahip olmak için erken yaşlarda hayatlarında kesinlikle farklı bir şey yapmış olmalılar. Değil mi?

Çoğu gencin yaptığı gibi okulda önemli miktarda bilgi edindiler. Elon Musk Pretoria Erkek Lisesi’ne, Bill Gates ise Lakeside okuluna gitti. Her iki adam da Ivy League’de eğitimine devam etti.

Sarmaşık Ligi (İngilizce: Ivy League) veya bazen Sarmaşık Birliği, Birleşik Devletlerin New England bölgesi ve güneyindeki sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu dayanışma ligi. Aslında bir spor ligi olarak kurulmuş ancak zamanla daha geniş bir anlama kavuşmuştur. Günümüzde Sarmaşık Ligi akademik mükemmellik, öğrenci kabulünde seçicilik ve elitizm ile bağdaştırılmaktadır.

Ama bu kadar çok bilginin kaynağı sadece okul olamaz. Bu adamların sınıf dışında da öğrenmeye devam ettiklerini, bazen kendi kendilerine öğrettiklerini veya onlara rehberlik etmek için başkalarını aradıklarını düşünebiliriz.

Bill ergenlik çağında bile matematikte iyiydi. Matematik, bilgisayar bilimi için bir ön koşul değildir. Bununla birlikte birçok programcı matematik ve matematikle ilgili konularda da uzmandır; çünkü programlama benzer bir düşünce tarzını paylaşır.

Öğle yemeği boşluğunda Bill program yapmayı öğrenecekti. Bill, bilgisayar endüstrisindeki karlılığı biliyordu ve bu karlardan yararlanmak istiyordu. Bill, kurucu ortağı Paul Allen ile okul yıllarında tanıştı ve ikisi sonunda birlikte çalışmaya başladı.
Bill Gates Childhood

Malcolm Gladwell‘in Outliers adlı kitabını okursanız Bill Gates’in gençken bilgisayarlar ve programlama hakkında nasıl çok şey öğrendiğini ve bilgisayara erişim sağlamanın bir yolunu nasıl bulduğunu öğrenmiş olacaksınız. Gece yarısı kullanmak için gizlice dışarı çıktığı yerel üniversite laboratuvarı vs. detayları kitapta yer almaktadır.

Şimdi gelelim Elon’a.

Çoğumuzun kitap kurdu deyince aklına ne geliyor bir düşünün. Haftada birkaç kitap okumak kitap kurtluğu mudur? Düzenli kitap okumak mı kitap kurtluğudur?

Elon Musk düşündüğünüz bir kitap kurdu değildi.

Yerel kitabevinde eline geçen her kitabı okuyordu. Kitapçıda Musk’ın okuyabileceği kitap kalmadı ve bu yüzden Musk ansiklopedilere yöneldi. Onun kitapla alakası çılgınlar gibi okumaktı.

Elon Musk

Bill gibi Musk da nasıl programlama yapacağını öğrendi. Babası, Musk için bir bilgisayar satın aldı. Musk, Blastar adlı bir PC oyunu programladı ve bunun karşılığında 500 dolar kazandı. Buraya tıklayarak Blastar oyununu oynayabilirsiniz.

Ayrıca Musk mühendisliğe genç yaşta maruz kaldığı için şanslıydı. Bu onun gelişimi için inanılmaz fayda sağladı.

Bill Gates ve Elon Musk parlak beyinlere sahip insanlardı.

Yine de bilgi öğrenme ve edinme söz konusu olduğunda bunların sizden ve benden hiçbir farkı yok. Yeni şeyler öğrenmeye gelince sır yoktur. Çok okumalısın. Bu son derece başarılı iki girişimcinin başından beri yaptığı şey bu.

Bill Gates kendisini okumaya adayabilmek için yılda bir veya iki kez 15 gün boyunca kendini dünyadan izole ediyor.

Elon Musk kitap okumanın hayatını sonsuza dek değiştireceğini erken fark etti. Elon Musk 12 yaşında 3 günde BASIC dilinde programlama üzerine bir kitap okudu ve bu dili 6 ayda öğrenmeyi başardı.

Daha sonra yukarıda bahsettiğim gibi bir bilgisayar dergisine 500 dolara sattığı Blastar adlı ilk PC oyununu yarattı. Elon Musk bu deneyimden yola çıkarak okuyarak herhangi bir alandaki bilgi boşluğunu doldurabileceğini fark etti. O andan itibaren Elon Musk büyük bir okuyucu oldu. Hayatı boyunca her zaman bilgisini artırmayı başardı.

Hülasa merak tüm bilgilerin anasıdır!

Şimdi ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz: Okuyun, okuyun ve biraz daha okuyun!

Mutlaka Okumalısın

Suç ve Ceza Kitap İncelemesi

Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanı, St. Petersburg’da yaşayan ve yoksul bir ailede yetişen Raskolnikov adlı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.