Bu yazımda ”SLS Nedir?” – ”SLS neden zararlıdır?” – ”SLS içeren ürünler hangileridir?” – ”SLS kanser yapar mı?” – ”SLS üreme sistemini ve cinsel gelişimi etkiler mi?” gibi soruları yanıtlayıp sizleri SLS konusunda bilgilendireceğim.
Genel olarak kozmetik ürünlerde, şampuanlarda (organik-katkısız diye aktarlarda satılan şampuanlar, göz yakmayan diye satılan bebe şampuanlarında bile SLS mevcut), günlük temizlik ürünlerinde vb. alanlarda yaygın olarak kullanılan kimyasal köpürtücüdür.
Dünya üzerinde ciltte ve saç bakım ürünlerinde kullanılan en tehlikeli içeriktir. Yani bunun bir tık üstü asit kullanmaktır. 🙂
Sodyum Lauryl Sülfat, dünya çapında ve özellikle sağlık alanında birincil derecede cilt tahriş edici olarak klinik testlerde kullanılır. Laboratuvar ortamında test hayvanlarında (belki de insanlarda) ürünlerin tahriş boyutunu kontrol etmek için kullandıkları bir gerçek…
Köpük banyosu yaptığınız zamanı aklınıza getirin ya da köpük banyosu yaparak deneyin. SLS yüzünden cildiniz kurur; böylece vücudunuz nemi etkili bir şekilde düzenleyemez. Vücut kuruluğunun en önemli sebebi SLS ve muadili maddelerdir.
SLS bulunmayan yüz yıkama jelleri ve şampuanlar iyi temizlemediği hissi yaratıyor. SLS bulunmayan diş macunu kullandınız mı bilmiyorum. Ben kullandım. Hiç köpük yapmadığını hissedince bu ne biçim ürün diye aklımdan geçirdim. Sanki dişlerim yeterince temizlenmiyor hissi veriyordu. Bu yanılgı yüzünden SLS içeren diş macununa geri döndüğüm zamanlar bile oldu. Tabii ki bu hatayı bilinçsiz tüketici olduğum zamanda yaptım.
Şampuanlar iki dakikadan fazla saçınızda kalmamalı. 2 dakikadan fazla saçınızda kalırsa SLS saç derisinden hemen emilir. O yüzden saçınızı hemen şampuandan arındırın. SLS’nin kendi başına kanserojen olmadığını kabul etsek bile, cilt ürünlerinde kullanılan birçok bileşenle reaksiyona girer ve nitrozominler (nitratlar) oluşturur. Nitratlar potansiyel kansere neden olan kanserojendir.
SLS’nin bir varyasyonu Sodyum Laureth Sulfate (sodyum lauryl ether sulfate– SLES). Aynı özelliklerin çoğunu sergiler ve SLS’den daha çok köpük çıkartır. (Hiç kafanızı karıştırmayın, aynı bokun laciverdi işte)
SLS içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmanız için 10 neden:
Kozmetik şirketleri ürünlerini test etmeleri gerektiği zaman ilk önce cildi tahriş etmeleri gerekiyor. Bunu yapmak için ne kullanıyorlar? Tabii ki SLS… Kepek, dermatit, kötü yaralar veya vücudunuzda tahriş olmuş bölgeleriniz varsa SLS’ye bağlı olma ihtimali bir hayli yüksektir. Bu tarz durumlarda aklınıza SLS gelsin.
2. Yeraltı sularına sızıyor. Canlılar için büyük bir tehdit.
Balıklar ve diğer suda yaşayan canlılar için toksiktir ve biyolojik olarak birikme potansiyeline sahiptir. (Yani balıkların ve diğer canlıların vücudunda biriktiği anlamına geliyor.) Bu deniz canlılarını daha sonra biz tüketiyoruz. Tehlikenin farkında mısınız?
3. Pestisit ve herbisittir.
Genellikle bitkileri ve böcekleri öldürmek için kullanılan bir maddeden bahsediyoruz. SLS üreticileri yakın zamanda SLS’nin organik tarım için onaylı bir böcek ilacı olarak kullanılmasını istemiş. Bu istek, kirletici özellikleri ve çevresel zararları nedeniyle mantıklı bulunmayıp reddedilmiş.
4. Isıtıldığında zehirli duman yayar.
SLS ısıtıldığında zehirli Sodyum Oksitler ve Sülfür Oksitler salınır. SLS içeren şampuan ile sıcak bir duş almanız pek de mantıklı görünmüyor…
5. Aşındırıcı özelliklere sahiptir.
Cilt ve kas oluşturan yağların – proteinlerin aşınmasına neden oluyor. SLS; garaj zemini temizleyicilerinde, motor yağ çözücülerde ve araba yıkama sabunları içerisinde bulunan bir kimyasal…
6. Vücut dokularına uzun süreli nüfuzu zarar verir.
Georgia Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırma SLS’nin beyin, kalp, karaciğer gibi gözlere de nüfuz ettiğini ve dokularda uzun süreli birikmeye neden olduğunu gösterdi.
7. Gözü tahriş edicidir.
Yetişkinlerde kataraktlara neden olduğu belirlenmiştir ve küçük çocuklarda düzgün göz oluşumunu engellediği kanıtlanmıştır.
8. Nitrat ve diğer çözücü kirliliği
Kanserojen nitratlar dahil olmak üzere toksik çözücüler SLS’nin yapımında kullanılır ve izleri üründe kesin olarak söylenmese de kalmaktadır.
9. Üretim süreci
SLS; kansere neden olan uçucu organik bileşikler, kükürt bileşikleri ve hava parçacıkları yayan, birçok kirletici kullanılarak üretilir.
10. Diğer kimyasalların vücudunuza girmesine yardımcı olur.
SLS vücuda nüfuz etmeyi arttırır; yani molekülleri vücudunuzun hücrelerinin zarlarını geçebilecek kadar küçüktürler. Hücreler tehlikeye girdiğinde SLS nedeniyle diğer toksik kimyasallara karşı daha savunmasız hale gelirsiniz.
SLS kansere neden olur mu?
SLS kabul edilmiş bir kanserojen değildir; ancak bu internet ve halk arasındaki söylentilerinin ardında bazı gerçekler kesinlikle var. SLS, trietanolamin (veya TEA) ile karıştırıldığında nitrozam adı verilen kanserojen maddeler oluşabilir ve serbest bırakılabilir. Edindiğim bilgileri işin uzmanı olmamama rağmen yorumladığımda evet, dolaylı olarak kansere neden olur diyebilirim.
SLS üreme sistemini ve cinsel gelişimi etkiler mi?
Östrojen hormonunu taklit ederek üreme sistemini ve cinsel gelişimi engellediği bilinmektedir. Yetişkin ve aktif cinsel hayatı olan erkeklerin kesinlikle SLS içeren ürünleri kullanmaması gerekiyor.
Ergenlik çağındaki birçok gencin şampuanları ve benzeri ürünleri kullanarak mastürbasyon yaptığı bilinen bir gerçek… SLS’yi vücuduna banyo yaparken alan genç erkek bir de mastürbasyon aracılığıyla direk üreme organlarına alıyor. Korkunç ve bilinçsizce hareketlerde bulunmamaları için gençleri uyarmanızı öneriyorum.
SLS ağız yaralarına neden olur mu?
SLS ağız yaralarının görülme sıklığını artırabilir – bu birçok araştırma ile kanıtlanmıştır- ve epitel hücrelerinin doğasını değiştirerek ağız yaralarına sebep olduğu ve görülme sıklığını artırdığı öne sürülüyor.
SLS içermeyen diş macunu kullandığımdan beri ağız yaralarım azaldı. Ağzımın içi eskisi kadar kötü görünmüyor. Bu sorunun cevabını deneyimledim. SLS ağız yaralarına kesinlikle neden olur.
Genel olarak Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) ya da SLES içeren ürünler hangileridir?
- Sabun
- Şampuan
- Küveti köpürtmek için kullanılan ürünler
- Diş macunu
- Bulaşık deterjanı
- Çamaşır deterjanı
- Çocuk deterjanı
- Leke Çıkarıcılar
- Halı temizleme ürünleri
- Tıraş kremi
- Maskara
- Gargara
- Cilt temizleyici
- Nemlendirici
- Güneş Kremi
Maalesef bilinen 150’den fazla farklı ismi var. SLS içermediği birçok ürünün üzerinde yazabilir, buna kesinlikle aldanmayın. Biraz daha kimya bilginizi arttırarak bileşenleri incelemek daha akıllıca olacaktır.
Bu yaştan sonra kimya mı öğreneceğiniz” diye söylendiğinizi duyar gibiyim. Şampuan ve yüz yıkama jellerinizin içeriğini buraya tıklayarak kontrol edebilirsiniz.
Sonuç olarak, 21. yüzyıl ekonomik sistemi yüzünden bize daha çok ürün satmak istiyorlar. Bizlerde daha fazla güzelleşmek, bakımlı olmak ve diğer insanlara benzemek uğruna sağlığımızı tehlikeye atıp kanserojen ürünler kullanıyoruz. Bir de üzerine para verip alıyoruz! Aldıklarımız resmen çöp ürünler…
Ne varsa eskilerde var abi. Dişleriniz için misvak kullanın ya da misvak içerikli macun satın alın. Vücut ve yüz için zeytinyağlı sabun kullanın. Doğal kil maskeleri kullanın. SLS içermeyen ürün kullanmak isteyene alternatif çok… Yeter ki isteyin…
Aklınızı kullanın, milyarlarca insan gibi aptal olmayın.
Yararlandığım Kaynaklar:
NewsTarget “Popular Shampoos Contain Toxic Chemicals Linked to Nerve Damage” Mike Adams, January 11, 2005
MSDS Data Sheet for Sodium Lauryl Sulfate
MSDS Data Sheet for Sodium Laureth Sulfate
“OCA & Cancer Prevention Coalition Warn of Hidden Carcinogens in Baby Care” AScribe Newswire, Feb 28, 2007
“Technical Evaluation Report: Sodium Lauryl Sulfate” Compiled by ICF Consulting for the USDA National Organic Program, February 10, 2006
37 yorum
Bilinçlendirici ve aydınlatıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Takipteyim, güzel yazılarınızı bekliyoruz.
Beğendiğinize sevindim. Vakit oldukça daha güzel yazılar gelecek.
Bilgilendirici içerik için teşekkürler. İlk kez duydum ve içeriğiniz sayesinde bilgi sahibi oldum.
Rica ederim. İlk kez duymanız beni şaşırtmadı. Maalesef çoğu insan durumun farkında değil. Umarım bilinç düzeyinizi arttırmanıza yardımcı olmuşumdur.
Helal sertifikalı ürünler kullanmaya çalışıyorum. Benim kullandığım diş macunu da pek köpürmüyor.
Demek ki kullandığınız üründe SLS ve benzeri köpürtücü yok. Marka paylaşırsanız daha sonra yorumlara bakacak insanlar sls içermeyen ürünler hakkında bilgi sahibi olabilir.
Sls içermeyen ürünler köpürmez genellemesi artık geçerli değil, sls içerdiği halde köpürmeyen veya sls içermeyip güzel köpüren ürünler mevcut. Bu bir ölçüt olmamalı.
Ben hiç böyle bir şeye denk gelmedim. Aynı markanın hem sls içeren hem sls içermeyen ürününü kullandım fark bariz şekilde ortada. Sls içeren ve köpürmeyen mevcut dediğiniz ürünlerden örnek verin görelim!?
Araştırma yaparken yazınızı gördüm. Gerçekten fevkalade bir içerik olmuş. Bilinç düzeyim arttı. Artık doğal olan ve kimyasal içermeyen ürünlere yönelmeyi düşünüyorum.
SLS hakkında internet araştırması sayesinde bloğunuzu buldum. Yazı gerçekten enfes bilgiler içeriyor. SLS’nin bu kadar korkutucu olduğunu bilmiyorum. Tercihlerimi yazınıza göre gözden geçireceğim.
SLS içermeyen şampuan önerir misiniz?
Ürünü uzun süre denemeden ve gönül rahatlığı ile tamam demeden öneride bulunmak istemiyorum.
Bu kadar değerli bir içeriğin Google’da arka sıralarda yer alması gerçekten çok üzücü. İnsanlar bu yazıdan daha fazla faydalanmalı.
”sls nedir” anahtar kelimesinde 10. sıradan giriş yapan candirgen.com sırasıyla 7-6-4. sayfaya kadar yükselmiştir. Şu anda 2. sayfada yer almaktadır. Umarım Google hak ettiği yere taşır.
SLES/SLS hindistan cevizi kaynaklı doğal bir kimyasal olduğu yazıyor diğer sitelerde? Bu konu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?
SLS’yi insanlara cici göstermek için çabalıyorlar. Algı operasyonu…
Diş macunumuza ve sabunumuza neden katıldığını sayenizde anladım. On numara beş yıldız yazı olmuş. Elinize sağlık.
Selam , mehmet aydın zeytinyağlı defne sabunu çok köpürüyor ama içerik : defne yağı , zeytinyağı , sabun bazı ve su olarak görülüyor bilginiz var mı acaba zararlı olur mu bu ürünü kullanmak . Ayrıca sabun bazı olarak sadece NaOH mı kastedilmiş.
İnsan saçını en sağlıklı temizleyecek şeylerden biri defne sabunudur. Markayı duydum, deneyimleme fırsatım olmadı. O yüzden yararlı veya zararlı diyemem. Bilgi birikimimle ve dediklerinizden yola çıkıp yorumlayacak olursam organik olma ihtimali yüksektir, fakat köpürmesi sls olduğunu gösterir. (Ürün üzerinde uyarı olmadığını varsayıyorum) İçerik tam olarak yazılmadığından belki vardır ama tüketici bilgisi dahilinde değildir.
SLS ve SLES hakkında muhteşem bilgiler var. PARABEN hakkında yazı da bekliyorum.
Paraben insanlarda Endokrin (hormon) bozulmasına neden olur, paraben östrojen hareketini taklit edebilir diye böyle devam ederim. 🙂
Paraben yakın zamanda yazacağım konular arasında yer almaktadır. SLS, Florür, Paraben ve daha birçok konu birbiriyle bağlantılı… Zamanla hepsine yer vereceğim.
Sodyum lauryl sülfat, organik bir bileşiktir. Formülü: CH₃(CH₂)₁₁OSO₃Na Anyonik yüzey aktif bir maddedir. Bu organik tuz bir organosülfat malzemedir. Sülfat grubuna bağlı 12-karbon’lu kuyruğa sahiptir. Bu kuyruk deterjana gerekli amfibilik özellikleri verir. Temizlik ürünlerinde ortak kullanılan bir bileşiktir. Kaynak: Vikipedi
Formül: NaC12H25SO4
Molar kütle: 288,372 g/mol
Erime noktası: 206 °C
IUPAC numarası: Sodium lauryl sulfate
Yoğunluk: 1,01 g/cm³
PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 3423265
Şampuanlardaki SLS – kanser ilişkisini inceleyen SAĞLIK BAKANLIĞI sitesindeki araştırmayı okumak için linke tıklayınız > https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/kanser-db/yayinlar/raporlar/Sampuanlar_ve_Sodyum_Lauryl_Sulfate.pdf
Günümüze kadar yapılan çalışmalar birarada değerlendirildiğinde SLS’nin ciltte duyarlılığa, genotoksisiteye, karsinojeniteye veya reprodüktif toksisiteye yol açmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Buna ilaveten SLS sadece cilt ve gözde iritasyon şeklinde akut toksisiteye yol açabilmektedir. Kronik toksisite açısından yapılmış hayvan deneylerinde de akut toksisiteye benzer şekilde iritan etkinin izlenebildiği ancak bu etkilerin hem akut hem de kronik olarak oldukça yüksek dozlarda ortaya çıktığı görülmüştür. Kozmetik ürünler yoluyla SLS’ye maruz kalan tüketicilerde ise maruziyet dozu bu deneylerdeki dozların çok daha altında olduğundan insanlarda kullanımının güvenli olduğu mevcut literatür verileri dahilinde söylenebilmektedir.
Almanya’da bulunan markalarda bile sls/sles mevcut? Bu nasıl iştir ya!!!
Ülke bazlı düşünmeyin, küresel bir oyundan bahsediyoruz. Bunlar insan nüfusunu yüzyıl içinde en az yarıya düşürmek isteyen üst aklın işi değil de nedir? SLS, Florür, Paraben, MSG ve daha niceleri…
SLS/SLES İslama göre helal midir?
Sizin için helal sertifikalama yapan GİMDES sitesini inceledim. Gimdes sitesinde şöyle yazıyor:
İslama dayalı bir sertifikalamada “Helal ve Tayyib” kalite standardına uyarak bu tür ürünlere sertifikalama çalışması yapılamaz.
katarakt olunmasının sebebi sls mi ?
Evet.
Gözü tahriş edicidir. Yetişkinlerde katarakta neden olduğu belirlenmiştir.
Paraben
Setrimid
Merkaptoetanol
Polisorbat
Ditiotreitol gibi kimyasallar hakkında da bilgi verir misiniz?
Paraben hakkında ilerleyen haftalarda yazı hazırlama düşüncem var. Bilgim dahilinde olan her içerik kişisel blogumda yer alacak.
Sitenizi arama motorları sayesinde buldum. Gerçekten enfes yazı hazırlamışsınız.
Beğendiğinize sevindim. Uzun süre uğraş verdiğim bir yazı oldu. Gelen ziyaretçi trafiğinden anladığım kadarıyla yazının hakkını vermişim. 🙂
Merhaba,
1 yaşında çocuğum var ve onun için şampuan , sabun ve bez araştırması yapıyorum tavsiyeniz nedir ?
Teşekküler,
Çocuk doktoruna danışmanızı tavsiye ederim. Onlar sizi kesinlikle ihtiyacınıza uygun yönlendirebilir.
Türkiye’deki tüm ürünlerde sls ve muadili içerik mevcut. Olumlu / olumsuz yorum yaparak marja imajına zarar vermek istemiyorum.
Bana soracak olursanız yurt dışında yaşan tanıdıklarınız aracılığıyla bebek-çocuk şampuanı getirmek çok mantık bir hareket olur. Yabancı firmaların çocuk şampuanı Türkiye’de sls içeriyor.. Ne hikmetse kendi ülkesinde sls katılmamış şekilde satılıyor???
İşte bunda ibret alanlar için işaretler vardır.
Hicr Suresi 75. Ayet
😉
Bu tarz bilgilendirici siteler çok iyi ..başarılı bir yazı olmuş tebrik ediyorum .. ufak bilgiler lakin mahiyeti büyük .. en nihayetinde sağlık ..
Tebrikler can dirgen..
Güzel yorumun için teşekkür ediyorum Ersin kardeşim…