Bilinçli insanlar ihtiyaçları doğrultusunda alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi hazırlarlar. Bunu yapmalarının birden fazla sebebi olabilir. İhtiyaç fazlası ürünleri almaktan kaçınmak ve bütçesini ona göre belirlemek bu sebeplerden birkaçıdır. Bu yazımda alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi yapmanın gerekliliği ve alışveriş listesinde neler olmalı / olmamalı bundan bahsedeceğim.
# Alışveriş listenize öncelikle sürekli tükettiğiniz ve olmazsa olmaz ürünleri ekleyin. Peynir, zeytin, tuvalet kağıdı, deterjan vb. ürünler…
# Öncelikle liste hazırlarsanız zamandan tasarruf edersiniz. Ne alacağınızı bilmeden gereksiz yere dolaşmak zaman kaybına yol açar. Marketlerde “ya ne alsam” diye düşünüp durmazsınız. Bu yüzden alışveriş listesini önceden hazırlamak faydanıza olacaktır.
# Alışveriş listesi yaparak ihtiyaçlarınızı unutmanızı engellersiniz. Eksik ürünler için tekrar tekrar markete gitmek zorunda kalmazsınız.
# Kafanızda haftalık ve on beş günlük yemek listesi planlayın. Kısa süreli acil ihtiyaçlarınızı buna göre belirleyin. Yani bugün ve yarın yemek yapsanız ne eksik olduğunu tespit etmek için yemek listesi planlamak çok önemlidir.
# Alışveriş öncesi ihtiyaç listesi hazırlamak gerçekten ekonomik durumunuza katkı sağlar. Evde peynir varken gidip bir kilo peynir almak çok saçmadır. Elinizdeki peynir bozulabilir ve doğal olarak harcamanız çöp olur. Bunun önüne geçmek için buzdolabına bir göz atmakta fayda var diye düşünüyorum. Evde şeker varsa birkaç lira indirim görüp yeni şeker almamak lazım. Çünkü kısa vadede gereksiz ürün stoklanmış olur. Bu şeker belki stok bitene kadar birkaç lira değil 10 lira indirime girecektir. Kim bilir?
# Hepimizin elinde akıllı telefonlar mevcut. En yaşlısından en gencine kadar herkes çatır çatır uygulama indirebiliyor. Marketlerin aktüel uygulamalarını cep telefonuna indirerek indirim takibi yapılabilir. Marketler arasında fırsatlar analiz edilebilir. Market aktüelleri bütçenize fayda sağlar. Bu yüzden basılı veya uygulama aktüelleri üzerinden ürün analizi yapmak çok ama çok önemlidir.
# Listenizdeki ürünleri mağazalarda olduğu gibi gruplara ayırın. Süt ürünleri, içecekler, et ürünleri vs. Benzer ürünleri gruplara ayırarak marketlerde boş yere dolaşmak zorunda kalmazsınız. Listeyi gruplara bölmek yerine farklı ürün gruplarını farklı renkteki kağıtlara da yazabilirsiniz.
# Alışverişi sonlandırdıktan sonra fişinizi kontrol ederek herhangi bir hata olup olmadığına ve kampanyalardan faydalanıp faydalanmadığınıza bakmanızda fayda var. Örneğin; ismi lazım değil bir market zincirinin aktüelinde pizza 14 lira 90 kuruştu. Fakat marketten aldığım pizzayı kasadan geçirince fiyatının 20 lira 90 kuruşa yükseldiğini gördüm. Aktüele göre kampanya devam ediyordu. Market nedense gerekli indirimimi sağlamadı. Derhal duruma müdahale ederek kasiyerden pizzayı iptal etmesini istedim. Fişi kontrol etmek bu tarz durumlar için çok önemlidir.