Çamaşır Deterjanları Hakkında 8 Kirli Gerçek

Çamaşır Deterjanları - Çamaşır Deterjanı Hakkında Gerçekler
Çamaşır deterjanları yağı, kiri, mikropları, lekeleri, pislikleri temizlemek için kullanılır – fakat aynı zamanda geride çok tehlikeli şeyler bırakırlar. Dumanlarını solur ve kalıntılarını cildimizden emeriz. Bu yazımda çamaşır deterjanları hakkında kirli gerçekleri okuyacaksınız.

Çamaşır deterjanlarını kullandıktan sonra kanalizasyona ve doğal olarak ekosistemlerin hassas kimyasını etkiledikleri dünyamıza gönderiyoruz. Öyleyse doğru denge nedir? Temizlik maddeleri ne zaman kirden daha fazla kirletici hale geldi? Peki ya tüm bu plastik şişeler?  Kafamda deli sorular!!!

İşte sizi şaşırtabilecek ve çamaşırlarınızı temizlemek için kullandığınız ürünleri yeniden düşünmenizi umarım etkileyebilecek çamaşır deterjanları hakkındaki 8 kirli gerçek.

1-Çamaşır Deterjanları sabun değildir.

Başlıca bileşenleri, petrolden elde edilen kimyasallardır. Nonilfenol etoksilat (NPE) ve doğrusal alkilbenzen sülfonat (LAS) gibi popüler çamaşır yüzey aktif cisimleri, endokrin sistemdeki bozulmalara neden olmaktadır. Bu tür aksaklıklar kanserli tümörlere, doğum kusurlarına, gelişimsel bozukluklara, cinsel gelişim sorunlarına neden olabilir; hormonla ilgili her şeyi potansiyel olarak etkileyebilirler.

2-Üreticiler, tüketici ürünlerindeki tüm içerikleri listelemek için yasalara tam olarak tabi değildir. Sizden kim bilir neler saklanıyordur tahmin edebiliyorsunuz değil mi?

3-Güney Carolina’da bulunan Clemson Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre deterjanların 10 yıkamadan sonra kumaşlarda abartı derecede kimyasal artıklar bıraktıkları tespit edilmiştir.

4-Çamaşır deterjanlarındaki petrokimyasallar ve diğer toksinler kolayca çözünürler – yani terleme sırasında özellikle cilt tarafından kolayca emilirler.

5-Deterjanlardaki koku, ftalatlardan yapılmıştır – çocuk sağlığı için özellikle tehlikeli olduğu bilinen ve testis atrofisine – inmemiş testis (büzülme), kısırlığa, tiroid sorunlarına, diyabet ve ön-diyabete neden olduğu bilinmektedir.

Ftalat nedir?

Ftalatlar ya da ftalat esterler, ftalik asit esterleridir ve genellikle esnekliklerini artırmak için plastiklere eklenir. Sert plastik olan polivinilkloriti esnek plastiğe çevirmede kullanılırlar. Plastiklere eklendiklerinde uzun polivinil moleküllerin birbirleri üzerinde kaymasına izin verirler.  Kaynak: Vikipedi

6-Parlatıcılar temizlemiyor. Beyazların daha parlak görünmesini sağlamak için giysilere kimyasal bir kalıntı filmi eklerler. Bunlar genellikle benzen içerir – bilinen bir kanserojen. Ayrıca cildi tahriş eder; çünkü özellikle durulanmamak için tasarlanmıştır.

Benzen nedir?

Benzen, aren veya aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılan organik bileşikler sınıfının en basit üyesidir. Renksiz, alevlenebilen, kaynama noktası 80,1 °C, erime noktası 5,5 °C olan bir sıvıdır. Moleküler formülü C6H6’dır. Benzen, endüstriyel bakımdan kıymetli olduğu gibi yapısı bakımından da kimya çalışmalarında önemlidir. Kan hücrelerini öldürme etkisi olduğundan kanser yapan bileşikler arasına girer. Kaynak: Vikipedi 

7-Yeni nesil “çevre dostu” çamaşır deterjanları bile SLS ve SLES içerir – bunlar insanlar ve sucul yaşam için toksik olduğu bilinen kimyasallardır. Şirketler bu toksik içerikleri web sitelerinde listeler ancak ürün etiketlerinde listelemezler.

İlginizi Çekebilir: SLS Nedir? Şampuan ve Temizlik Ürünlerindeki Büyük Tehlike!

8-Bu temizleyicilerin üretim sürecinde kanserojenleri ve toksinleri biyolojik olarak parçalanması zor olan ve sucul yaşam için toksik olan balıkların solungaçlarına zarar veren ve yumurtalarını öldüren maddeleri çevreye atılır. Suyun yüzeyini değiştirerek balığın böcek ilacı gibi daha fazla kirleticiyi emmesine neden olurlar. Su yollarını tıkayan, suyun oksijenini tüketen ve sudaki habitatları tahrip eden alg patlamalarına neden olurlar.

Öyleyse kirli çamaşırlarla ne yapacaksınız? Birçok farklı alternatif var. Bazıları daha az sabun kullanır. Diğerleri kendi çamaşır deterjanlarını basit malzemelerle hazırlar. Bunların hepsi sağlığınız ve ekosistemimiz için daha iyi seçeneklerdir. Araştırıp bulmak size kalmış…

Ancak ben çamaşır deterjanına çok kafa yoramam. Daha az zarar veren ürün kullanırım diyebilirsiniz. Hangi ürünü kullanmayı tercih ederseniz edin, bileşenlerini her zaman inceleyin ve araştırın. Normalde kullanılan tüm bileşenlerin tam açıklamasını içeren ürün için bir sayfanın bulunup bulunmadığını öğrenin. Tabii ki ne kadar az zararlı ürün kullanırsanız o kadar iyidir. Umarım bu yazı size yardımcı olmuştur.

Çamaşır deterjanları hakkında duyarlı olduğunuz için bedeniniz ve gezegeniniz size teşekkür edecektir…

Mutlaka Okumalısın

Plütokrasi Nedir? - Plütokrasi yönetimi nedir? - Plütokrasi ile yönetilen ülkeler …

Plütokrasi

Eric Hoffer – Kesin İnançlılar kitabını okurken “Plütokrasi” kelimesi karşıma çıktı. Basit anlamda plütokrasi nedir …

2 Yorum Var

  1. blank

    Oldukça faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir