Takipçilerim blog yazılarının SEO için nasıl optimize edileceğine dair ipuçları paylaşmamı istedi. İletişim sayfasından bu tarz isteklerin gelmesi beni gerçekten mutlu ediyor. Bu yazımda blog içeriklerinizi nasıl optimize edeceğinizden bahsedeceğim. Ayrıca bir profesyonel gibi optimize etmenize yardımcı olacak en iyi blog SEO ipuçlarını paylaşacağım. Bu ipuçları binlerce ziyaretçiyi arama motorlarından getirmemi sağlayan kendi bloglarımda kullandığım yöntemlerdir.
Blog içeriğinizi SEO için optimize etmek için en uygun zaman içeriği oluşturduğunuz ilk zamandır; ancak eski makalelerinizi de her zaman arama motorlarına uygun hale getirebilir ve geliştirebilirsiniz. Eskileri uygun hale getirmek fazlaca uğraştırıcı olacak ama emin olun buna değecek sonuçlar alacaksınız.
Blog SEO, web sitenize sürekli olarak trafik çekmenize yardımcı olduğu için oldukça önemlidir. Blog yayınlarınızı optimize etmek için yapabileceğiniz birden fazla şey var.
1-Yazılarınızı Uygun Anahtar Kelime Araştırmalarıyla Planlayın
Birçok acemi arkadaş ziyaretçilerin ilgi duyacağını düşündüğü konular hakkında yazmak için kendi tahminlerini kullanırlar. Aslında bunlar yanlış tahminlerdir. Anahtar kelime araştırması yapmak varken kafadan tahmin yapmaya gerçekten gerek var mı?
Anahtar kelime araştırması, içerik yazarları ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir tekniktir.
Anahtar kelime araştırması kullanıcılarınızın arama motoru verilerine dayanarak ilgilendikleri konuları keşfetmenize yardımcı olur.
SEMRush veya Ahrefs gibi anahtar kelime araştırma araçlarını kullanmanızı öneririm. Ayrıntılı anahtar kelime verileri, rekabet analizi, anahtar kelime konum takibi ve onlarca başka kullanışlı özellik sunmaktadırlar.
2-Odaklanacağınız Anahtar Kelimeniz İçin Anlamsal Kelimeler Bulun
Anahtar kelime araştırmanızı yaptıktan ve anahtar kelime fikirlerini keşfettikten sonra en yüksek arama hacmine ve düşük rekabete sahip olanı seçme zamanı gelmiş demektir.
Bu, odak anahtar kelimeniz olacaktır. Kullanıcılarınızın en çok aradıkları arama ifadesidir. Yoast SEO vb. eklentiler yazınızdaki odak kelimeye odaklanarak ne kadar kullanmanız gerektiğine dair önerilerde bulunur.
Ayrıca Latent Semantic Indexing (LSI) anahtar kelimeleri de bulmanız gerekir. Anahtar kelimelerin çoğunu içeriğinize eklemeniz gerekiyor. Böylece arama motorları bu site kullanıcı için tüm bilgileri içeriyor diye üst sıralara çıkarır.
İlginizi Çekebilir: (LSI) Gizli Anlamsal İndeksleme | LSI Anahtar Kelime Bulmanın 5 Yolu
3-Etkili ve Can Alıcı bir Blog Başlığı Yazın
Blog yazınızın başlığı arama sıralaması için son derece önemlidir. İyi bir blog yazısı başlığı, kullanıcıların arama sonuçlarında gördükleri makaleyi tıklamaları için teşvik eder.
Blog başlığında odak anahtar kelimenizi kullanarak yazınızı SEO dostu yapabilirsiniz.
Kitlenizdeki belirli duygusal tepkileri tetikleyen güçlü kelimeler kullanmanızı öneririm. Örneğin; başlığınız “Blog Yazarak Para Kazanmak” ise eğer” Blog Yazarak Para Kazanmak – Hem de Yılda 100 Bin TL!” şeklindeki başlık ziyaretçiyi tıklamaya teşvik eder.
4-Yazılarınızı Birbirine Bağlayın – Ağ Örün
Bir süre blog yazdıktan sonra kullanıcıların okuması için çok içeriğe sahip olacaksınız. WordPress hakkında yazıyorsanız eski WordPress yazılarına link vererek ziyaretçilerinizi oraya yönlendirebilirsiniz.
Site içi ağ örmek yeni ve eski yayınlarınız arasında bağlamsal bir ilişki geliştirmek için harika bir yoldur. Sadece link vermek istediğiniz metni seçin ve ardından link düğmesine tıklayın. Hepsi bu kadar!
5-Blog Yazılarınıza Görüntü ve Video Ekleyin
Arama motorları genellikle içeriği arama sonuçlarında daha çekici bir şekilde sıralamaktadır. Resimler ve videolar düz metinlerden çok daha ilgi çekicidir.
Sizlerde yazılarınıza görüntü ve videolar ekleyerek daha çekici hale getirebilirsiniz.
Eklediğiniz resimleri sıkıştırmayı unutmayın! İlginizi Çekebilir: WordPress Resim Sıkıştırma Eklentileri
Videolarınızı YouTube’a yüklemenizi öneririm. İkinci en popüler arama motorudur ve Facebook’tan hemen sonra ikinci en büyük sosyal medya platformudur.
6-Blog Yazılarınıza Bir Meta Açıklaması Ekleyin
Meta açıklama, herhangi bir sayfaya ekleyebileceğiniz bir HTML meta etiketidir. Amacı; arama motorları ve diğer tarayıcılar için yazınızın kısa bir açıklamasını sağlamaktır.
Bazı SEO uzmanları bir sayfadaki meta açıklama etiketinin alakasız olduğuna inanıyor; ancak diğerleri aynı fikirde değil. Kişisel deneyimlerime dayanarak çok önemli olduğunu düşünüyorum. Birçok iyi sıralamayı meta açıklaması sayesinde elde ettim.
Meta açıklaması için karakter sınırı 155 karakterdir. Bu sınırın içinde kalmaya çalışın, aksi halde 155 karakterden sonra meta açıklamanız kesilecektir. Ayrıca odaklandığınız anahtar sözcüğünü daha sonra değil, meta açıklamasının en başında kullandığınızdan emin olun!
7-Yazılarınızın Okunması Kolaylaştırın
Okunabilirlik, arama motorları tarafından dikkate alınan önemli bir faktördür. Okuması daha kolay olan yazılar, kullanıcı dostu olmayan yazılardan daha iyi sıralama elde eder.
Bilgisayar ve mobil ekranlar hala okumak için uygun bir platform değil. Bu yüzden çoğu kullanıcı sadece yazıları taramaktadır.
Araştırmacıların kullanıcıların bir sayfada kalmak mı yoksa ayrılmak mı istediklerine karar vermek için bir saniyeden daha az zaman harcadıklarını tespit ettiğini biliyor muydunuz?
Kullanıcıyı kalmaya ikna etmeniz için çok kısa bir süreniz var. Okunabilirliği artırarak kullanıcılarınıza fayda sağlamalısınız.
Kısa cümleler, daha küçük paragraflar, noktalama işaretleri, başlıklar ve maddeler kullanarak okunabilirliği artırabilirsiniz. Metnin çevresine beyaz boşluk eklemenizi ve metninizin gözler üzerinde daha kolay görünmesini sağlamak için resimler kullanmanızı öneririm.
Dilbilgisi, noktalama işaretlerini ve yazım kurallarını kontrol etmeyi de unutmayın…
8-İçeriği Düzenlemek için Kategorileri ve Etiketleri Kullanmak
Kategoriler ve etiketler, içeriğinizi yalnızca kendiniz için değil okuyucular ve arama motorları için de sıralamanıza yardımcı olur.
Sorun şu ki, birçok yeni başlayan kullanıcı bunları yanlış kullanıyor.
Web sitenizi bir kitap olarak düşünürseniz; kategoriler, içindekiler tablosu ve etiketler kitabın indeks kısmı olacaktır.
Kategoriler, içeriğinizi ana konulara bölmek için kullanılır. Etiketler ise ayrı bir blog yazısında tartışılan konulardır.
9-Blog Yazılarınızı Kapsamlı Yazın
Arama motorları bir konuyu çok detaylı yazan siteleri sever. Bu nedenle anlamsal olarak alakalı anahtar kelimeleri (LSI Anahtar Kelimeleri) kullanmanızı önermiştim.
Bu alakalı anahtar kelimeler söz konusu konuya ilişkin farklı kullanıcı arama varyasyonları hakkında size fikir verir. Yazılarınızı bu anahtar kelimeleri kullanarak daha kapsamlı, bilgilendirici ve kullanışlı hale getirebilirsiniz.
İnterneti tarayarak acaba içeriğimi nasıl zenginleştirebilirim diye beyin fırtınası yapmalısınız. “Rakip sitelerde olan ben de olmayan ne” diye düşünüp mutlaka araştırma yapmalısınız. Yazılarınızı kaliteli şekilde kapsamlı yazarsanız kesinlikle sıralamada en üstte yer alırsınız!
10-Eski Blog Yazılarınızı Optimize Edin
Blog yazarları içeriğini yayınladıktan sonra arkasına bakmadan ilerlemektedir. İçeriği yayınlamak kesinlikle yeterli değildir. Blog yazınızı yayınladıktan sonra yapmanız gereken bazı şeyler var:
# Sosyal medyada tanıtın – Blog yazınızı sosyal medya profillerinizde tanıtın.
# Dahili bağlantılar ekleme – Bir yayını yayınladıktan sonra ilgili eski makalelere bağlantı verebilirsiniz. Eski ve kaliteli yazılarınız bu sayede yeniden keşfedilir.
# Arama sıralamalarını takip et! – Düştün mü, yükseldin mi sürekli takip et. Düştüğünde içeriğini daha da geliştir. Yükseldiysen yeni yazılarda popüler yazına bağlantı ver.
# Eski yazıları düzenli aralıklarla optimize etmenizi öneririm; böylece sıralamalarınızı yükseltmeye devam edebilirsiniz.
Umarım bu yazı blog yazılarınızı – bir profesyonel gibi – SEO için optimize etmeniz konusunda yardımcı olmuştur.
2 yorum
Enfes bilgiler Can bey. Ellerinize sağlık.
Beğendiğinize sevindim. Kaliteli içerikler gelmeye devam edecek…