“Kilo ver”, “ertelemeyi bırak” ve “aşık ol” dan sonra birçok insanın kendine belirlediği en önemli hedeflerden biri “daha fazlasını oku” dur. Ve haklı olarak; iyi bir kitap son derece tatmin edici olabilir, size günlük daracık ufkunuzun ötesinde yeni şeyler öğretebilir.
Okumayı bir alışkanlık haline getirmek istiyorsanız okuma alışkanlığını geliştirmenin birkaç yolu var. Bu yazımda “kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır” ondan bahsedeceğim. Basitçe, okuyun alışkanlık kazanırsınız demeyeceğim daha geniş perspektiften yaklaşacağım.
İlginizi çekebilir: Kitap Okumanın 11 Faydası | Her Gün Okumak Neden Önemlidir?
Öncelikle iyi bir kitabınız varsa okumanın çok zevkli olduğunu fark edeceksiniz. Berbat bir kitabınız varsa (veya çok zor bir kitapsa) ve kendinizi bunun için zorluyorsanız angarya gelecektir. Üst üste berbat kitaplar okursanız doğal olarak kitaplardan soğursunuz. Gerçekten seveceğiniz kitaplar bulmaya çalışın.
# Zaman ayarlayın: Her gün en az 5-10 dakika boyunca kitap okuyacağınız zaman aralığını belirlemelisiniz. Örneğin; kahvaltı ve öğle yemeği sırasında okumayı alışkanlık haline getirin. Bu harika bir başlangıç ve tek başına mükemmel bir günlük okuma alışkanlığı olacaktır. Ama daha iyisini yapabileceğinizi unutmayın.
# Her zaman bir kitap taşıyın: Nereye gidersen git, yanına bir kitap al. Evden ayrıldığımda her zaman toplu ulaşım kartımın, anahtarlarımın ve kitabımın olmasına dikkat ederim.
Kitap benimle gelir ve gideceğim her yere götürürüm. Beklemeniz gereken bir durum varsa kitabınızı çıkarın ve okuyun. Alışkanlık kazanmak için harika bir yol!
Örneğin; sinemaya gittiniz, sinemada reklamlar 25 dakika… Seans başladığı an salona girmeye gerek yok. Siz bu 25 dakikanın 15 dakikasında kitap okusanız bile yeter…
# Bir liste yapın: Okumak istediğiniz tüm harika kitapların bir listesini yapın. Bunu defterinizde, kişisel telefonlarınıza yüklediğiniz uygulamada, her yerde yapabilirsiniz. İyi bir kitap duyduğunuzda bunu listenize eklediğinizden emin olun. Aktif bir liste tutun ve okuduklarınızın üstünü çizin.
# Sessiz bir yer bulun. Evinizde rahat bir sandalyede oturabileceğiniz (uyumadığınız sürece uzanmayın) bir yer bulun ve kitapla oraya kıvrılın. Rahatsızlığın en aza indirilmesi için sandalyenin yanında televizyon ya da bilgisayar olmamalı… Müzik veya gürültülü aile üyeleri / oda arkadaşları da olmamalıdır. Böyle bir yeriniz yoksa uygun ortam yaratın. Sessiz bir ortam yoksa konsantrasyonunuz bozulur ve kitap okumayı alışkanlık haline getiremezsiniz.
# Televizyonu / interneti azaltın: Gerçekten daha fazla okumak istiyorsanız, TV ve İnternet tüketimini azaltmayı deneyin. Bu birçok insan için zor olabilir. Yine de interneti / televizyonu kullanmayı azalttığınızda okumak için daha fazla zaman kalacaktır. TV ve İnternet’in gerçekten kitap okuma alışkanlığını engelleyen şeyler olduğunu bilin!
# Çocuğunuza okuyun: Eğer çocuğunuz varsa onlara okumalısınız. Çocuklarınızda okuma alışkanlığı yaratmak, büyüdüklerinde iyi bir okuyucu olmalarını sağlamanın en iyi yoludur… Ve çocuklarınızın hayatta başarılı olmalarına yardımcı olacaktır. Çocuk kitapları bulun ve bunları okuyun. Aynı zamanda okuma alışkanlığını da geliştireceksiniz… Ayrıca çocuğunuzla da kaliteli zaman geçiriyorsunuz. Daha ne olsun?
# Okuduklarınızı kaydedin: Okuma listesine benzer şekilde mümkünse bu liste kitaplara başlayıp bitirdiğiniz tarihleri de içersin. Daha da iyisi her birinin yanına kitap hakkındaki düşüncelerinizi yazın. Okuduğunuz tüm harika kitapları görmek için birkaç ay sonra kayıt defterine bakmak son derece tatmin edicidir. Gözle görülür bir kayıt okuma alışkanlığınızı devam ettirmeniz konusunda sizi gaza getirecektir.
Benim minik bir defterim vardı. Kitaba başladığım tarih, her gün kaç sayfa okudum ve ne zaman bitirdim gibi bilgiler içeriyordu. Bunları gördükçe daha da gaza gelip okuma alışkanlığımı geliştiriyordum. Tavsiye ederim.
# Eski kitapçılara gidin: Genellikle bir düzine kitap için sadece yirmi otuz lira harcarsınız, bu yüzden çok okusanız da kitaplar büyük bir masraf olmayacaktır. Düşünsenize son çıkan sıfır kitap 40-50 lira! Onun yerine eski kitapçıdan 15 tane kitap alarak ayrılıyorsunuz. Hangisini daha mantıklı? 40-50 lira vere vere kitap okuma sonunda lüks haline gelir. Alışkanlık kazanmak yerine okumaktan soğutur adamı! Eski bir kitapçıya yaptığınız geziyi düzenli hale getirin.
# Kütüphane gününüz olsun: Haftada bir kez de olsa kütüphaneye gidin. Ne kadar kitapla içli dışlı olunursa o kadar çok alışkanlık kazanılır.
# Eğlenceli ve ilgi çekici kitapları okuyun: Sizi gerçekten saran ve ilginizi çeken kitaplar bulun. Edebi şaheserler olmalarına gerek yok. Okuma alışkanlığını geliştirmek için şimdilik eğlence ve sürükleyici şeyler olsun yeter.
# Zevkli hale getirin: Okuma zamanınızı günün en sevdiğiniz zamanı yapın. Okurken bir miktar çay ya da kahve ya da başka tür bir yiyecek-içecek tüketin. İyi bir battaniyeyle rahat bir sandalye alın. Gün doğumu – gün batımı sırasında veya plajda okuyun. Zevkli şeyler devamlı yapılmak istenir değil mi? 🙂
# Yüksek bir hedef belirleyin: Kendinize bu yıl 50 kitap okumalıyım diye hedef koyun. Ardından hedefinizi başarmaya odaklanın. Yine de okumadan zevk aldığınızdan emin olun – öylesine yapmayın!
# Bir okuma saatiniz veya bir okuma gününüz olsun: Akşamları televizyonu veya interneti kapatırsanız, siz ve ailenizin tüm üyeleri her akşam aynı saatte okuma yapabilir. Ya da bir gün belirleyip birlikte okuma günü yapabilirsiniz. Bu çok eğlenceli ve alışkanlık kazandırıcı bir aktivite olur.
Okuma alışkanlığı kazanmak için herhangi bir yönteminiz veya öneriniz var mı? Ya da paylaşmak istediğiniz herhangi bir kitap – yazar? Yorum yaparak yazıma katkıda bulunabilirsiniz…
2 yorum
Lisede saatlerce kitap okurdum, akıllı telefonların çıkmasıyla bu alışkanlığımın köreldiğini hissediyorum. Yeniden saatlerce kitap okuma alışkanlığı edinmek çok istiyorum, bu tavsiyenleriniz için teşekkürler.
Cep telefonuma uygulama yükledim ve yazınızda bahsettiğiniz gibi 2019 yılı için kendime kitap okuma hedefi koydum. Gerçekten insanı tetikliyor. Ayrıca akşamları televizyonu ve sosyal medyayı daha az kullanarak sayfa okumalarımı artırdım. Ama bir diğer önemli nokta ise aynı anda birkaç kitap okuyorum. Bu en başta bana da çok tuhaf ve saçma geldi ama işe yarıyor. Çünkü bir süre sonra başladığınız kitaptan sıkılabiliyorsunuz. Ama okumaya da başlamışsınız ne yapacaksınız, hemen başka bir kitaba başlıyorum. Bir süre sonra önceki kitaba geri dönüyorum ve kitaptan sıkılmışlık hissim gitmiş şekilde kaldığım yerden devam ederek o kitabı bitiriyorum. Şu an 3 tane kitap okuyorum mesela. Biri zevkle okuyor olduğum ana kitabım diğerleri ise yatmadan önce veya haftasonu 15-20 sayfa okuduğum kitaplarım.