Bu yazımda su ürünleri bölümü hakkında acı tecrübelerimi ve kötü düşüncelerimi okuyacaksınız. Ayrıca su ürünlerinden mezun olduktan sonra nelerle karşılaşacağınız hakkında genel bilgiler aktaracağım.
Aslında bu yazıyı 2013 yılında kaleme almıştım; üzerinden seneler geçmesine rağmen güncelliğini koruyor. Genç arkadaşların hata yapmasını önlemek için tekrar yayınlama kararı aldım.
2010-2012 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Bozdoğan Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri bölümünde okuma hatasında bulunmuştum. Bölüm başkanına yetersiz ekipmanları sınıf olarak şikayet ettiğimiz için ve Adnan Menderes Üniversitesi hakkında sağlam eleştiri yazıları yazdığımız için mezun olduğumuz yıl bölümü kapattılar.
Su ürünleri önlisans (2 yıllık-Tekniker), Su ürünleri lisans (4 yıllık-Mühendislik) bölümünü seçen ve tam olarak ne olduğunu bilmeyen birçok kişi var.
Su ürünleri teknikeri/mühendisi mezun olunca ne iş yapar? İş şartları nasıldır? Kaç para alır?
Tekniker olarak mezun olduysanız yandınız; çünkü ameleden farkınız olmayacak. Balık çiftliklerinde, kuluçkahanelerde, su ürünlerine ait tesislerde hep ağır işlerde çalıştırılacaksınız. Alacağınız para asgari ücret + sigorta. Belki de yevmiye ile sigortasız olarak çalıştırılacaksınız.
Mühendis olarak mezun olduysanız hemen sevinmeyin; çizmeleri giyip işe koyulma vakti, sizin de ameleden farkınız olmayacak. İşlerin başında olmanız çalışmayacaksınız anlamına gelmez. En ağır işlerde çalışacaksınız! Nasıl mühendis olduğunuza siz bile anlam veremeyeceksiniz. Alacağınız maaş asgari ücretten bir tık yukarıda; daha fazla maaş alanlarda var tabi. Bunlar yıllarca eziyet çekmiş ama çalıştığı kuruma bir şekilde kendini kanıtlamış kişiler.
İş alanı/İş olanakları
KPSS ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Tarım ve Orman Bakanlığı gibi sektörle alakalı kurumlar alım yaptığı takdirde mühendis, tekniker atanabiliyor.
2018 yılında edindiğim bilgiye göre Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan su ürünleri mühendisi ek ödemeler hariç 5000 bin liraya yakın maaş alıyor. %10,75 maaş zammını hesaplarsak 2019 Şubat Ayı güncel alınan maaş yaklaşık 5 bin 500 lira…
KPSS dışında üniversitelerde çalışmak için ALES kasmalısınız.
Geriye kalan tek şansınız özel sektör. Çeşitli balık çiftlikleri var. Denizin ortasında, güneşin alnında çalışıyorsunuz; ansızın suya düşebilirsiniz. 🙂
Tesis dediğimiz kapalı alanlarda, dağlık, şehir merkezinden uzak yerlerde oluyor.
Marketin olmadığı, telefonun – internetin bile çekmediği bir yerde çalışmak??? Mantık dışı…
Su ürünleri öğrenci profili
Bölümün önlisans programı barajı geçen herkesi alıyor. Mühendislik MF ile alıyor. Puanı çok düşük, kontenjanlar bomboş. Su ürünleri okuyan çoğu arkadaşım yanlışlıkla geldiğini söylüyor.; öylesine tercihleri doldurayım diye yazmışlar. Anlayacağınız çoğu kişi bölümünü sevmiyor. Herkes yanlışlıkla geldiği için kendini bilmezler ordusunun içinde olacaksınız.
Su ürünleri okumak? Bu bölümün dersleri korkunç derecede zor; sözel çıkışlı biri olarak çok zorlandım. Kimya, Biyoistatistik, Mikrobiyoloji, Biyoloji, Fizyoloji gibi zorlu dersler var. Bunları bir şekilde geçseniz bile anatomi, sistematik vb. alan dersleri sizi kesinlikle zorlar. Latinceyi sökmeye hazır olun!
Su ürünlerini iyi ki lisans değil de önlisans okumuşum. + 2 sene kazancım var. Bu meslek kesinlikle bana göre değil. Geleceğin mesleği diye boş yere iki sene okuyup polyannacılık oynamışım. Hayatımdan iki sene boşu boşuna gitti. Geride ne var? Koca bir hiç. Gereksiz bilgi yığını, gereksiz teorik bilgiler.
- Şimdi ben herhangi bir yerde işe girmeye kalksam inanın gençliğime, sağlıma yazık edip kendimi yıpratırım. İnsan sağlığı için çok olumsuz bir sektör. Neyin ne zaman başınıza geleceği hiç belli olmaz. Riski fazlasıyla yüksek; en basitinden tank temizliği yaptığınız zaman ayağınız kaydığında baret yoksa beyin kanaması geçirebilirsiniz. Temizlik sırasında maskeniz yoksa zehirli gazlara maruz kalabilirsiniz; tanktan çıkamadan ölürsünüz.
- İnsan ilişkilerinde, ikili ilişkilerde başarılı olan ben, staj yaptığım ya da ziyaret ettiğim tesislerde insanlardan kaçar oldum. Egosu yüksek-küçük dağları kendilerinin yarattığını zanneden, insana hayvan gibi davranan, sizi hamam böceği görenlerin içindesiniz. İşte sektördeki insanlardan bu yüzden kaçtım. ‘’Sen zordan kaçıyorsun’’ diyenler olabilir; ama zordan değil şartların kötülüğünden, çözemediğim garip insanlardan kaçtım. Hayatımda ilk defa bunu yaptım. Bu sektöre girecekler şunu unutmasın; sizde bir gün benim gibi düşüneceksiniz.
- Çoğu firmada mühendisin maaşı asgari ücret seviyesinde başlıyor! Zamanla yükselecek, şirket politikası falan hikâye. Beş yıl sonra en fazla asgari ücretin bin lira fazlası olur. Tek bir firmayı esas alarak söylemiyorum. İzmir’de çiftliklerde çalışan arkadaşlarımdan, hocalarımdan, tesis gezilerinden, staj yaptığım yerden biliyorum. Bu para için eziyete değmez; inanın değmez. 15 yıl sonra kurumunuzda BELKİ müdür olursanız paranız çok sağlam olur.
- Su ürünleri sektöründe çalışıp düzenli aile hayatı olan erkek nadiren var. Yerleşim yerlerinden uzak, ulaşım sorunu var, maaşı az nasıl bir düzen kurabilir ki bu insan? Çok zor. Genellikle asosyal, psikopat, günlük yaşayan ve kafa nereye ben oraya diyen insanlar çalışıyor.
- Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olması sizi yanıltmasın. Su ürünleri yetiştiricilik alanında orta sıralarda bir ülke, sektör yavaş ilerliyor. Su ürünleri mühendisliği derneği bile çok yeni. Su ürünleri bakanlığı kurulması çok zor görünüyor. Ayrıca mesleğin geleceği var palavralarına inanmayın. O gelecek bir türlü gelmedi.
Ben denizi seviyorum. Bu yüzden su ürünleri okuyacağım diyorsanız asrın hatasını yaparsınız. Bu iş denizi sevmekle bitmiyor. Tüm benliğinizi ortaya koyup uzmanlaşmanız lazım. Çalışırken eziyet çektiğiniz zaman bile mutlu olmanız gerekiyor. Farklı bir meslek; çoğu kişi altından kalkamaz ve başarılı olamaz! Mezunu olmak gerçekten yeterli değil. Bu iş gönül ister, bu iş emek ister. Gerçekten başarabileceğinize inanıyorsanız bu sektörü seçin! Ama sizlere tavsiyem kesinlikle uzak durun! Ben ettim, siz etmeyin.
6 yorum
çok güzel yazmışsın okurken ne yalan söyleyim kendimi gördüm yazılarında bende iskenderun su ürünleri müh.mezunuyum.yanlız haklı olduğun konu bölümün yetersizliğinden ziyade insanların bakış açısı.sana şöyle bir örnek vereyim.rusya ve amerika bilimler akademisi türkiyedeki tek üye prof.celal şengör hatta türkiye bilimler akademisinin en genç üyesi.adamın bölümü jeoloji..ve bu adam dünyada uluslar arası makalesi 6 dilde ve 4 a yakın ülkede yayınlanıyor.peki neden jeoloji..şimdi bir jeoloji formu senin yazdıklarının aynısını yazacak ve yazıyorda, okudumda zaten.sıcagın altında kum toz topragın içinde sakın yazmayın diyecektir.bu ulkede bilg.muhendıslerı bile kpss ye giriyorsa sıkıntı bölümde değil kişinin kendisinde.su ürünlerini okuyup avrupada eğitim görüp mesela ank.ünv.ziraat fakultesinde daha verimli yem üzerine çalışma yapan yabancıları gördüm.adamlar okadar zevkle yapıyor ki kendimden ben utandım.çünkü sorun bölümler değil güzel kardesim bizim memur zihniyetimiz.bunun için türkiyeden girişimci çıkmıyor.tek dert maaş ve yuksek gelir.sen unv.sonra kaç sefer dil çalıştın.bende maraş(nizip)ta milasta ağır şartlarda çalıştım ve yazdıklarının aynısını yaşadım.ama hep işin amelelik kısmı göze batmasın.bir gün kendini geliştirmiş bir su urunleri müh.otomasyon yemleme çiftliğiyle bulut hesaplı app bir yemleme programlı tesis kurarsa bu okuduklarını bir daha bir düşün istersen..saygılaımla…
Arkadaşlar selam;
Ben Marmara üniversitesi su ürünleri bölümü önlisans mezunuyum. Bu bolumu bitiripte pişman olmayan yok. Ben 2009 yılında tarım ve köy işlerinde staj yaptım su ürünleri mühendisinin yanında. Özel sektör kendi bildiği gibi bu işi kör topal yapıyor ancak devlet bi karar alıp bazı çiftliklerde bazı su fabrikalarında ne bilim balikci teknelerinde en az bir tane teknikler veya mühendis çalıştırmayı mecbur hale getirmesi lazim. O kadar yıldır kpss giriyorum başvuru yapmak için 3001 kodu bekliyorum karşılığı = herhangibir önlisans mezunu ?
Neden hicbir kurum su ürünleri teknikeri ilanı açmaz? Açmıyorsa kapatın arkadaş bu bolumu niye yazık ettiniz bize ? Ben 2011 yılı mezunuyum çoğu arkadaismla görüşüyorum daha 1 kişi bu işi yapmıyor o zaman ne anlamı var. O kadar çok gereksiz bilgiyi niye yuklendik.
Gerçekten çok doğru bir tespit. Bende su ürünleri yüksek mühendisiyim ve 30 lu yaşlarımın ortasındayım hala o gelecek gelemedi. Sakın seçmeyin bu bölümü.Rezalet bir bölüm. Bölümün hocaları iş var diyerek çocukları hala kandırıyorlar.,zehirliyorlar. Mezun olalı 15 yıl oldu nerdeyse hala adam gibi meslekle alakalı iş bulamadım. İş var diyen hocaların hepsi mezun olunca seni tanımıyorlar. Sakın aldanmayın bunlara, çok adi bir meslek ve bölüm.Şimdi birde bölümün adını su bilimleri mühendisliği diye değiştirerek tekrar öğrencilere pazarlamaya çalışıyorlar.Kardeşlerim bu doğruları gerçekleri çok az insan söyler, hocalarınıza güvenmeyin, onlar siz bu bölümü tercih ettikçe para kazanıyorlar, maaşları daha da artıyor. Bu bölümlerin kapanması için gençlerin hayatları kaymaması için çok yalvardık zamanında medya üzeinden yetkililere ama çok iyi organize olduklarından ve ipler tepeden inmelerin,memur mantığındaki insanların ellerinde olduğundan kapatmıyorlar bölümü erken emekli edilmemek için. Su ürünleri alanında iş yok,sanayi çok çok zayıf ve kalifiye mühendis ihtiyacı yok, sadece beden işçilerine ihtiyaç var, maaşlar kasiyer maaşı kadar,okumaya emek vermeye zaman vermeye yatırım yapmaya kesinlikle gerek yok kardeşlerim,zakın ama sakın bu bölümü seçmeyin,bana da dua edin ki bu nalet meslekten kurtulayım.
Beyler sakin olun, olay yerinden canlı bildiriyorum. Adı lazım olmayan bir okulun su ürünleri müh. bölümünden mezun bir müh. kardeşinizim. 2013 yılında mezun oldum. Şimdi önce bu bölümden gerçekten memleketimde ah güzel memleketimde iş yok kardeşler iş yok valla yok, olsaydı gider çalışırdık emin olun çalışırdık/çalışırdım ama bulamadım. Yaşım 2021 yılı itibariyle 31. Şimdiye kadar çalıştığım çalışmak zorunda kaldığım işleri sıralayım; çağrı merkezi, depo elemanı, market, ofis elemanı, şoförlük vb pek çok farklı sektör. Neden bir tane bile bir yem fabrikası veya çiftlik yok derseniz kalbinizi kırarım (iş yok çünkü de ondan). Bu tür işlere bile girebildiyseniz şanslısınız çünkü insanlara ne mezunusun dediklerinde su ürünleri müh. deyin bi iki saniye soruyor siz ne iş yapıyorsunuz diye niye okudun diye. mazoşistim acı çekmeye bayılıyorum da ondan okudum deyin valla bunu deyin. Bölümde sizlere türlü masallar anlatırlar yok efendim geleceğin mesleği. yok efendim 3 tarafı denizle çevrili ülke iç sularca zengin üretime çok elverişli bla bla bla. yav kardeşim hangi gelecek ben mezun olalı 8 yıl oldu gelecek ne zamankinden bahsediyorlar. 500 yıl sonraki geleceği değiştireceğinizi düşünüyorsanız afedersiniz ama size kargalar bile güler. ben çiftlik kurup zengin olan veya geçimini kendi işinden kazanan genç bir müh. görmedim göremezsiniz de. hocalar madem bu kadar getirisi var niye akademisyenlikten istifa edip alabalık veya çipura yetiştiriciliği yapmıyor bunu bir sorun kendinize. Bu işi yapan kişilerin son kurtuluş çaresi iş güvenliği uzmanı olmak. Onu da 1.5 aylık kıytırık bir kursa gidip her şeyin uzmanı olmayı falan da beklemeyin kelle koltukta çalışılacak bir iş mecbur kalınırsa. Lafın kısası gidin 2 yıllık düzgün bir okuldan elektrik, makina vb. fabrikalarda iş bulabileceğiniz bir bölüm okuyun emin olun bu lafımı dinleyin üstüne dgs ye girer mühendisliğe tamamlar keyfinize bakarsınız. Çok uzun oldu vaktinizi ayırıp okuduysanız zaten tercih etmemenizi sağladığım için amacıma ulaştım diyebilirim. Hadi selametle.
18 Yaşında girip, 20 yaşında mezun olduğum Marmara Üniversitesi Su Ürünleri bölümünden sonra, ağır bir bunalıma girdim. Kendimi paralamama rağmen doğru dürüst bir iş bulamadım. Yaşım şu an 39. Arada iyiki evlenmişim eşim bana bakıyor. Ne zaman bunalsam, aklıma gençliğim de seçtiğim bölüm geliyor. Dediğiniz gibi hocalar çok adi, iş bulursunuz umutsuz olmayın gibi palavralarla maaşlarını almaya devam ediyorlar. Biz ise asgari ücreti bile göremedik.
Madem ülkemiz de gereksiz bir bölüm o zaman kapatın bu bölümleri yerine işe girip para kazandıracak bölümler açın
Herkes bir köşeyi tutmuş, gençlere ne olduğu ile zerre kadar ilgilenmiyor. Rahat koltukları, tatlı paralarını bırakmaktansa senin gençliğin yansın onların umurunda mı? Bunca zaman yüzlerce kişi mezun oldu, bir bakanlık kuruldu mu???Hayır hayır hayır.
Valla sevgili meslektaşlarım az bile söylemişsiniz. Bir fakülte bitirmek amacıyla girmiştim, birazda deniz sevgisi işte ,okuldaki arkadaşlıklar güzeldi. Mezun olunca bir heves İzmir de bir balık çiftliğinde işe başladım. Ne olsa yaptım. Gece su pompalarının ve oksijen makinası ve kışın suyu ısıttıgımız için makinaların arızasına karşı gece nöbetleri, aldığınız asgari ücret iki yıl çalıştım. Sigorta bugün yarın baktım bi şey yok ,derken en son nokta iki kamyon yemi indirmek oldu. Memleket yolunu tuttum. Gerisi ayrı bir hikaye ara sıra efkarlanıp cimere yazıyorum ,kapatın şu bölümü diye….